Balkan

Plaže ostrva Brač

Hedonisti sa stilom obično biraju ostrva, a avanturisti krstare oko njih. Ako za svoje letovanje u Hrvatskoj odaberete centralnu Dalmaciju , ostrvo Brač će vam sigurno upotpuniti impresije sa ovog dela Jadranskog mora.

Ostrvo Brač je treće po veličini ostrvo na Jadranu sa površinom od 394.57 km2. Poznato je po kvalitetnom kamenu od koga su izgrađene mnoge palate i građevine. Stari Rimljani su ga koristili za izgradnju gradova, amfiteatara, palata i grobova širom cele Dalmacije.

Od kopna ga deli Brački kanal, od Šolte Splitska vrata, a od Hvara Hvarski kanal. Na južnoj strani ostrva je grad i luka Bol, najstarije naselje na Braču i jedno od najpoznatijih turističkih mesta na Jadranu. Prelepa priroda je ono što ovo mesto izdvaja od drugih pa se istočno i zapadno od grada nalaze fantastične plaže od kojih je najpoznatija „Zlatni rat“.

Ovaj šljunkoviti rt je prirodni fenomen jer se pruža u dubinu ka morskoj pučini i pomera se čas na jednu, čas na drugu stranu, u zavisnosti od duvanja vetrova i udara talasa. Bol je danas moderan i luksuzan turistički centar sa mnoštvom hotela i uređenih naselja i apartmana za turiste.

Odličan video sa najlepšim plažama i mestima na Braču i to iz ptičje perspektive, u umetničkom ruhu:

Osim Bola, na zapadu ostrva se nalazi i Milina, naselje i luka sa lepim peščanim i šljunkovitim plažama poput Pasika i Maslinova, a u uvali Vlaška je lepo kuplište. Na jugoistoku ostrva je i Sumartin, naselje i luka u istomenom zalivu, koje je trajektom povezano sa Makarskom.

Na severu ostrva Brač je Supetar koji je značajan zbog toga što iz njega polaze trajekti koji ostrvo povezuju sa kopnom. Osim toga, ovde su fantastične peščane plaže oivičene borovom šumom pa je mesto važan turistički centar ostrva. Takođe, osim ovih mesta, na krajnjem zapadu Braču se nalazi i Sutivan koji je blizu Splita pa je zbog toga i jedno od omiljenih izletišta Splićana.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: