Slike Srbije

Vodopad Jelovarnik na Kopaoniku

Jelovarnik, vodopad na Kopaoniku
Jelovarnik, vodopad na Kopaoniku

Vodopadi su najlepši u proleće. Tada su najbogatiji vodom, huk im je gromoglasan, a igra vode krajnje bajkovita i raskošna. Na žalost, mi smo Jelovarnik posetili u sred leta. Iako je toplota leta oslabila planinski vodenu žilu, visina vodopada od preko 70 metara je učinila da se impresije nimalo ne umanjene. Ovde možete pogledati fotografije sa Jelovarnika informacije radi, naravno one ne mogu preneti osećaj ovog mesta, pa zato predlažemo da srce Kopa posetite u prvoj narednoj prilici.

Malo osnovnih informacija sa wikipedije: Jelovarnik je najviši vodopad u Srbiji sa visinom od 71 metra i čine ga tri kaskade. Nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara. Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha. Nakon odvajanja od policijskog punkta do vodopada vodi seoski put u solidnom stanju. Ako se odlučite za pešačenje, potrebno je odvojiti minumum sat vremena za jedan smer.

Otkrila ga je ekipa geologa 1998. godine, a dotle je za njega znalo samo lokalno stanovništvo. Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom, na površini oko od 57 hektara.

Još o najlepšim vodopadima u Srbiji!

Jelovarnik u padu
Jelovarnik u padu

 

Portret najvećeg vodopada u Srbiji
Portret najvećeg vodopada u Srbiji

 

Drvenik stepenicama do cilja
Drvenik stepenicama do cilja

 

Kaskade između kamena
Kaskade između kamena

 

Jelovarnik
Jelovarnik

 

Slapovi
Slapovi


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: