Slike Srbije

Manastir Kalenić

Kalenić
Kalenić

Ova galerija govori priču o 6 vekova starom Kalenić manastiru. Po slikama se da primetiti da ovaj manastir trenutno održava ženska ruka, tj. u pitanju je ženski manasatir Srpske pravoslavne crkve koji organizaciono pripada šumadijskoj eparhiji. Kalenić je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, a zadužbina je protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića.

Crkva je sagrađena i oslikana između 1413. i 1420. godine i smatra se za najraskosniji spomenik moravskog stila. Krajem 17. veka je bio poprilično oštećen, a obnovljen je sredinom 18. veka zahvaljujući monasima iz Morače.

Manastir se nalazi u blizini Rekovca, na 30 minuta vožnje od Trstenika. Savetujemo da posetite i manastir Ljubostiju ukolko posećujete ovaj deo Šumadije. Put je krivudav, ali dobar. Uživajte i glasajte za fotografije koje vam se dopadnu! Opširnije na linku: Kalenić.

Kalenić
Kalenić

 

Zanimljiva perspektiva
Zanimljiva perspektiva

 

Ulaz u manastir
Ulaz u manastir

 

Sveti put
Sveti put

 

Ulaz u crkvu
Ulaz u crkvu

 

Zvonik i groblje
Zvonik i groblje

 

Mistika svetla
Mistika svetla

 

Česma
Česma

 

Konak
Konak

 

Ambijent
Ambijent
Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: