Evropa

Hanover – turistički vodič za putovanje u grad inovacija Nemačke

Zanimljivo je da exYu regija percipira Nemačku pre svega kao zemlju profesionalnih šansi. U našoj svesti Nemačka još uvek nije „prava turistička destinacija“, ali statistike pokazuje upravo pozitivan trend. Sve više je naših ljudi koji uživa u čarima antičke Germanije, a Brankica Timotijević u ovoj priči izneće svoja zapažanja i utiske sa svog putovanja u Hanover.

Pre nekoliko godina pružila mi se prilika da posetim Hanover u Nemačkoj. O tom gradu nisam znala apsolutno ništa, niti se kod nas pominje kao top 5 destinacija koje treba obići kada se zadesite u Nemačkoj, te sam se unapred pripremila da to i neće biti neka mnogo zanimljiva turistička atrakcija. Itekako sam se prevarila!

Od grada sajmova do „grada u državi“

Hanover je gradić koji leži na reci Lejne u saveznoj državi Donja Saksonija. On je glavni grad istoimenog regiona i kao njegov centar je posebna administrativna oblast. Nalazi se na 285 km zapadno od Berlina i 151 km južno od Hamburga. Sa 518.000 stanovnika, Hanover je centar severne Nemačke i 13. grad po veličini u ovoj državi. Na području Hanovera preovladava okeanska klima, sa jakim uticajem Golfske struje sa Atlantika. Leta su topla, a zime blaže nego u južnijim delovima Nemačke. Hanover, iako nema puno stanovnika, može da se pohvali sa više visokoškolskih ustanova, a takođe je i industrijski, trgovinski i centar uslužnih delatnosti cele pokrajine.

To je grad sajmova poznat po CeBIT-u i Hannover Messe, a 2000. godine je bio domaćin svetske izložbe Expo 2000. Pored toga što je Hanover sajamski grad, on je i festivalski centar poznat po atrakciji Oktoberfest Hanover jednoj od najvećih svetkovina na svetu. Hanover je takođe veoma značajan kulturni centar sa velikim brojem svetski poznatih muzeja, galerijama i pozorištima. Njegovi ogromni parkovi i bašte – Eilenriede, Maschpark sa jezerom, Lönspark, Zoološki vrt i Herrenhausen – opravdavaju krilaticu da je Hanover „Grad u državi“.

Istrorija ukratko

Hanover je osnovan u srednjem veku na obali reke Lejne. Samo ime ovog grada znači „visoka obala“, mada i dalje postoje debate oko ovog pitanja. Hanover je bio malo ribarsko mestašce, a postao je veliki grad u 13. veku zahvaljujući svojoj dobroj poziciji. U 14. veku napravljene su najveće crkve Hanovera, kao i gradske zidine sa tri ulaza.

Ono što je gradu podiglo ugled je početak industrijalizacije i trgovina gvožđem i srebrom. Kako je bio značajna raskrsnica puteva i centar proizvodnje tokom II svetskog rata je bio meta bombardovanja. Više od 90% grada je bilo uništeno tokom 88 bombaških napada. Nakon rata počinje teška obnova grada, i on je izrastao u jedan od većih trgovačkih i poslovnih centara Nemačke.

Znamenitosti Hanovera

U širem centru Hanovera greškom se održala zgrada današnje Gradske kuće i Hanover Allemagne Zeitunga sa karakterističnom zelenom kupolom iznad fasade od crvene cigle. Ako vas interesuje Hanover u maketama, onda najbolji prikaz možete videti u prizemlju Gradske kuće, nedaleko od Maschsee jezera. Osim te, izložene su i makete Hanovera iz 1689. godine, zatim iz 1939, ali i onakvog kakav je danas. U Gradskoj kući se nalazi lift koji vodi do vidikovca na nekih 100 m visine gde se pruža najlepši pogled na grad!

Postoji nekoliko stvari po kojima se Hanover izdvaja od drugih gradova Nemačke i po čemu je postao poznat u celom svetu: tamo se govori najpravilniji nemački jezik; on je IT centar sveta tokom marta, meseca održavanja CeBIT-a i mesto koje za nedelju dana ugosti onoliko gostiju koliko ima stanovnika – a to je negde oko pola miliona. Njegovi stanovnici tvrde da je jedan od najudobnijih gradova za život u Nemačkoj, a kada uvidite kako je uređen sistem po kome grad funkcioniše, poželećete da i se i sami nazovete stanovnikom ovog grada.

Kako stići

Kada krenete u obilazak Hanovera zapazićete jednu interesantnu stvar: iako grad ima malo više od pola miliona stanovnika, oni su raštrkani na veoma velikom području, a površinama pod parkovima, jezerima i šumama se samo možemo diviti. Ako nemate vremena da putujete kolima (jer je auto prevozno sredstvo koje uvek preporučujem, jer možete stati gde god želite i ostati koliko god želite), avion je opcija br.2 i nakon sletanja na aerodrom, možete vrlo jednostavno vozom stići do glavne železničke stanice, koja je istovremeno glavno saobraćajno čvorište, odakle lako možete možete metroom stići dalje do željenih destinacija.

Prevoz funkcioniše kao nemački (ne švajcarski) sat. Tramvaji voze po širokom koloseku i većina tramvajskih linija silazi pod zemlju par stanica pre centralne stanice i zatim se vraća na svetlo dana. Ako ste više za ekološki prevoz, tipa bicikl, onda je Hanover raj za vas – biciklističkih staza ima svuda, bicikle voze i stari i mladi, ima čak i semafora za bicikle, a često se mogu videti majke koje svoju decu voze u odgovarajućim prikolicama za bicikle.

Centar Hanovera i „crvena nit“

Odmah pored stanice nalazi se veliki trg kojim dominira spomenik Ernstu Augustu na konju. Do samog centra se lako dolazi, kroz Bahnhof Strasse do trga Kropke, ili kroz neku od preostale četiri ulice koje se zrakasto šire od stanice.

Centar Hanovera je veoma interesantan: ceo je pešačka zona, sa biciklističkim stazama, uličnim sviračima, zabavljačima, a naslonjena na pešačku zonu, nalazi se i pokrivena gradska pijaca, veoma modernog izgleda (nimalo ne liči na pijace iz naših krajeva).

Tu možete naći i mesne i riblje specijalitete, najbolje nemačke sireve, voće i povrće, a ako želite samo sve to da razgledate iz prikrajka, onda možete sesti u neki od restorančića pored i opustiti se uz kafu ili tradicionalno nemačko pivo.

Ako ste 1. put u Hanoveru, ne morate brinuti da se nećete snaći i obići sve što treba: sam grad se pobrinuo za to i olakšao vam turističku turu: postoji takozvana „crvena nit”  – linija iscrtana po ulicama i trotoarima koja vas vodi kroz samo srce grada, pored svih najlepših i najvažnijih arhitektonskih ukrasa, polazi od železničke stanice ili Trga Ernsta Augusta, pa starim centrom grada dolazi blizu Marktkirche crkve (pijačna crkva), do nove Gradske kuće i vraća se ulicom Georgstrasse do Kropckea.

Duž ove linije je ubeleženo oko 36 „crvenih tačaka“, a putanja ima malo više od četiri kilometra.

Pijačna crkva, koju sam gore u tekstu već pomenula je jedna od glavnih znamenitosti Hanovera, urađena od crvene cigle, visoka čak 90 metara, sa masivnim vratima koja se automatski otvaraju kada im prilazite.

Eilenriede šuma i zoološki vrt

Hanover ima čuvenu Eilenriede šumu, vrlo impozantne površine (650 hektara), koja se jednim krakom spušta skroz do jezera kod Gradske kuće. Jedna od glavnih turističkih atrakcija je plovidba čamcem po jezeru, a zatim relaksirajuća šetnja šumom. Šuma je divno uređena, sa širokim stazama (ukupno ima 42 km šumskih staza)! U okviru šume nalazi se i veliki zoološki vrt, koji je kompletno uređen pre 10tak godina. Od nosoroga, gorila, pelikana, pa do domaćih životinja – sve je tu – uključujući i veliki zabavni park za decu, rečicu „Zambezi“ koja vijuga po zoo vrtu i po kojoj plove brodići iz kojih možete videti životinje iz vrlo neuobičajenog ugla. Svakih pola sata se održavaju predstave za decu sa raznim životinjama.

Spomenuh u tekstu jezero Maschsee koje je srce Hanovera. Završeno je 1936. godine i dužine je 2.4 kilometara i širine 530 metara, a gradski je najveći sportski i rekreativni centar, a posebno popularan kako među ljubiteljima plovidbe, tako i plivačima. Jezero je toliko lepo i živopisno da ga ne treba nikako zaobići. Toliko ima lepih stazica i puteljaka, da je idealan za piknike jer uvek možete da se osamite i uživate u prirodi i u miru i tišini, a opet ste u centru grada.

U blizini jezera se nalazi kao što već napomenuh, sportski centar, obelisk sa fudbalerom, veliki broj restorana, skulpture, a tu je i Šprengel muzej savremene umetnosti XX veka. Jezero je vrlo čisto i uređeno i po njemu možete u svako doba godine videti puno patkica kako se brčkaju. Tokom leta se ovde nalazi ogroman točak – panorama za razgledanje, a ako u Hanover dolazite tokom zime možete zateći zamrznuto jezero koje se tada pretvara u klizalište i postaje prava zimska idila.

Zapadno od parka je Stadion – Niedersachsen-Stadion koji je sagrađen 1954. i vrlo interesantan podatak je da je on izgrađen od krša i ostataka zgrada koje su uništene tokom II svetskog rata.

Grad naglašene kulture i socijalizacije

Kad pogledate šta sve ovaj grad nudi, onda ne čudi što je bio domaćin “EXPO 2000”, velike evropske kulturne manifestacije. U ovom gradu sve vrvi od skulptura: ogromno stopalo izvajano u kamenom bloku, zmija koja izvire iz poda železničke stanice, skulptura blizu jezera prelepog izgleda, spomenik recikliranim balama otpada blizu Istorijskog muzeja, skulptura čoveka na klupi u Luisenstrasse, tramvajska stanica Steintor neobično žuto-crno umetničko delo orijentir za turiste itd… Zgrada Univerziteta je vrlo impresivna, prvobitno namenjena za dvorac kraljevske porodice.

Hanover je poznat po bogatim turističkim atrakcijama koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Spomenuću samo najinteresantnije, a to svakako nisu ni jedine. Herrenhausen su veličanstvene zelene bašte smeštene sa obe strane Herrenhäuser avenije.

To je barokna bašta u engleskom stilu, ogromnih razmera, sa predivno uređenim zelenilom, raskošnim fontanama, pozlaćenim kipovima i skulpturama. Bašta je kopija versajske bašte izgrađena u XVII veku, tačnije 1846. godine za Kralja Ernesta Augustusa i Kraljicu Frederike, a u kojoj je smeštena i grobnica Džordža I Britanskog.

Dok šetate ovim, malo je reći prelepim vrtom osećaćete se kao da ste se vratili u XVII vek, jer je sve osmišljeno tako da opusti i oduševi vaša čula. Skoro obnovljena Herrenhausen palata je pretvorena u muzej u kome možete uživati u razgledanju artefakata i dokumenata koji potiču iz bogate barokne ere. Još jedna predivna bašta je Grosser Garten ili Velika bašta koja datira još iz davne 1666. godine i najbolji je živi primer bašta iz ranog Baroka u Nemačkoj sa kaskadama, fontanama, plantažom pomorandži i pozorištem na otvorenom.

Šta još videti

U blizini bašte se nalazi veliki akvarijum „SEA LIFE, gde je smešten raznovrsan rečni i morski svet od lokalne reke Leine, preko Karipskog mora pa sve do Amazona. Ovaj podzemni svet je fascinantan: zauzima 3.500 kvadratnih metara i pruža stanište za preko 3.500 vrsta koje žive u vodi. Na ovom prostoru se nalazi 37 akvarijuma, te ako se odlučite da posetite ovu atrakciju, odvojite vreme samo za ovo! Ono što je ovde još interesantno videti je da je ogroman bazen oivičen staklom i dok šetate pored njega, u vašoj blizini plivaju nesmetano ajkule i kornjače, a stakleni most će vas oduševiti jer ispod njega možete videti krokodile sa Kube. Sjajna destinacija kako za odrasle, tako i za decu pa je toplo preporučujem.

Sa leve strane Herrenhausen bašte nalazi se predivni engleski park u Georgengarten, poznat i kao Wallmodenschlösschen. Ovde se nalazi i Muzej Wilhelm Busch, sa crtežima, pismima, rukopisima, i slikama. Na desnoj strani nalazi se Berggarten, sa botaničkim vrtom i karakterističnim kaktusima i kućama sa orhidejama. Cveće je nestvarno lepo, boje se prelivaju, a vrt se pruža daleko koliko pogledom možete obuhvatiti prostor.

Prelepi hanoverski Marktplatz u centru Starog grada je mesto gde možete da se upoznate sa mnoštvom istorijskih građevina. Stara arhitektura usklađena je sa neoklasičnim zgradama i  predstavlja zaista predivan prizor za sve posetioce. Jedna od najinteresantnijih je Altes Rathaus iz XV veka, mesto gde se nalazi veliki broj radnjičica i galerija, a ispred čitavog kompleksa se nalazi Neo-gotička fontana sagrađena 1881. godine, a pored fontane je i istoimena crkva Marketkirche sa svojih impresivnih 97 metara visokim tornjem. Ona datira još iz XIV veka, a posebno je u njoj impresivan oltar. Kada krenete dalje od Marktplatz dolazite do Kramerstrasse, ulice koja još uvek zadržava duh one atmosfere starog Hanovera sa svojim prelepim drvenim kućama.

U Trammplatz-u se nalazi ogromna Gradska kuća, izgrađena između 1901. i 1913. godine u stilu tzv. Wilhelmine perioda. Ovo je jedna od najzanimljivijih građevina u Hanoveru kada se ima u vidu da je izgrađena na osnovana 6.026 greda od bukvinog drveta, a krunisana je sa zasvođenim tornjem koji je skoro 100 metara visok i koji dominira, ako se grad posmatra iz vazduha. Ako želite da imate najlepši pogled u gradu, onda se neizostavno morate popeti liftom do zasvođene platforme – vidikovca. U samoj Gradskoj kući se nalaze makete grada, a u jednoj od soba postoji ogromna slika koja se zove “Zakletva lojalnosti” koja datira iz 1913. godine. Sve ovo možete videti u okviru turističkih obilazaka koje se organizuju svakog dana.

Pored dostojanstvene Georgstrasse nalazi se hanoverska Opera. Ona je veličanstveni primer neoklasične arhitekture. Sagrađena 1852. godine ova veličanstvena građevina je danas dom za gradsko profesionalno opersko društvo (Staatsoper Hannover) i zahvaljujući skorijem renoviranju, nudi neverovatno iskustvo za fanove opere u sezoni koja traje od septembra do juna. Danas je omiljeno mesto okupljanja za sve ljubitelje klasične muzike. Zgrada, iako je prilično bila oštećena tokom II svetskog rata, zadržala je svoj sjaj čak i kada je renovirana odmah posle rata 1948. godine.

U Starom gradskom jezgru možete da istražujete Leineschloss, zgradu Parlamenta, koja je izgrađena na obali reke u 17. veku, a služila je kao rezidencija Vojvode Džordža fon Kalenberga, a u periodu 1817. i 1842. godine je zadobila ruho Neoklasičnog stila. Još jedna zanimljivost vredna pomena je Nova gradska crkva ili Neustädter Kirche. Iako joj u imenu stoji Nova, ona je zapravo izgrađena u XVII veku i u okviru nje se nalazi grobnica čuvenog nemačkog filozofa Lajbnica koji je sahranjen ovde 1716. godine. Takođe u “Starom gradu”, nalazi se jedna od najlepših zgrada u poludrvetu – Ballhof koja je sahrađena između 1649. i 1665. godine i korišćena je za tada popularne društvene igre kao i za koncerte. Sada je ona pretvorena u Državno pozorište Donje Saksonije, ali i dalje ubira popularnost svojim muzičkim događajima uključujući pop, džez i operu.

Ako ste ljubitelji umetnosti, onda će vas Landesmuseum (Pokrajinski muzej) Donje Saksonije oduševiti. Nalazi se nasuprot Novoj Gradskoj kući i sadrži mnogo značajnih kolekcija antikviteta. Najznačajnija je svakako Pokrajinska galerija sa svojom kolekcijom evropske umetnosti iz perioda Romantizma pa sve do današnjih dana.

Takođe su veoma zapažene i arheološke i etnološke kolekcije – jedna od najstarijih nemačkih, sadrži više od 20.000 artefakata – kao i ogroman broj različitih vrsta riba i reptila. Muzej koji je takođe vredan pomena je Kestner, osnovan 1889. godine, a koji se nalazi u severnom delu Hanovera, u Maschparku, smešten u Kući sa 5000 prozora. Poznat je po bogatoj kolekciji egipatskih predmeta, kao i po numizmatici, primenjenoj i dekorativnoj umetnosti. Pored toga, ovde se nalazi i kolekcija raznih artefakata i umetničkih dela sa prikazom prošlosti Hanovera. I sama zgrada muzeja je vrlo neobičnog arhitektonskog zdanja, te vam neće biti problem da je nađete.

Pored ovih najznačajnijih, od ostalih turističkih atrakcija vrednih pažnje možete posetiti i: Waterloo Kolonadu, Kuću Lavesa, Wangenheim palatu, Arhivu Donje Saksonije, Kröpcke sat, Anzeiger toranj, Kongresni centar, Tržnicu Donje Saksonije, Ministarstvo finansija, Garten crkvu, Luteransku crkvu, Gehry toranj, posebno dizajnirana autobuska stajališta itd… Vredi još napomenuti da je hanoverki Sajam najveći izložbeni centar na svetu. Obuhvata 496.000 kvadratnih metara natkrivenog prostora i 58.000 kvadratnih metara prostora na otvorenom i 27 hala i paviljona. Na Sajmu možete videti Hermesov toranj visok 88.8 metara I EXPO krov, najveći drveni krov na svetu.

Inače, u Hanoveru je dugo postojao problem što je deo grada na severu gde je glavna železnička stanica, dugo bio izolovan od gradskog jezgra na jugu. Onda kada je podzemna železnica izgrađena sedamdesetih godina prošlog veka, neko se dosetio da napravi pasaž tačnije prolaz ispod zemlje koji će ići ispod šina, a opet da bude na otvorenom tako da se nema osećaj da je tunel. Kako bi bilo sve čisto i uredno, napravljene su brojne prodavnice u prolazu. Ovaj prolaz se prvobitno nazivao Pasarela, ali 2002. godine je preimenovan u Promenadu Niki de Sen Fal u čast istoimene umetnice, koja je ostavila traga u Hanoveru svojim brojnim predivnim skulpturama koje su raštrkane svuda po gradu.

Šta probati

Kad su gastronomski specijaliteti u pitanju, oni ne manjkaju u odnosu na ostale lepote Hanovera. Ovo je grad sa restoranima u kojima se servira tradicionalna nemačka kuhinja. Restorana ima svuda, interesantnih jela još više. Izdvojite vreme i idite da probate čuvene kobasice u kari sosu sa malo belog bibera i pomfritom za svega dva evra; ili poznatu prasetinu sa raznim začinima; a uvek možete nabasati na srpske specijalitete ukoliko vam se ovi nemački ne dopadnu.

Cene svih jela su između 6-8 evra, a onih skupljih 13-15 evra, dakle ništa skuplje nego u našim restoranima. Uz nemačke specijalitete ide i nemačko pivo, pa neizostavno morate probati neki od poznatih brendova. Standardna doza piva od 0,3 l košta po restoranima od 1,5 do 3,2 evra.

Šoping

Ako ste ljubitelj šopinga u Hanoveru ga ima na pretek. Šoping centri su sjajni za savršenu kupovinu, i upotpunjuju ponudu ovog grada. Ulice postaju pune turista tokom prepodnevnih sati i tek kasno uveče zamire buka i graja. Radnje su bogato opremljene i ima svega i svačega, a neretko možete nabasati i na velika sniženja.

A onda izleti

Ako ostajete duže u Hanoveru i uspete da vidite sve njegove lepote, onda iskoristite priliku i idite na “izlet” do Hamburga, Bremena, 700 godina starog mesta Celle, jer sva ta mesta možete obići zahvaljujući modernoj i brzoj železnici. Interesantan podatak je da dnevno kroz hanoversku železničku stanicu prođe čak 640 vozova! Za vas koji ste fascinirani neobičnom arhitekturom drvenih kuća, idite do gradića Celle, koji se nalazi na nekih 40 kilometara severoistočno od Hanovera, na obali reke Aller, pritoke Wesera, a u njemu možete uživati u više od 400 kućica u svom karakterističnom stilu od drveta. Celle je poznat po dvorcu Schloss, izgrađenom u renesansnom stilu, kao i po veoma živopisnom starom gradu. U Celleu se od 1378. do 1705. godine nalazila zvanična rezidencija vojvoda Brunswick – Luneburga. Celle je sjajno mesto za potpuno ispunjen dan.

Tako da, ako imate nedoumice šta obići u Nemačkoj – pravac Hanover: grad kulture i brojnih znamenitosti ali i nezaboravne zabave. U Hanoveru se nalaze poznati noćni klubovi u kojima nastupaju najbolji svetski DJ –evi. Šoping centri su sjajni za savršenu kupovinu, i upotpunjuju ponudu ovog grada. Hanover je savršena destinacija za nezaboravno putovanje i uživanje. Sa svojih 40 parkova, šuma i bašti, nekoliko jezera, dve reke i jednim kanalom Hanover nudi zaista veliki broj različitih atrakcija. Zahvaljujući modernom sajmištu, ovaj grad je postao jedan od pokretača svetske privrede, simbol ideja, inovacija i investicija. Može se smatrati za zlatno pravilo: ukoliko postoji neki novi trend u industriji i tehnici, on će se najpre pojaviti u Hanoveru. Preciznije rečeno, pojaviće se na jednom od vodećih međunarodnih sajmova, koji su sajamski centar Donje Saksonije načinili jednim od vodećih u svetu. I na kraju, Hanover možda nije svetska prestonica, ali je svakako grad koji vredi obići, jer može zadovoljiti ukuse svih, pa čak i onih najzahtevnijih.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: