Balkan

Mali Lošinj – najveći ostrvski grad Jadrana

Ako bi o svakom ostrvu Hrvatske pisali po samo jedan članak trebalo bi nam preko 3 godine da svako dotaknemo sa samo jednom pričom. Ovo znači da se moraju izabrati samo posebna ostrva, a ovom prilikom predstavljamo vam Mali Lošinj.

Mali Lošinj je najveći grad u ostrvskom delu Jadrana i nalazi se na arhipelagu koji čine 36 ostrva koja se ubrajaju među najsunčanija područja Evrope zbog neverovatnih 216 sunčanih dana godišnje. Mali Lošinj se nalazi na južnoj strani ostrva Lošinj, u uvali August, najvećoj zatvorenoj uvali ovoga otoka, pa je zbog svoje povoljne geografske pozicije postao značajan pomorski i trgovački centar koji se kasnije razvio i u značajan turistički centar.

Grad je kulturni centar zapadnog dela Kvarnera i u njemu živi preko 8000 stanovnika pa je i najveći ostrvski grad Jadrana.

Mali Lošinj je krajem 19. veka proglašen klimatskim lečilištem zbog blage mediteranske klime, čiste prirode i mora kao i zbog 230 vrsta lekovitog bilja koje se može brati cele godine. Lošinj se često naziva i ostrvom zdravlja i izuzetno je povoljno za lečenje bolesti disajnih puteva, a u prilog ovom nazivu ide i podatak da se na ostrvu nalazi 250 km staza za pešačenje od kojih su najpoznatije „Put delfina“, „Staze lošinjskih kapetana” i „Lošinjska transverzala“.

Zbog svega ovoga, ostrvo Lošinj često zovu i “ostrvo vitalnosti”. Umerena mediteranska klima sa srednjom dnevnom temperaturom u najtoplijem delu godine od 25ºC i temperaturom mora oko 20ºC čine ovo ostrvo idealnim za odmor i razne letnje aktivnosti. Takođe, često prisustvo delfina u ovom području potvrđuje da je ova oblast čista i ekološki očuvana.

Ostrvo Lošinj je deo cresko-lošinjske ostrvske grupe i zapadni je deo Kvarnerskih ostrva u Kvarnerskom zalivu. Površina ostrva je 75 km2 a cela obala ostrva Lošinj je puna prelepih uvala i zaliva koji prosto mame da se u njima provede ceo dan daleko od ljudi i njihove vreve. Na severnom delu ostrvu prostire se planina Osorščica, visine 588 m. Nekada su ostrvo Cres i Lošinj bili jedno ostrvo, ali je u rimsko doba kod Osora prokopan kanal koji je podelio ova dva ostrva. Ona su danas ponovo spojena, ali mostom.

Ostrvo Lošinj i grad Mali Lošinj imaju bogatu i dugu kulturnu tradiciju pa treba posetiti “Palatu Fritzi” koja čuva bogatu umetničku zbirku hrvatskih umetnika, muzejsko-galerijski prostor “Kula u Velom Lošinju” koja svedoči o pomorskoj istoriji ostrva, grad Osor koji je pravi muzej na otvorenom u kome su umetnici raznih epoha ostavili svoj trag, od čuvenog Meštrovića do ostataka antičkih zidina kao i ruševine opatije Sv. Petra u ovom gradu. Na ostrvu se nalaze i mnoge crkve, manastiri, renesansne građevine i ostaci iz antičkog doba pa je boravak na ovom ostrvu i svojevrsno putovanje kroz vreme.

Danas je Mali Lošinj jedan od najznačajnijih turističkih centara na Jadranu o čemu svedoči i veliki broj hotela od kojih su najpoznatiji Apoksiomen, Ana, Alhambra, Aurora, Bellevue, Vespera, Favorita, Kredo, Margarita. Ljubitelji kampovanja mesto za svoja zadovoljstva mogu naći u kampovima Čikat, Kredo i Poljana.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: