Evropa

Terezin – burna istorija na sat vremena od Praga

Internet je učinio veliki prodor u većini industrija. Kada govorimo o turizmu, postoje neverovatne mogućnosti prezentovanja određene destinacije na internetu. Na primer, kroz fotografiju, reportažu, video zapis, 3D animaciju i tako dalje. Međutim lični utisci, mirisi i ukusi su nešto što neće nikad biti digitalizovano i zato će neposredni doživljaj biti neprevaziđen. A o maksimalnim impresijama turista ko može bolje da brine  od specijalizovanih turističkih agencija? A da bi turističke agencije razvijale i gradile što kvalitetniji odnos sa putnicima na vrlo zanimljiv i hrabar način okupila se ekipa oko sajta Putujsigurno.rs.

Njihova delatnost je osmišljena kao povratna sprega između zadovoljnih i nezadovljnih (ali objektivnih)  turista sa jedne strane i turističkih agencija sa druge strane. U ovom postu,  možda pomalo i simbolički, predstavljaju se jednim zanimljivim člnakom o Terezinu.- M.T.

Pored popularnih destinacija, postoje mesta na koja često i turističke agencije ne obraćaju pažnju u svojim ponudama. Zašto je Terezin, koji nosi ožiljke burne istorije, zanemaren – ne zna se tačno. Potrudićemo se da prenesemo delić njegove burne prošlosti i tako zainteresujemo za dalje istraživanje ovog grada na severozapadu Češke.

Terezin je utvrđen grad koji je izgrađen najsavremenijim tehnologijama za 18. vek. Ozloglašeni vojni zatvor u kojem je bio zatočen teškim okovima mladi Gavrilo Princip, jevrejski Geto i tranzitni koncentracioni logor za Jevreje tokom Drugog svetskog rata, a danas Memorijalni centar i muzej – to su glavna obeležja Terezina.

Osnivanje Terezina, kao utvrđenog grada, se odvijalo krajem 18. veka po naređenju cara Josifa II radi odbrane Habzburške monarhije od neprijatelja, koji je, kako se navodi, oformljen prema najsavremenijim inženjerskim metodama za to doba. Pored Glavne tvrđave podignuta je i Mala tvrđava kao vojni zatvor u kojem su bili zatočeni svi neprijatelji i protivnici Habzburga. Ime Terezin, odnosno Terezijin grad, nosi u čast Josifove majke, moćne carice Marije Terezije.

Gavrilo Princip i Terezin

Ono što Malu tvrđavu izdvaja i čini dodatno zanimljivom ali i bitnom za naše turiste jeste činjenica da je u jednoj od tamnica bio zatočen mladi Gavrilo Princip. Nakon sarajevskog atentata, Principa su osudili na 20 godina zatvora, jer je prema tadašnjem zakonu bio isuviše mlad za pogubljenje.

On biva poslat u zatvor u Terezinu, pakao na zemlji koji nije preživeo. Vojni zatvor u Maloj tvrđavi je bio najozloglašeniji zatvor na prostorima Austrougarske u kojem su zatvorenici proživljavali najsurovije uslove i torturu.

Usled gladi i izmučenosti, navodi se da je Princip imao svega 40kg. Upravo zbog nehumanih uslova on je poslednje dve godine svog života proveo u vojnoj bolnici, a pred sam kraj Prvog svetskog rata umire od tuberkuloze. Prilikom posete Terezinu moguće je videti i posetiti ćeliju u kojoj je bio zatočen Gavrilo Princip, i pokušati da shvatite kroz kakvo je mučenje morao da prolazi.

Terezin kao koncentracioni logor

Sa dolaskom Nacista ovo mesto postaje obeleženo zauvek, i prva asocijacija upravo jeste koncentracioni logor koji se nalazio untar zidina Glavne tvrđave. Terezin je bio tranzitni logor u kojem je organizovan prihvat i deportacija Jevreja ne samo iz Čehoslovačke, već i Austrije, Holandije, Nemačke i Danske.

Nemci su odabrali baš Terezin jer se pokazao kao savršena lokacija za sprovođenje njihovog plana i pitanja “Poslednjeg rešenja”. Imajući na umu da je tvrđava imala masivne bedeme, mogli su sprovoditi svoje zločine daleko od očiju javnosti, a sama postojeća infrastruktura u okviru Terezijinog grada, kao što su kasarne koje su prevashodno koristili vojnici, njihove porodice i civili, su se pokazale kao odlične za njihove namere.

Ovaj sabirni centar za Jevreje iako nije bio egzekucioni logor, već tranzitni i kolekcioni logor odakle su Jevreji bili dalje transportovani do logora smrti, najčešće Aušvic, ostavio je veliki broj žrtva za sobom, o čemu svedoče groblja koja se nalaze u Terezinu.

Geto za primer

U želji da sakriju svoje prave namere, ali i suzbiju negativnu reputaciju Nemačke i njihovih postupaka, nacisti su iskoristili priliku da Terezin predstave kao “geto za primer”. Kako bi odgovorili na svetsku kritiku o lošoj politici i ophođenju prema Jevrejima, predstavnicima Međunarodnog Crvenog Krsta organizovali su posetu Terezinu.

Terezin je za tu priliku bio posebno ulepšan, kako bi se stvorila iluzija kvalitetnog života i humanih uslova u getoima za Jevreje. Kako bi maskirali realnu situaciju oformljeni su dodatni kulturni sadržaji, kupatilo, lažna banka, kafe, prodavnica, ulepšavali su bašte… Nacisti su uspeli da prevare inspekciju, koja je Terezin nakon posete okarakterisala kao grad sa dobro zbrinutim stanovnicima, tj kao “banju sa ograničenim pristupom”, dok je stvarnost u potpunosti drugačija.

U gradu se takođe nalazi Magdeburska kasarna kao i Geto muzej u kojem su izloženi crteži hiljade dece koja su bila zatočena u logoru koji nisu preživela. Ono što je interesatno za Terezin jeste upravo veliki broj umetnika koji je bio ovde zatočen, a poslednje atome snage su utrošili u umetničkom izražavanju i ispoljavanju svojih osećanja.

Kako stići do Terezina

Ukoliko planirate da posetite Terezin tokom vašeg boravka u Pragu, možete otići autobusom ili u okviru organizovanih izleta koji uključuju prevoz i usluge turističkog vođenja. Ukoliko se opredelite za prvu varijantu, sa stanice Holešovice autobusi polaze na svakih sat vremena, a vožnja traje oko sat vremena. Autobuska karta u jednom pravcu košta oko tri evra.

Dugorčna vremenska prognoza za Prag za 10 dana je data ovde.

Prilikom posete Terezinu cena karte za obilazak Male tvrđave, Geto muzeja i Magdeburske kasarne iznosi oko osam evra. Svakako pre odlaska do Terezina pogledajte koje su najoptimalnije opcije prema vašim preferencijama i proverite sve informacije oko polaska i cena.

Poseta Terezinu može biti veoma uznemirujuća zbog teške tematike i može biti veoma potresna za neke posetioce. Ukoliko smatrate da je ovo mesto vredno vaše posete, svakako se nećete se pokajati. Poseta Memorijalnim centrima može biti pre svega edukativno ali i emotivno iskustvo koje ostavlja veliki trag na čoveka. Znatan broj srpskih turista tokom svog boravka u Pragu često odvoji vreme za posetu Drezdena ili Karlovih Vari, dok Terezin biva nepravedno izostavljen sa mape potencijalnih fakultativnih izleta.

Ako vas interesuje nešto drugačije od tipičnih programa fakultativnih izleta koje nude turističke agencije ili želite da se bolje informišete i naučite o životu Jevreja za vreme Drugog svetkog rata, ili pak samo posetite ćeliju Gavrila Principa, svakako da će vam Terezin biti posebno životno iskustvo.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: