Slike Srbije

Ljubostinja – galerija fotografija

Ljubostinja
Ljubostinja

U neposrednoj blizini Trstenika, na samo 5 km ka severu, nalazi se biser moravske arhitektonske škole, Manastir Ljubostinja. Smešten u dolini male planinske reke, Ljubostinjska reke, zadužbina je knjeginje Milice, a posvećen je Uspenju presvete Bogorodice. Manastir je iz XIV veka. U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica, žene kneza Lazara i monahinja Jefimija.

Danas je Ljubostinja ženski manastir koji čuva i održava oko pedeset monahinja. Za vreme Kočine bune iz manastira ljubostinje je narod pozvan na ustanak. Posle propasti bune Turci su zapalili manastir da bi se osvetili Srbima. Tada je većina fresaka uništena. Takođe kada je manastir zapaljen, otkrivena je tajna riznica koja je bila sakrivena u manastirskom zidu iza ikone u kojoj je kneginja Milica sakrila svoje blago. Među opljačkanim blagom nalazila se i kruna kneza Lazara koja se danas nalazi u Istanbulu.

Forumska diskusija na linku Ljubostinja, pa ostavite trag ovoj temi.

Nebo nad crkvom
Nebo nad crkvom

 

Ulaz
Ulaz

 

Konak
Konak

 

Konak 2
Konak 2

 

Portret
Portret

 

Mala crkvica pored
Mala crkvica pored
Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: