Balkan

Sunčev breg – najmodernije letovalište na Crnom moru

Za TT Group surfere ova reportaža je poklon Negoslave Stanojević.

Kada je, 1958. godine, počela izgradnja odmarališta Sunčev breg, ono je zamišljeno kao mirno porodično letovalište s desetinama hotela, okruženih stotinama hiljada sadnica drveća, ukrasnog šiblja i ostalog zelenila. Raj na zemlji, mahom za domaće i turiste iz socijalističkih zemalja.

Deset kilometara duga zlatnožuta peščana plaža, koja negde dostiže širinu i do sto metara, hoteli rasporedjeni u pravilnim redovima, s bazenima naokolo, retke vrste trava, prelepi parkovi, blizina luke Burgas i njegovog medjunarodnog aerodroma, neuobičajeno veliki broj sunčanih dana tokom letnje sezone, akvaparkovi – to su samo najbitnije današnje prednosti ovog letovališta. Koje je, od perioda nastanka do danas doživelo drastičnu transformaciju, pa je od onog mirnog mesta za porodična letovanja u miru i tišini, ostao samo naziv koji govori sam za sebe – Sunčev Breg.

Danas se Sunčev Breg smatra za najmodernije letovalište na Crnom moru, u kojem odjednom može da boravi preko 350 000 gostiju . A prednosti mu više nisu mir i tišina, već ogroman broj restorana, noćnih klubova, barova, kazina i ostalih mesta za provod i razonodu, zbog kojih Sunčev Breg dobija epitet bugarskog Las Vegasa.

Doduše, zbog prevelike i preambicozne gradnje koja je dovela do hiperprodukcije smeštajnih kapaciteta, trenutno i sve do 2015. godine, važi moratorijum na dalju izgradnju. A već podignuti kapaciteti, velikim delom zahvaljujući i ulaganju stranog kapitala, imaju tako šansu da opravdaju sopstvenu gradnju.

Zanimljivo je da su poslednjih godina te ambiciozne gradnje hoteli nicali bukvalno preko noći – gradjeni od ogromnih kamenih blokova, bez preskupih ulaganja u grejne instalacije jer grejanje nije potrebno,u izolaciju i ostalepodrazumevajuće uslove za objekte stanovanja, hoteli su gradjeni bukvalno do starta turističke sezone. A sa dolaskom gostiju, nastupao je moratorijum na gradnju, kako se bar time ne bi remetio mir gostiju. Koji dolaze bukvalno iz čitavog sveta.

Već u maju tu su grupe turista iz Nemačke, Engleske, Japana… koji uživaju u suncu i pogledu na specifičnu boju vode ,u kojoj se kasniji posetioci, koji dodju kada otopli, osećaju drugačije nego u bilo kojem moru na svetu. Jer, u ovom moru , manjeg saliniteta, pa time i manje gustine, i održavanje na površini je otežanije, pa stoga budite spremni na iznenadjenje, ukoliko prvi put letujete u Bugarskoj.

Kao što će vam , krenete li po prvi put na bugarsko more, iznenađenje će biti i polja pod kukuruzom, gotovo tik uz samu obalu. Za nas, navikle na ogromna drveća masline i palme na morskim obalama, drastičan kontrast.

Inače, Sunčev Breg se geografski nalazi na dugom peščanom zalivu u obliku polumeseca, na severu stiže do Stare planine, a na jugu se spaja s prelepim Nesebrom, gradom koji se može porediti s Dubrovnikom po lepoti i sudaru novog i starog, koje i dalje odoleva, ali ne i po arhitekturi koja je specifično bugarska. Sam grad Nesebar podeljen je na Stari Nesebar i Novi Nesebar, a ovaj potonji je uvršten u kulturno blago UNESCA.

Dok u Nesebru postoji mogućnost izbora između privatnog i hotelskog smeštaja, u Sunčevom Bregu možete da letujete samo u hotelima. Pogledajte naše savete o kojima smo već pisali, a hotela ima, verujte, bukvalno, za svačiji džep.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: