Evropa

Top atrakcije u Esenu, Nemačka

Piše: Jelena Anđelić

Nemačka je ozbiljna turistička sila. Naravno ne kao letnja destinacija, ali svakako kao sajamska (Hanover) ili City break destinacija, nezaobilazni Berlin.

U ovoj reportaži Jelena Anđelić predstaviće Esen.

 

Esen je još uvek neotkriven City Break gradić u Nemačkoj. Sa više od pola miliona stanovnika i površinom od preko dve stotina kilometara kvadratnih izgleda da potražuje malo veći publicitet. Uostalom, naš posao je da prezentujemo turističke lepote, pa uživajte u sledećih nekoliko atrakcija koje smo priredili za vas.

  1. Industrijski kompleks Zollverein je ne samo velika kulturna baština Esena, nego i najlepši rudnik na svetu. Da, i tako nešto postoji! Nekadašnji rudnik uglja i koksa se kroz decenije transformisao u nesvakidašnju turističku destinaciju u kojoj arhitektura dolazi do posebnog izražaja. Svojevremeno je Zollverein bio jedan od najmoćnijih rudnika po proizvodnom kapacitetu, i od njegovog osnivanja 1847. godine pa sve do početka Prvog svetskog rata posao se zadžao u najužem krugu porodice Hanel. Ovaj kompleks nije samo uticao na razvoj ekonomije i tehnologije, nego i na urbani razvoj čitavog regiona, gde se infrastruktura stvarala isključivo zahvaljujući rudarskim porodicama

Tokom obilaska Zollverein-a, nikako se ne sme propustiti poseta Red Dot muzeju modernog dizajna koji broji preko hiljadu i petsto eksponata, i smešten je u nekadašnjoj kotlarnici rudnika. Može se nazvati muzejom svega i svačega, gde su izložene kako svakodnevne stvari poput pribora za jelo i komada nameštaja, tako i kancelarijska oprema i automobili. Zatim, Zollverein nudi i različite umetničke radionice gde je moguće naučiti osnove sito-štampe ili kupiti dela poznatih umetnika.

I pored izuzetno bogate istorije, komercijalizacija ovog industrijskog kompleksa bila je neminovna. Zollverein Kazino nudi sav sjaj koji je karakteristika najglamuroznijih venčanja, koncerata i poslovnih okupljanja, i tu može da se smesti više od pedeset hiljada ljudi. Sa druge strane, oni koji traže osveženje u vrelim letnjim danima ne moraju da idu dalje od ovog kompleksa, jer svakodnevno mogu da uživaju u bazenu i organizovanim filmskim noćima.

  1. Još jedna izazovna atrakcija koju Esen poseduje je Botanička bašta Grugapark. Kada su zasađene prve stabljike davne 1927. godine, niko nije ni pomislio da će ova bašta privući toliko posetilaca, s obzirom da je u planu bila neka vrsta eksperimenta, gde je bašta stvorena isključivo iz naučnih i edukativnih razloga.

Činjenica je da kroz Grugapark prođe na hiljade turista godišnje, ali on i dalje stavlja akcenat na istraživački rad, i redovno sarađuje sa specialistima iz ove oblasti. Razmenjivanje rasada sa preko devet stotina botaničkih bašta širom sveta postala je redovna aktivnost, zahvaljujući kojoj ovaj park može da ponudi najegzotičnije biljke i jedinstveno iskustvo. Pored toga, ako mislite da je zoološki vrt magičan sam po sebi, kako bi bilo da se nalazite oči u oči sa orlovima, flamingosima, papagajima, sovama, jelenima i ponijima? Ovo nije klasičan zoološki vrt koji se svodi na puko razgledanje, već mesto gde možete naučiti više o raznim životinjskim vrstama, hraniti ih, pa čak i usvojiti neku od njih. Vrhunac Grugapark-a je kombinacija flore, faune i brojnih porodičnih aktivnosti, počev od tenisa, stonog tenisa, šaha, vožnje rolerima, fitnes programa, pa sve do Spa centra i terena za roštiljanje.

  1. Za ljubitelje umetnosti, muzej Folkwang je prava kulturna Meka sa preko sedamdeset hiljada radova kao što su slike, fotografije, skulpture, grafike i ručni radovi od keramike. Sve to posetiocima omogućava šetnju kroz vekove, počev od impresionizma, preko postimpresionizma, ekspresionizma, apstraktnog ekspresionizma, pa sve do nove figuracije. Ipak, izvanredne kolekcije Manea, Pisara, Monea, Sezana, Van Goga, Matisa i mnogih drugih nisu jedini razlozi za posetu ovom muzeju. Poseban njegov deo je nazvan „Muzej nemačkih plakata“, gde je izloženo na hiljade eksponata koji jasno govore o kulturi, politici i ekonomiji zemlje iz koje potiču.
  2. U srcu Esena nalazi se Lichtburg, jedan od najstarijih bioskopa u Nemačkoj i samim tim veoma bitan deo njegove istorije. Ovaj bioskop je pedesetih godina bio centar skoro svih filmskih premijera u Nemačkoj, a zanimljivo je da je i dalje zadržao stil baš tog perioda. Kada je početkom devedesetih godina u Esenu otvoren najveći i najmoderniji bioskop u zemlji – Cinemaxx, bilo je predloga da se Lichtburg sruši, s obzirom da mu je tada bilo potrebno renoviranje. Udruženje filmske umetnosti u Esenu je pokušavalo da stavi ovaj bioskop pod zaštitu države i konačno uspelo desetak godina kasnije.

Ono što Lichtburg čini posebnim je i program koji privlači samu elitu iz čitave Nemačke. Tako pored Džejms Bonda, Supermena i Ratova zvezda, posetioci mogu pogledati i Dnevnik Ane Frank, uživati u istorijskom filmskom baru uz klasike Edit Pjaf i Marlene Ditrih ili posetiti mini džez koncerte svakog četvrtka u mesecu.

  1. Posle kulturnog nadahnuća vreme je za šoping! Limbecker Platz je relativno nov tržni centar koji se prostire na sedamdeset hiljada metara kvadratnih i ima oko dve stotine radnji. Na tri nivoa nalaze se nacionalne kuhinje iz raznih delova sveta, prodavnice odeće, obuće i nakita najprestižnijih modnih brendova, saloni lepote i supermarket. Na prelazu godišnjih doba sniženja su neverovatna, jer cene komada i najskupljih brednova mogu odgovarati svačijem džepu. S obzirom da je Esen na četvrtom mestu u Nemačkoj po broju kišnih dana u godini, Limbecker Platz je i odlično sklonište.

Zanimljivosti Esena ne završavaju se ovde, i sa svakim novim kutkom koji budete otkrili tražićete još. Ukoliko odlučite sami da istražite grad, to neće biti nikakav problem jer on ima odlične autobuske i tramvajske linije, a na sajtu EVAG-a možete tačno pronaći odgovarajući prevoz jednostavnim unošenjem polaznog i dolaznog stajališta.

Tačno je da živimo u vremena gde mnogima nije lako da odvoje novac za putovanje, ili jednostavno imaju druge prioritete, ali nema te knjige, enciklopedije ili priručnika koji mogu da pruže ono što može jedno jedino putovanje. I tek onda počinjemo da razumemo onu izreku: „Ne pričaj mi o tome koliko si obrazovan, reci mi koliko si putovao“.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: