Mistična mesta Turizam Srbije

Rimski bunar, slike po jednom vrelom julskom danu

Gradovi ispod gradova su nekako poseban gušt za sve radoznale ljude. Pre par godina objavio sam foto utiske iz podzemnog Beograda. Tada još uvek Rimski bunar nije bio otvoren za posetioce.

Treba spomenuti da svaki veliki grad koji ima svoj duh ima i svoje podzemlje. Al podzemlje, ne u kriminološkom smislu reči, već u bukvalnom, arheološkom i arhitekturnom. Tako na primer, Cisterna Bazilika u Istanbulu je nešto što morate doživeti, a Vestibul pred Dioklecijanovom palatom u Splitu takođe se ne zaboravlja.

Pandam ovakvim zdanjima je nedvosmisleno Rimski bunar na Kalemegdanu.

Hvala Bogu može se fotografisati unutar prvog platoa, al na žalost ne i sići do samog nivoa vode u bunaru. Ako nekad i bude moglo, razmislite da li imate kondiciju da kružnim stepenicama savladate visinsku razliku od 60m. Treba malo alpinističke kondicije.

Posebno je zanimljiv taj temperaturni gradijent, kada sa plus 50 Celzijusa po ovom vrelom julskom danu siđete odjednom na nekih desetak. Ekstremi nisu dobri, ali na njima se dobro uočavaju zakonitosti. Sa druge strane, debele zidine zaustavljaju većinu prirodnog kosmičkog i ovog veštačkog elektromagnetnog zračenja, pa da se primetiti i jedna doza duhovnog osveženja.

Sa ulaza
Sa ulaza

 

Arhitektura oko bunara
Arhitektura oko bunara
Rimski bunar
Rimski bunar
Visina
Visina
Kako bunar vidi nas
Kako bunar vidi nas
Milan Todorović
Moja malenkost na 12mm, Nikor, Nikon D7000.
Svetlost u kamenu
Svetlost u kamenu
Ka izlazu
Ka izlazu

Iako rimski bunar nije rimski, on u pravom smislu reči i nije bunar, već više cisterna, al o svemu ovom poslušajte u donjem video klipu:

Radno vreme i cena ulaznica

Rimski bunar je otvoren svakim danom, tj. Ponedeljak – Nedelja od 11.00 do 19.00 časova, a cena pojedinačne karte je 120 dinara. Cena ulaznice za Rimski bunar + Sahat kulu je samo 200 dinara. Kula Nebojša utorkom ne radi, a za one sa jačim stomakom u jednom od Kalemegdanskih laguma u toku je izložba srednjevekovnih naprava za mučenje.

Eto dobre ideje za vikend ili neko kreativno popodne i mali savet. Slobodno komunicirajte sa vodičima. Odlično su potkovani, među njima ima vizantologa, uglavnom su to studneti istorije, umetnosti, arhitekture, znanje se nagomilalo i vole da ga oslobode.

Ukoliko želite turističkog vodiča i ozbiljnu turističku turu kroz podzemni Beograd evo pravog kontakta, 064 142 87 74.

Fotografije i tekst, Milan Todorović.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: