Evropa

Rapersvil na Ciriškom jezeru, Švajcarska – skoro pa savršeno!

Piše: Vesna Ćorović

Ne tako davno vrtela se jedna pesma, jednog muzičara i žanra koji ne preferiram, koji govori o skoro savršenom životu i poredi ga sa Švajcarskom. E sad, ta pesma ne bi bila toliko bitna, da mi nije odmah pala na pamet kad sam nedavno posetila ovu prelepu zemlju. Da, stvarno skoro pa savršena. Što se mene tiče i ovo „skoro“ bih izbrisala.

Rapersvil
Rapersvil

Mene je u potpunosti opčinila. Kao veliki ljubitelj prirode nisam mogla da ostanem ravnodušna na predele koje sam tamo videla. A videla sam verovatno samo delić. Alpi su me potpuno očarali. Gde god pogledate bele se njihovi vrhovi dok vi, lepog i prijatnog sunčanog dana, pored Ciriškog jezera hranite labudove… neprocenjivo. I stvarno kao slika sa neke bombonjere ili slikovnice iz serijala o Hajdi.

Švajcarski Alpi
Švajcarski Alpi

Ja sam boravila u malom mestu Rapersvil, nadomak Ciriha, smeštenom na Ciriškom jezeru. Sve je savršeno čisto, uređeno ali ono što je na mene ostavilo najjači utisak, sve je tako spokojno i mirno i sporo.

Nisam valjda više u godinama kad me zanima beskrajna raznolikost i vreva koju možete videti u Cirihu, ili grupe turista u zaista prelepom i bajkovitom Lucernu. Tu su i moćni vodopadi na Rajni, najveći vodopadi u Evropi, od kojih me je podišla jeza koliko su zastrašujuće snažni.  Ipak, meni je mali, preslatki Rapersvil baš po meri.

Lucern
Lucern

Ne pamtim da sam ikada uspela da dostignem to zen stanje u jednoj ipak urbanoj sredini. Valjda mi je odgovarao taj povratak prirodi. Moj sin je provodio sate pored jezera brojeći vrste ptica koje tu borave.

A šetajući mostićem preko jezera oduševljavao se kakve arhitektonske veštine te ptice primenjuju u izgradnji svojih gnezda. Terao me je nekoliko dana za redom da obilazimo jednog prelepog labuda koji je uvek na istom mestu ležao u svom gnezdu čuvajući ga.

 

Milka kravice

Onda su tu i krave, po kojima je Švajcarska poznata. Da, prave „milka“ kravice, samo ne ljubičaste već crno bele i tako čiste.

Milka kravice
Milka kravice

Odmah iznad gradića nalaze se seoska domaćinstva pa smo se jednog dana i tamo prošetali, da vidimo kako to izgleda. I naravno, besprekorno je. Opet je sve čisto, uredno, uređeno i mirišljavo. Idilično. Taj spoj grada i sela je ono što me je oduševilo.

E sad one obične, ovozemaljske priče. Lokalno stanovništvo je rezervisano i uljudno. Sasvim dovoljno za prijatan boravak u toj zemlji. Standard je tamo za naše pojmove, apsolutno i nezamislivo visok. Prevazišlo je sva moja očekivanja. Ali kako kaže šaljiva poslovica- nekom je život majka a nekom tetka iz Švajcarske, tako da ja pored svoje tetke nisam osetila brutalnost Švajcarskog standarda. I ovde bih se osvrnula malo na naše ljude na privremenom radu u inostranstvu, ili pežorativno „gastarbajtere“. Svi stereotipi koje sam o njima čula pali su u vodu. Ili su se jednostavno vremena i oni sami promenili.

Upoznala sam ih tamo dovoljno da mogu reći da je to divan i nesebičan svet. Rade pošteno i uživaju u životu i veoma su gostoprimljivi, do granice da vam bude neprijatno. Imaju savremena shvatanja, divno i moderno  uređene domove bez obilja etno motiva, nisu, uprkos uvreženom mišljenju bolesno opterećeni patriotizmom. Međusobno su lepo povezani, druže se, rekla bih mnogo više nego mi ovde u matici, nisu opterećeni elementarnom egzistencijom, veseli su, raspoloženi, druželjubivi i još jednom ću reći veoma nesebični i gostoprimljivi iako većina njih mnogo radi i to ne baš jednostavne i lake poslove.

I na kraju mi ostaje samo da poželim da me opet tamo put nanese, a za sve vas koji ovo pročitate možda zaintrigiram da nađete način da i sami posetite ovu prelepu zemlju.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Na pravi način ste dočarali lepotu Raperswila. Sa jednom malom ispravkom, grad se nalazi u blizini grada St. Galena, u čijem se kantonu nalazi.

    Ali istina i Cirih i Šafhauzen nisu daleko od većih gradova.

    Kao stanovnik Švajcarske i Vojvodine, preporučujem svima da dođu, da obiđu sve, od crkvi preko dvorca, do možda nepomenutih manifestacija, turističkih, sportskih i kulturnih.

    Pozdrav i svako dobro!

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: