Balkan

Ostrvo Vis – najromantičnije ostrvo Jadrana

Bilo da letujete u okolini Splita ili Dubrovnika, vredi pročitati ovu reportažu kao motivaciju i ideju za minimum jednodnevnu ekskurziju ka ostrvu Vis.  Ostrvo Vis je 45 km udaljeno od kopna pa mnogi ga nazivaju i „najromantičnijim ostrvom“ idealnim za zaljubljene parove. Površina je 89 km2, a do ostrva se dolazi trajektom iz Splita.

Na ostrvu su prelepi maslinjaci, vinogradi, borove šume, zalivi i morske uvale, peščane i šljunkovite plaže. Plodovi mora i ukus vina ostaće vam u nezaboravnom sećanju, kao i ukus smokvi i duda.

Jedna od velikih atrakcija ostrva je ronjenje i posmatranje kornjača i delfina pa to svakako ne smete propustiti. U gradu Visu i Komiži ima dosta restorana i konoba sa tradicionalnom dalmatinskom hranom ali i drugim lokalnim specijalitetima.

Na ostrvu je dosta spomenika iz antičkog i savremenog doba, od ostataka antičkog grada, rimskih termi i mnogobrojnih renesansnih letnjikovaca u čiju se ljupku arhitekturu zaljubljujete na prvi pogled do Titive pećine koja svedoči o nekim novijim dešavanjima u zajedničkoj jugoslovenskoj istoriji.

Na tu istoriju nas podseća i činjenica da je ostrvo Vis u vreme socijalističke Jugoslavije bilo zatvoreno za strance, jer se na njemu nalazilo veliko i izuzetno važno vojno utvrđenje. Osim Titove pećine, na ostrvu su i čuvena Modra pećina, Zelena pećina i Krajicina pećina. Za ljubitelje sporta na ostrvu postiji bogata i raznovrsna ponuda, a kulturna dešavanja se koncentrišu u gradu Visu tokom „Kulturnog leta“.

Danas je ovo eksluzivna destinacija Hrvatske.

Najlepša plaža na Visu je Stiniva, koja u svim reportažama ulazi u Top 5 plaža Hrvatske. Dugačka oko 600 metara, između dve visoke stene izgleda toliko romantično da se sve emocije uzplahire i uztreptaju.

Ako mislite da nema lepšeg, varate se, jer podvodni svet je ovde neverovatno atraktivan. Kao što naslov kaže, a i gornja slika, mesto za poslednje romantike. Ako letujete u blizini Visa priuštite sebi jednodnevno krstarenje do ove plaže i svakako ćete listu svojih putovanja iz snova uvećati za još jednu destinaciju.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: