Slike Srbije

Manastir Studenica

Studenica
Studenica

Manastir Studenica je sa arhitektonskog stanovišta jedan od najranijih primera Raške graditeljske skole. Smeštena iznad istoimene reke Sudenice, u Raškoj oblasti, na 40-tak kilometara od Kraljeva. Ovo je zadužbina Stefana Nemanje (1171-1196.) koji je osnovao manastir oko 1190 godine, a čije se mošti i danas nalaze u ovom manastiru. Manastir je poznat po svojoj kolekciji fresaka iz 13. i 14. veka. UNESKO je 1986. uvrstio Studenicu na listu Svetske baštine.

Sa Wikipedije:
Manastir Studenica je posvećen Uspenju presvete Bogorodice. Prva faza radova je završena u proleće 1196, kada je Stefan Nemanja prepustio presto svom sinu Stefanu Prvovenčanom i povukao se u svoju zadužbinu. Kad je kasnije otišao u manastir Hilandar, Stefan Prvovenčani se brinuo o Studenici. Tamo je Nemanja primio monaški postrig i ime Simeon.

Sveti Simeon se upokojio u Hilandaru 1199. Nemanjin treći sin Sava Nemanjić je, nakon što je pomirio svoju braću Stefana i Vukana, preneo mošti Svetog Simeona u Studenicu gde su i dan danas.

Pod Savinim starateljstvom, Studenica je postala politički, kulturni i duhovni centar srednjovekovne Srbije. Uz ostala svoja dela, Sava je napisao Studenički tipik, u kom je zadao ustrojenje monaškog života u manastiru Studenica. U Žitiju SV. Simeona Nemanje, opisao je život svog oca Nemanje (Sv. Simeona) ostaviviši izvore o duhovnom i monaškom životu u njegovom vremenu.

Bogorodičina crkva je jednobrodna crkva s kupolom. Na njenom istočnom kraju je trostrana apsida, a na zapadnom je kralj Radoslav dozidao veliku pripratu. Na severnoj i južnoj strani su predvorja. Fasade su izgrađene od blokova belog mermera. Iznutra je crkva obložena tufom. Spolja gledano, u crkvi se skladno mešaju romanički i vizantijski stil. Mešavina ta dva stila će na kraju proizvesti poseban stil arhitekture poznat kao raška škola.
Severozapadno od Bogorodičine crkve je crkva svetog Joakima i Ane, poznata i kao Kraljeva crkva po svom ktitoru kralju Milutinu. Crkva je sagrađena 1314, u obliku sažetog krsta s oktogonalnom kupolom. Izgrađena je od kamena i tufa, a fasade su obložene gipsom.

Suton nad Studenicom
Suton nad Studenicom

 

Konaci
Konaci

 

Kula na ulazu u Studenicu
Kula na ulazu u Studenicu

 

Portret
Portret

 

Ulaz u Studenicu
Ulaz u Studenicu
Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: