TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKTVremenska prognoza
Hrvatska


Ostale države
za vaše
letovanje 2015:


Bugarska letovanje 2015

Letovanje Grcka 2015

Hrvatska Letovanje

Turska 2015
Vi ste ovde: Naslovna >> Turizam >> Letovanje u Hrvatskoj >>

Šta videti u Splitu - gradu na središtu Jadrana

piše: Milan Todorović

Nakon dužeg puta kroz kamenitu Dalmaciju, vijugajući pored nacionalnih parkova i jezara u zemlji čuvenog vina i pršuta, sa planine Kališ, ukazala se njena prestonica, treća luka na Mediteranu i najveći grad na hrvatskom Jadranu. Stigli smo u Split.

Dioklecijanova palata u Splitu Prvi utisci su obećavali. Zvonik Svetog Duje u Dioklecijanovoj palati sunčavši se na jutranjem suncu poželeo nam je dobrodošlicu.

U informacionom centru, na Narodnom Trgu u Starom gradu uzeli smo plan grada, kalendar aktuelnih manifestacia, pokupili predloge turističkih agencija. Započalo je upoznavanje sa belim i izlizanim ulicama starog Splita. Pa pogledajte šta vas čeka ako se odlučite da posetite ili letujete u srcu Dalmacije.

Dioklecijanova palata nalazi se na listi UNESCO-ve Svetske baštine. Ovo je gradjevina stara više od 1700 godina, izgrađena od strane cara Dioklecijana u 3. veku nove ere. U vreme kada je građena nije postojao grad Split, već je grad kasnije izgrađen oko palate. Latinski naziv grada, Spalatium, znači „mala palata“.

Dioklecijan je sazidao ovu palatu kako bi u njoj proveo poslednje godine života posle abdikacije 305 godine nove ere. Sagrađena je u zalivu koji se nalazi na južnoj strani malog poluostrva koji zadire u Jadransko more sa dalmatinske obale, 6,5 km udaljenom od Solina (Salona), glavnog grada tadasnje rimske provincije Dalmacije. Ona kombinuje vrednosti luksuzne vile s vojničkim logorom, sa širokim kapijama i osmatračnicama. Palata je okružena zidinama, i u svoje vreme je u njoj stanovalo preko 9.000 ljudi. Voda za palatu dovođena je iz reke Jadra blizu Solina. I danas se mogu videti impresivni ostaci akvadukta duž puta od Splita do Solina. Akvadukt je znatno restauriran u 19. veku.

Ova palata je danas srce starog Splita gde se mogu naći najznačajnije istorijske građevine. Važnost Dioklecijanove palate daleko nadilazi njen lokalni značaj zbog dobre očuvanosti i građevina iz kasnijih istorijskih perioda, od rimskih vremena pa nadalje, koji daju posebnu draž starom Splitu.

Kula u Dijoklecijanovoj palati Zgrada u Starom graduZlatna kapijaTesne ulice Zanimljiva arhitektura

Palata je jedna od najpoznatijih arhitektonskih i kulturnih građevina na hrvatskoj jadranskoj obali i zauzima značajno mesto u mediteranskoj, evropskoj i svetskoj baštini. Kao napoznatiji objekti unutar palate su Crkva Svetog Duje i Jupiterov Hram.
Nocna fotografija Katedrale Svetog Duje

U kompleksu palate, smeštena je katedrala Svetog Duje posvećena uznesenju Bogorodice Marije.

Ulaz u kadedralu je besplatan, ali u riznicu nije. Fotografisanje unutar katedrale je zabranjeno. Mozda najlepši utisak koji možete poneti iz Splita, je pogled sa 60 metara visokog zvonika iz 13. veka.

Već na sredini puta, duž uzanih i vijugavih stepenica osetićete strah od visine i razmišljaćete o povratku. Ovo je trenutak kada se ne smete pokolebati kao većina turista i istrajte na putu do vrha. Usled prelepe panorame nestaće drhtavica u kolenima i radovaćete se svom malom podvigu. Cena ulaznice za ovaj užitak je samo 10 kuna. Povratak naniže je opušten.

Harmonikas i golubSplicanke

Jupiterov hram je posvećen bogu Jupiteru glavnom božanstvu starih Rimljana. Nalazi se u neposrednoj blizini Peristila, centralnog trga palate. Sagrađen je u vreme gradnje cele Dioklecijanove palate, a kasnije postaje krstionica Svetog Jovana. Pred samim ulazom u hram nalazi se sfinga donesena iz Egipta koja je trenutno prekrivena plaštom zbog restauracije. Spomenimo i podrume Dioklecijanove palate, koji se danas koriste kao atraktivni sajamski i izložbeni prostor. Idealni su za beg od velike vrucine gde možete kupiti autentične suvenire.

Portret DalmatincaKuca u Dalmaciji
Detalji iz Etnografskog muzeja

Spomenik Grgur Ninski

Broj muzeja koje možete posetiti je dvocifren. Etnografski muzej se nalzi u odajama palate, u samom centru, a cena karte je 10 kuna.

Arheološki muzej iziskuje šetnju od 15-tak minuta van zidina starog grada, al vredi odvojiti vreme, jer uticaj antike na ove krajeve je itekako prisutan.

Galerija Ivan Meštrović je takodje na spisku institucija za posetiti, budući da je Meštrović svetsko ime vajarstva, čiji umjetnički talent se razvijo gledanjem znamenitih građevina Splita.

Podestimo se da je Pobednik na Kalemegdanu, ali i spomenuik neznanog junaka na Avali Meštrovićevo delo.

Ljubitelji fudbala mogu prošetati oko stadiona Poljud, gde nastupa hrvatski prvoligas Hajduk, prepoznatljiv na Ex-Yu prostorima po svojoj lepoti i energičnosti navijača. Sa turističkom karticom Split Card ulaz u sve muzeje je besplatan, a ostvaruju se i druge brojne pogodnosti.

Spomenik Grgur Ninski pored zlatnih vrata. Grgur Ninski je bio čuveni ninski episkop iz 10. veka, koji se borio za slovensko pismo glagoljicu i bogosluženje na staroslovenskom jeziku.

Večeri i noći u SplituRevijera Split

Večeri i noći u Splitu su posebno zanimljive. Kako je ovo najveće mesto na Jadranu, noćni život je najdinamičniji. Stigavši rano ujutu mimoilazili smo se preplanulim mladim momcima i devojkama koji su opijeni i iscrpljeni noćnim vilenjenjem lagano lelujali ka svojim apartmanima. Dugačak korzo revijerom (obalom hrvatskog narodnog preporoda) čine turisti iz svih delova Balkana, Evrope, ali i Azije. Ulični zabavljači i performeri, letnji koncerti, izvođači klasične muzike i džeza, uvek raznolik program na nekoliko mesta u gradu privlačiće vašu pažnju i ispisivaće lepe uspomene.

Park Marijan takodje pruža prelepu panoramu na antički Split. Tu se nalaze gradske plaže Zvončac, Jezinac i Kasjuni. Bavčice, Ovčice, Firule i Znjan sa jugoistične strane gradske luke su najčešća mesta za kupanje.

Podrumi Dijoklecianove palateVestibul
Podrumi Dijoklecianove palate i Vestibul

Za dinamične putnike, koji ne ostaju dugo na jednom mestu, i koji svoje dve nedelje dragocenog odmora neće provesti isključivo na plaži, treba da znaju da se nalaze na središtu jadranske obale i na pravoj raskrsnici puteva. Naime, ako krenete na severozapad, na 5 km nalazi se Solin, zatim grad Trogir pa Šibenik. Na jugoistok, Omiš sa kanjonom Cetine, a na sat vremena vožnje dočekaće vas popularna Makarska. Lokalni autobusi kreću na svakih pola sata, tačni su u minut, a cena do Makarske je 35 kuna u jednom smeru. Morski putevi vode na Šoltu, Brač, Hvar i Vis.

Rent a car agencije, iznamljivanje skutera, bicikla, ali i čamca su najbolji načini za potpuni užitak i detaljno upoznavanje regije. Od ekskluzivnijh atrakcija, turističke agencije predlažu jahanje u Konjičkom klubu Ogorje i rafting Cetinom. One sa dubljim džepom mogu priuštiti krstarenje do Ankone u Italiji brzim gliserima, verovali ili ne, za samo 4 sata u jednom smeru.

Poljana Kraljice JeleneKula sa satom
Centralni deo starog grada

U Split pored sopstvenog prevoza, mozete doci autobusom iz pravca Zagreba (karta u jednom smeru je oko 20 eura) ilipreko Beograda. Sezonski voz "Jadran ekspres" vozi od Beograda po ceni povratne karte za drugi razred od 69 evra. Autobuska i železnička stanica Split se nalaze na 5 minuta hoda od starog grada, pa taxi nije potreban.

Ako niste rezervisali smeštaj preko agencije, ili rezervisali preko interneta, ne brinite, ima mesta za sve. Na stanici dočekaće vas tete i bake koje iznajmljuju sobe po ceni od oko 20 evra po krevetu, a za dobar dogovor veliko iskustvo u pregovaranju nije potrebno. Preporuka za jeftin i gostoljubiv smeštaj u Splitu su Nikolla apartmani , gde ćete pored ljubaznih domaćina, na 2 minuta od splitskog pozorišta, u hladovini limuna i kivija ispijati odličnu dalmatinsku kafu (kavu) sa internacionalnim gostima.

Uživajte u lepotama središnjice Jadrana forumu i video klipovima sa vremenskom prognozom za Split.

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2024, All Rights Reserved.