Evropa

Kopenhagen, šta videti – turistički vodič kroz prestonicu Danske

Jedan iscrpan turistički vodič sa 10 preporuka na temu šta videti, probati i doživeti u vašoj prvoj poseti Kopenhagenu, tj. prestonici Danske. Piše: Ivana Kanjevac

Bez okolisanja konkretno krećem u priču. Danska ne pripada Euro Zoni, i bitno je znati da je valuta Danska kruna i da se svugde koriste kartice, tako da nije potrebno da nosite keš sa sobom, jer je sve moguće platiti karticom.

Autobus i metro savršeno funkcionišu i najbolje je odmah u Turističkom centru uzmete mape prevoza radi lakšeg snalaženja. Obratiti samo pažnju pošto postoji limit na tim karticama za prevoz. Kada sam bila tamo limit je bio 70 kruna (oko 10 evra) i ako imate manje od 70 kruna ne možete koristiti prevoz, automat  ne dozvoljava čekiranje. Te kartice se pune preko automata na većim stanicama. Nije nista komplikovano, ubacite svoju platnu karticu i tu karticu za prevoz i izaberete koliko novca uplaćujete.

Evo nekoliko saveta i preporuka:

1. Turistički info centar Kopenhagena

Turistički centar je u centru Kopenhagena, na nekoliko minuta hoda od gradske skupštine (Københavns Rådhus) otvoren je do 16h, ali je jedan računar moguće koristiti čitav dan s obzirom da se vrata ne zaključavaju (vrata su klizna i otvaraju se na sensor i čim se uđe sa leve strane stoji računar koji se može koristiti i posle 16h).

Korišćenje ovih računara je besplatno kao i WiFi. Moja preporuka je da po dolasku u Kopenhagen najpre posetite Info centar kako bi nabavili mapu grada i prevoza. Razglednice koje se prodaju u turističkom centru su prelepe, ali se mogu naći i po knjižarama u gradu po povoljnijoj ceni.

Sajt: http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/visitor-centre, Adresa: Vesterbrogade 4A

2. Besplatne turističke ture

Mladi entuzijastični turizmolozi Danske su organizovali udruženje vodiča, ovo je njihov sajt za Kopenhagen http://www.copenhagenfreewalkingtours.dk/.  Imaju najmanje 2 ture dnevno (tokom leta kreće još jedna, ali nisam bila u tom period pa ne znam detalje). Jedna tura traje 3 sata sa pauzom i obilaze se znamenitosti u centru grada a druga tura je kreće oko 14h-15h, traje nesto više od jednog sata i obilazi se kvart Kristijanija. Bila sam na obe i stvarno sam zadovoljna. Ture su besplatne, ali je običaj da se ostavi bakšiš što će vam vodiči i reći.

Rekla bih da ovi vodiči stvarno vole to što rade, oni su puni enegrije, raspoloženi da odgovore na svako pitanje i imaju dosta intrigrantnih priča o Kopenhagenu. Pored Kopenhagena oni funkcionišu i u drugim gradovima Danska, a samo sam pohvale za njih čula.

3.  Tržni centar Magasin du Nord i slatkiš sa lakrisom

U trznom centru Magasin du Nord koji je lociran blizu trga Kongens Nytorv obavezno probati slatkiš sa lakrisom (ne znam da prevedem, ali nešto slično našem slezu). Na ovom linku se lepo vidi njihova radnja radi lakšeg prepoznavanja. Locirani u podrumu tržnog centra, pored svih restorana i prodavnica hrane.

A evo i slika pakovanja:

U podrumu se nalazi i ogromni supermarket i nekoliko restorana, odnosno više su u pitanju  kiosci sa zdravom hranom, tj. bez problema ćete kupiti salate, sendviče sa lososom, crni hleb i sveže ceđene sokove.

Inače ovaj Tržni Centar ima  5 spratova, na poslednjem spratu je kantina i info pult za turiste. Imaju lepe razglednice i oni su zaduženi za dokumentaciju potrebnu za povraćaj poreza. Što se tiče nekih popusta možda je korisno znati da daju 10% popust za strance, samo je potrebno imate pasoš sa sobom i napomenuti im za popust.

 4. Neighbourhood – restoran organske hrane

Neighbourhood je restoran organske hrane. Picerija je u pitanju, ali toplo preporucujem s obzirom da bolju picu nisam u životu jela. Takođe preporučujem da se probaju i kokteli u ovom restoranu, a konobari su raspoloženi i da porazgovaraju sa gostima i preporuče i picu i piće u skladu sa željama gostiju. Kada sam ja bila u restoranu bila im je popularna pica sa bundevom i imali su koktel koji ide uz tu picu koji je takođe bio sa bundevom, odlično je.

Može se desiti da restoran bude pun, ali to nije razlog za odustajanje, u prvom delu restorana možete sesti i naručiti piće dok vaš sto ne bude slobodan.

Adresa restorana:  Istedgade 27, Kbh V, sajt: http://neighbourhood.dk/

5. Manfreds – restoran lokalne kuhinje

Manfreds je restoran lokalne kuhinje. Kažu da je bivši  kuvar restorana Noma zadužen za spremanje jela u ovom restoranu. Razumela sam da je on vlasnik restorana. Ovde preporučujem set meni, 7 ( čini mi se, možda i 8) vrsta jela i set vina koja služe tokom obroka po njihovoj preporuci. Simpatično je sređen restorančić i konobari su ljubazni. Nisam samo sigurna da li treba ovaj restoran rezervisati, plašim se da je u večernjim satima vikendom gužva pa možda ne bi bilo loše da se rezerviše ili da se ode na ručak tokom radne nedelje kada verujem da nije tolika gužva.

Inače je restoran udaljen 5 minuta hoda od parka u kome je sahranjen Hans Kristijan Andersen. Preporučujem i kratku šetnju po ovom groblju-parku. Nemojte se iznenaditi s obzirom da ćete u parku sresti ljude na pikniku, ljude koji sviraju gitaru, uživaju u vinu….

Adresa restorana:  Jægersborggade 40, 2200 København N, sajt: http://manfreds.dk/en

6. Browpub pab sa setom od 5 piva i Tetovirana udovica

Pivo je takođe jedna od stvari koja se mora probati. Ne znam kako, ali Danci pivo piju umesto vode i naravno da su majstori u pravljenju istog. Ova dva paba nisu loša za probavanje, najbolje je naručiti set piva, gde služe nekoliko vrsta piva, a čase su od po 100ml, pa je zgodno što se probaju različiti ukusi, a opet ne morate da se napijete za tako nešto.

Browpub je pab gde sam pila set piva. Uvek je gužva, ljudi su veseli i prijatna atmosfera. Ovo je link  do njihovog online puba http://brewpub.dk/en/.

-Tetovirana udovica je naziv drugog paba, ovo je link gde ima i adresa http://www.dentatoveredeenke.dk/#!/en/contact. Tu sam probala točena belgijska piva, a šanker je bio više nego raspoložen za preporuke. Na spratu se nalazi i restoran, ali nisam ovde jela pa ne znam kako je.

Popularni distrikt za piće je Meatpacking District kao kvart Vesterbra, a inače i najpopularnije mesto za izlaske. Od centra bih rekla da je udaljen 20-30 minuta hodom. Dole su slike kako izgleda. To su nekadasnje hale koje su koriscene za skladištenje i preradu mesa, a danas pretvorene u pabove i noćne klubove. Odlična atmosfera i najbolje je otići posle podne. Preporuka je Mikkeller pab, gde su i grickalice odlične uz pivo, a i vino koje služe je za svaku pohvalu (Kung Fu Girl Riesling). Naravno večernji izlazak ovde podrazumeva dolazak kasno u noć.

7. Nyhaven – tamo gde brodići kreću

Nyhaven je najslikaniji deo Kopenhagena i iskreno izgleda i bolje nego na slikama. Odavde kreću ture brodićima s tim što je mnogo bolje kada tura ima i vodiča, tako da je potrebno samo obratiti pažnju koja tura podrazumeva vodiča.

Ture traju oko sat vremena i one su pod obavezno tokom boravka u Kopenhagenu.

Takođe ovde na šalteru koji prodaje karte za vožnje možete uzeti mape grada i prevoza. Ima dosta restorana, ali ne bih preporučivala, ovde je lepo sesti na klupicu i uživati u pogledu i slušati muziku što lokalci ako su ove i rade.

8. Pijaca na Norreportu

Što se tiče pijace na Norreportu preporučujem Palaeo restoran, wrap od lososa, slatki krompir (nisam ga pre nikada jela, ukus podseća na bundevu) i obavezno sveže ceđeni đumbir sa jabukom.

Pijaca
Pijaca

Zapravo sve “tezge” odnosno restorani na ovoj pijaci pružaju mogućnost da se tamo sedne i pojede ili popije te imaju najčešće šank, a mnogi i po nekoliko stolova. Ima jedna tezga sa vinom i sirevima, nisam stigla da tamo nešto probam, al mi je to eto ostalo u lepom sećanju pa bih sledeći put tamo probala nešto. Inače ova pijaca je jako uredna i organizovana tako da ne izgleda kao pijaca, već kao tržni centar, a nalazi se odmah iza Noreport stanice, a sastoji se od dve hale.

Link: http://torvehallernekbh.dk/, Adresa: Frederiksborggade 21

9. Mala sirena

Šta reći sem da je lokalci ne vole, a mi turisti samo čekamo da je vidimo. Nikako je ne bih stavila listu stvari koje treba videti u Kopenhagenu. Do nje sam otišla zato što sam imala dosta slobodnog vremena. Od centra je udaljena 20-tak minuta hoda, a ništa nije posebno, mali spomenik u vodi oko koga ništa nije uređeno niti označeno.

U svakom slučaju na putu do male sirena na obali ima jedan kafić (jedini je tako da se ne može omasiti, odmah kada se prođe veliki park sa leve strane Kastellet) gde možete da naručite piće, uzeti ležaljku i uživati pored vode. Evo i slika mala sirene.

10. I naravno danska peciva

Danska peciva su fenomenalna. Iskreno sam se trudila sve da probam i ne jedem po dva puta kako se ne bih ugojila ali sam jedva izdržala. Lagkagehuset je najpoznatiji lanac pekara, ima ih na svakom ćošku i moje preporuke su :

1. pecivo sa rubarubom (slatko crveno, ali mi tu biljku nemamo tj. nisam je nikada videla kod nas), 2. pecivo sa pistaćima i
3. pecivo sa cimetom.

Sajt sa ovim delikatesima je http://www.lagkagehuset.dk/.

Pogledajte i ovaj video turistički vodič kroz Kopenhagen,

I tako, sve što je lepo ima kraj, pa ako vas put navede u prestonicu Danske, nadam se da će Vam moj vodič biti od koristi!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: