Slike Srbije

Manastir Ravanica

Manastir Ravanica
Manastir Ravanica

Ovo je galerija fotografija Ravanice. Manastir Ravanica nalazi se u podnožju Kučajskih planina u Srbiji, pored sela Senje kod Ćuprije.

Ravanica je zadužbina kneza Lazara, koji je poginuo u bici na Kosovu na Vidovdan, 28. juna 1389.

Danas se u njoj nalaze mosti Svetog Cara Lazara. Glava se takodje nalazi u sarkofagu. Slusali smo pricu da po crkvenim kanonima na odredjenim danima, obicno na Vidovdan, otvara se sarkofag, a to rade samo visoki svestenici, na specijalnim liturgijama. Kruna jos uvek nije donesena iz Carigrada.

Po svojim arhitektonskim i likovnim obeležjima ravanička crkva predstavlja početak moravske škole. Motiv svetih ratnika koji se spremaju u boj je ovde naglasen, buduci da je gradjena u predkosovskom ciklusu, a freske su oslikane nekoliko godina pred Kosovsku bitku.

Poznata je takodje i po čuvenoj vizantijskoj plavoj, za koju je u to vreme cena bila jednaka ceni zlata. Kilo boje kilo zlata.

Danas su neke od fresaka jedva naziru, na primer, ktitorska kompozicija kneza Lazara i knjeginja Milice. Ovo se desava iz razloga sto je crkva nekoliko puta paljena u tursko vreme, a bila je i totalno napustena oko 30 godina posle velike seobe Srba. Jos na linku, o Manastiru Ravanici.

Ravanica
Ravanica

 

Crkva vaznesenja Gospodnjeg, apsida
Crkva vaznesenja Gospodnjeg, apsida

 

Konak u Ravanici
Konak u Ravanici

 

Arhitektura
Arhitektura

 

Cveće u manastirstkom komleksu
Cveće u manastirstkom komleksu

 

Panorama Ravanice
Panorama Ravanice

 

Sveštenik
Sveštenik
Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: