Slike Srbije

Petrova crkva Novi Pazar – Crkva svetih Apostola Petra i Pavla

Petrova Crkva
Petrova Crkva

Čekamo vikend. Novi izlet je Raška oblast, kolevka srednjevekovne srpske države, oblast prebogate kulturne baštine i mesto nesvakidašnje prirodne lepote. Pored brojnih manastira, Sopoćana, Đurđevih Stupova, manastira Gradac i tako redom, posebnu znatiželju je budila Petrova crkva, koja se često naziva najstarijom srpskom crkvom.

O Petrovoj crkvi saznao sam pre par godina iz foto reportaža Dragana Bosnića u izdanju Turističke Organizacije Srbije. Pažnju su mi privukle dramatične fotografije iskošenih krstova sa pravoslavnog groblja neposredno iza crkve. Stigli smo u nedelju ujutru u vreme bogosluženja, pa imali smo priliku da uđemo u crkvu i prisustvujemo liturgiji. Srdačne pozdrave dobili smo od baba Jovanke, čuvarke crkve. Naše preporuke su da kupite maketu, tj. suvenir Petrove crkve, jer vreme prolazi, a najstarija crkva je samo jedna.

 

Crkva Apostola Petra i Pavla i zid čuvar
Crkva Apostola Petra i Pavla i zid čuvar

 

Krstovi na groblju
Krstovi na groblju

 

Petrova crkva, apsida
Petrova crkva, apsida

 

Pravoslavno groblje pored crkve
Pravoslavno groblje pored crkve
Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: