Balkan

Ostrvo Pag – Ibica Jadranskog mora

Pag je jedno od najvećih ostrva hrvatskog primorja, površine od 285 km2, i nalazi se u severnoj Dalmaciji. Ostrvo je poznato kao “Ibica Jadranskog mora”. Odličan noćni provod, žurke sa najpoznatijim svetskim DJ-evima u mnoštvu noćnih klubova i barova, svrstalu su Pag u nezaobilaznu destinaciju letnjeg provoda mladih iz celog sveta.

Osim odlične ponude zabave, Pag je poznat i po siru, vinu i proizvodnji soli, uz nezaobilazne prelepe plaže i kristalno-prozirno more. Turistički centar Paga je Novalja koja se izdvaja i zbog toga što je okružuju prelepe peščane i šljunkovite plaže idelane za odmor i rekreaciju svih generacija. Veliki broj tih plaža obeležen je Plavim zastavicama, koje garantuju nivo ekološke očuvanosti prirode.

Osim ekološke očuvanosti, plaže obiluju i bogatom ponudom zabavnog i rekreativnih sadržaja poput terena za odbojku na pesku, bandži džampinga, džet-ski, skutera, padobrana, kao i moderan ski lift za skijanje na vodi. Jedna od najlepših plaža Hrvatske je Zrće, sa izuzetnom turističkom ponudom uz nezaobilaznu Plavu zastavicu. Ova plaža je i najbolje mesto za provod na ostrvu sa karakterističnim duhom Ibice zbog 4 noćna kluba, od kojih je najpoznatiji Club Papaja.

Osim ove prelepe plaže, izdvaja se i peskovita plaža Caska koja se nalazi istočno od Novalje, na mestu drevnog rimskog grada koji je po jednoj legendi stradao u zemljotresu, a čiji se ostaci mogu videti na morskom dnu u blizini plaže. Zbog toga je ova plaža izuzetno popularna među roniocima. Severozapadno od Novalje je i izuzetna peščana plaža Planjka, idelna za odmor porodica sa decom.

Grad Novalja je “ušuškan” u uvali i sačuvao je neodoljivo šarmantan mediteranski duh koji miriše na vino, ribu i osmehe gostoljubivih domaćina. Od kulturnih znamenitosti treba obići gradski muzej u Novalji u kome se nalazi ulaz u podzemni vodovod iz 1. veka p.n.e, koji je isklesan u kamenu. U blizini Novalje je i Lun, gde rastu divlje masline, pa je ova oblast 1963. godine proglašena botaničkim rezervatom.

Puno slika Paga:

Ako želite vibrantno letovanje u međunarodnom okruženju sa žurkama do zore Pag je svakako odličan izbor!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: