Slike Srbije

Manastir Mileševa i Beli Anđeo

Mileševa
Mileševa

Mileševa, izabranica Svetog Save za večni dom je manastir na brzoj planinskoj rečici Mileševci u opštini Prijepolje, Zapadna Srbije. Od svega viđenog, bar za sada, ovo je jedan od najlepše uređenih kulturno istorijskih srednjevekovnih spomenika Srbije.

Sam kompleks je smešten je u živopisnoj dolini ove brze planinske rečice, u nepristupačnom kraju, podno oštrog brda, u čijoj daljini se nazire tvrđava koja je čuva, nazvana Hisardžik. Ispod Hisardžika kao simbil tolerancije, interesantna džamija, koja brine o ručno pisanom Kuranu, koji je star preko 400 godina.

Istorijski, ovo sakralno zdanje je zadužbina kralja Vladislava sa početka XIII veka.

Pored detaljno sređenog eksterijera, ono po čemu je Mileševa nadaleko poznata, je Mileševski ili Beli Anđeo i freske portreti Svetog Save i Stefana Nemanje. U Srbiji, danas ne postoji osoba koja nije videla reprodukciju ovih triju fresaka, a više iz istorijkog ugla ovde svetinje možete pročitati na linku Mileševa – manastir sa crkvom Vaznesenja.

Ono što se ne može opisati rečima ili slikom je pogled oči u oči sa Mileševskim anđelom. To je najlepši utisak koji ćete poneti iz Mileševa, pa verujemo da će naša priča da vam posluži kao motivacija za još jedan put domaćeg hodočašća.

Uživajte u ovih nekoliko fotografija snimljenih jednog majskog kišovitog dana.

Prolečna bujica pod Hisardžikom
Prolečna bujica pod Hisardžikom

 

Ambijent
Ambijent

 

Impresija Mileševe
Impresija Mileševe

 

Odraz na mokrom mermeru
Odraz na mokrom mermeru

 

Crkva Vaznesenja
Crkva Vaznesenja

 

Konaci
Konaci

 

Česma i kaldrma oko manastira
Česma i kaldrma oko manastira

 

Beli Anđeo
Beli Anđeo

 

Beli Anđeo u 3D
Beli Anđeo u 3D
Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: