Slike Srbije

Fotografije Hrama Svetog Save

Hram Svetog Save, noćna fotografija
Hram Svetog Save, noćna fotografija

Hram Svetog Save je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. On se nalazi u istočnom delu Svetosavskog trga, na opštini Vračar, u Beogradu. Podignut je na mestu na kome se misli da su 1595. godine spaljene mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve. Izgradnja crkve je finansirana isključivo dobrovoljnim prilozima. Nedaleko od hrama je parohijski dom, a tu će se nalaziti i predviđena zgrada patrijaršije.

Ovaj spomen-hram predstavlja organski deo savremene živopisne siluete Beograda, čineći jedno od njegovih glavnih obeležja.

Hram se nalazi na kraju beogradske linije Kalemegdan – Trg Republike – Terazije – Beograđanka – hram Svetog Save.

Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, sa četiri zvonika visoka 44 m. Visina vrha kupole iznosi 70 m, dok je glavni pozlaćeni krst visok još 12 m, što vrhu hrama daje ukupnu visinu od 82 m, a nadmorsku visinu od 134 m (64 m iznad nivoa reke Save). Zbog toga ova crkva zauzima istaknuto mesto na beogradskom horizontu i vidljiva je sa svih prilaza gradu.

Hram zauzima površinu od 3.500 kvadratnih metara u prizemlju, uz dodatnih 1.500 m2 na tri galerije na prvom nivou. Postoji još i galerija od 120 m2 na drugom nivou, na kome se nalazi i spoljašnji vidikovac koji se prostire oko cele kupole. Hram se u pravcu istok-zapad proteže 91 m, a u pravcu sever-jug 81 m.

Kupole su ukrašene sa osamnaest pozlaćenih krstova u tri veličine, dok se u zvonicima nalazi 49 zvona.Crkva može da primi 10.000 vernika, a na zapadnu horsku galeriju može da stane 800 horista. Ispod poda hrama je izgrađena riznica i kripta svetog Save, kao i grobna crkva svetog kneza Lazara, ukupne površine oko 1.800 m2. Hram je obložen belim mermerom i granitom, a živopisanje, koje tek predstoji, biće urađeno u tehnici mozaika. Predviđeno je da se u glavnoj kupoli nalazi ogroman mozaik Hrista Pantokratora.

Fotografije Hrama kreću sad:

Karađorđe ispred Hrama
Karađorđe ispred Hrama
Karađorđe Petrović u suton
Karađorđe Petrović u suton
Sveti Sava, spomenik ispred hrama
Sveti Sava, spomenik ispred hrama
Crkva pored Hrama Svetog Save
Crkva pored Hrama Svetog Save
Noćna fotografija hrama
Noćna fotografija hrama
Neobičan ugao najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu
Neobičan ugao najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu
Čuvar Hrama
Čuvar Hrama
Slika Hrama Svetog Save danju
Slika Hrama Svetog Save danju


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

komentar

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: