Slike Srbije

Manastir Đurđevi Stupovi

Đurđevi stupovi
Đurđevi stupovi

Na samom vrhu istaknutog uzvišenja na brdu pored Novog Pazara, u Starom Rasu, još iz daleka se da primetiti impresivna građevina. Zbog posebne arhitekture crkve svetog Đorđa sa dve kule-stolpa/stupa ovaj manastir kasnije dobija ime Đurđevi Stupovi.

Žitija Stefana Nemanjina navode da je usled borbe za prevlast od tadašnje vlastele bio zarobljen i zatvoren u tamnicu. On se izbavio iz tamnice tako što je obećao svetom Đorđu da će podići manastir u njegovu slavu na vrhu brda koje je jedino mogao videti iz pećine, samo ako ga oslobodi iz tamnice. Prema navodima hagiografa Svetac mu je pomogao, a Nemanja mu je u znak zahvalnosti podigao manastir Đurđevi Stupovi. Gradnja Stupova je započeta 1171. godine.

Ulaz u crkvu manastira
Ulaz u crkvu manastira

 

Đurđevi Stupovi
Đurđevi Stupovi
Crkva
Crkva, Đurđevi stupovi su manastir Srpske pravoslavne crkve, posvećen svetom Đorđu koji se nalazi na brdu iznad Novog Pazara, u Starom Rasu.

 

Izuzetna arhitektura
Izuzetna arhitektura, Stupovi su izgrađeni karakterističnim stilom koji predstavlja jedinstvenu sintezu dve graditeljske koncepcije srednjega veka, vizantijske arhitekture na Istoku i romanske arhitekture na Zapadu.
Konak
Konak

 

Ulaz
Ulaz
Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: