TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKTVremenska prognoza
Hrvatska


Ostale države
za vaše
letovanje 2015:


Bugarska letovanje 2015

Letovanje Grcka 2015

Hrvatska Letovanje

Turska 2015
Vi ste ovde: Naslovna >> Turizam >> Letovanje u Hrvatskoj >>

Makarska - hvaljeno mesto za porodični odmor na Jadranu

piše: Milan Todorović

Panorama MakarskeIzgovor same reči Makarska zvuči nekako toplo, gostoljubivo, primamljivo. Učestalo spominjanje u medijima, brošurama i na internetu izazivalo je pojačana očekivanja. Odlučili smo se za popodnevnu posetu iz Splita. Direktnih linija ima na svakih pola sata, a cena karte je oko 40 kuna u jednom smeru.

Putuje se sat vremena. Nezaboravna vožnja, kanjon Cetine kod Omiša, obronci Dalmacije čije strme litice se spuštaju u more. Nameravao sam da zamolim šofera da zastane na bilo koji vidikovac, da napravim bar jednu footgrafiju, al neka ostane nešto i nedorečeno. Borba sunca i modrih oblaka se odvijala sve vreme. Sunce nas nije poslužilo. Počela je letnja kiša, ali kako god, pogledajte par fotografija iz ugla mog objektiva.

Grad je smešten u srednjoj Dalmaciji, na dodiru planine Biokova i Jadranskog mora. Sedište je Makarskog primorja, za koje se u zadnje vreme sve više koristi naziv Makarska revijera, zbog ekonomske i turističke transformacije tog dela Dalmacije.

Grad od unutrašnjosti oštro deli planina Biokovo (najveći vrh Sv. Jure, 1768 m), a sa srednjodalmatinskim ostrvima Bračem i Hvarom, povezuje usidreni brodovi i čamci. Sam grad se smestio u prirodnoj luci između dva poluostrva (Osejava i Sv. Petar). Luka između planine i mora široka je svega nekoliko kilometara, tako da se grad širi u dužinu, dakle prema istoku i zapadu, odnosno prema susednim naseljima Tučepima i Krvavici.

Makarska je tipačan primorski gradić. Veliko šetalište sa desetinama restorana, hotelski apartmani, privatni smeštaj i plaže, sve u stotinak metara. Gradski Trg je veoma lep, sa crkvom Svetog Marka u centru. Sve je blizu, usklađeno za opušten porodični odmor na Jadranu.

Od posebnosti možete posetiti jedinstveni muzej školjki koji broji hiljade primeraka zapanjujućih oblika školji u čarobnom spektru boja sa Jadrana. Za klince je ovo neverovatno iskustvo, jer velika količina šarenila provocira maštu. Šetnja poluostrvom je opuštena, mirna i spkojna.


Luka i Trg u Makarskoj

Na južnoj starni Makarske postoji nudistička plaža, zato budite obazrivi ako u šetnju vodite malu decu.

Od Advanced aktivnosti agencije nude rafting prelepim kanjonom Cetine i posetu pećini gde se drug Tito skrivao od fašista za vreme II svetskog rata. Ako se smestite u Makarskoj, za posetiti na 2 sata vožnje su: Dubrovnik (160 km), Split na sat vremena (60 km), ostrva Brač i Hvar (1h brodom), planina Biokovo 1.30h, Nacionalni park Krka 2h, reka Cetine je na takodje na pola sata. Kilometarski dugačke najpupularnije plaže su: Brela , B. Voda, Tučepi, Podgora , Igrane, Mala Duba, Zaostrog, Drvenik, Gradac.


Setnja po revijeri

Muzej školjki
Muzej školjki u Makarskoj

Planina Biokovo
Planina Biokovo, steta sto je pocela kisa - kliknite za uvećan prikaz

Pogledajte fotografije Makarske koje smo pripremili, a svaki komentar, iskustvo i utisak je dragocen buducim turistima na temi na Travel forumu Osnovne informacije o Makarskoj.

Turisticka mapa Makarske
Turisticka mapa Makarske

Uživajte u lepotama Jadranskog mora na središnjici Dalmacije sa tačnom vremenskom prognozom za Hrvatsku.

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2024, All Rights Reserved.