Evropa

Diseldorf – turističke znamenitosti u jednom dahu

Piše: Jelena Anđelić

Organizovane ture su možda najsigurnija varijanta za upoznavanje novog grada, ali mogu da budu i prava noćna mora. Nikada ne znate u kakvu ćete grupu “upasti” i s obzirom da ćete videti mnogo toga munjevitom brzinom, teško ćete stići da uživate u tim jedinstvenim trenucima.

Zašto onda ne biste probudili avanturistu u vama, pročitali ovaj članak, kupili jedan od onih džepnih turističkih rečnika nemačkog jezika i krenuli u istraživanje turističkih znamenitosti Diseldorfa? Teško je poverovati da je uopšte moguće videti najbolje što ovaj grad može da ponudi za samo nekoliko sati, ali evo predloga za istraživanje iz mog ugla.

Diseldorf (Düsseldorf) je među deset najvećih gradova na mapi Nemačke i ima preko šest stotina hiljada stanovnika. Zanimljivo je da se populacija znatno poveća tokom radnih dana, s obzirom da veliki broj ljudi dolazi u ovaj grad isključivo iz poslovnih razloga. Čak petnaest procenata stanovništva čine stranci, među kojima najviše ima Turaka, Grka, Poljaka, Italijana i naravno Srba.

Upravo taj sudar kultura pomešan sa fascinantnom arhitekturom, uzbudljivim noćnim životom i jedinstvenom umetničkom scenom čini Diseldorf posebnim.

Najbolje mesto da za početak avanture je sam centar i njegov čuveni deo – Stari Grad (Altstadt). Ovaj deo je nazvan “najduži bar na svetu” jer ima preko tri storine kafana, kafea, restorana i  noćnih klubova poređanih jedno do drugog, tako da predstavljaju pravi pogodak za ljubitelje noćnog života. Mnogi dolaze ovde samo zbog starog piva (Altbier) koje se pravi po  jedinstvenom receptu i neka je vrsta zaštitnog znaka Diseldorfa. Sa druge strane,

Stari Grad je i pravi kulturni kutak. U ponudi ima širok spektar muzeja od kojih svaki nudi posebnu priču – od lokalne istorije, savremene i međunarodne umetnosti, pa preko sveta filma. Poznati nemački pesnik Hajnrih Hajne rođen je baš ovde, tako da je čitav jedan institut posvećen životu i radu ovog izuzetnog umetnika.

Krivi toranj Diseldorfa

Jedna od veličanstvenih građevina – Bazilika Sveti Lambert (St. Lambertus) smeštena je u Starom Gradu, i njegov je pečat. Ona potiče iz četrnaestog veka, ali je na žalost početkom devetnaestog veka pretrpela požar. Toranj je ubrzo posle požara obnovljen, ali je ostao nakrivljen, zbog čega mnogi ovu baziliku zovu “Krivi toranj Diseldorfa”. Postoje različite legende vezane za ovaj događaj, a jedna od njih kaže da će se toranj sam ispraviti čim se devica bude venčala u bazilici. Ipak, istina je mnogo jednostavnija. U želji da što pre obnove toranj, radnici su koristili vlažno drvo koje se vremenom sušilo i rotiralo, stvarajući ovu jedinstvenu građevinu.

Kraljevska aleja (Königsallee)

Ako se odlučite za šoping ili jednostavno želite malo da “parite” oči, nekih petaestak minuta hoda od crkve nalazi se čuvena Kraljevska aleja (Königsallee). Ovde imate priliku da uživate u kilometru čistog luksuza – počev od odeće i obuće top dizajnera, preko nakita, parfema i antikviteta. Ukoliko vam ništa od toga nije primamljivo, uvek možete da se smestite u neki od kafea i posmatrate ovu modnu pisu Diseldorfa.

Oni koji traže nešto za plići džep dovoljno je da se vrate u Stari Grad gde mogu kupiti sve od igle do lokomotive po pristupačnim cenama, ili mogu da  se upute ka Carlsplatz-u  koji obiluje svežim voćem, povrćem, mesom, ribom i pecivima.

Šetalište na Rajni

Mesto koje sa razlogom privlači na stotine hiljada turista godišnje je šetalište na reci Rajni (Rheinuferpromenade). Ono povezuje Stari Grad sa poznatom lukom u Diseldorfu (MedienHafen), i s obzirom da je prepuno kafea i barova idealno je mesto za relaksaciju.

Uz obalu su načičkani brodići koji nude jednočasovne vožnje koje obično kreću od šetališta, preko luke, do Theodor-Heuss mosta, i natrag. Ipak, sve zavisi od kompanije do kompanije, a najbolje je dobro se raspitati, jer i razlike u cenama mogu biti velike. Poznato mesto na ovom šetalištu je Burgplatz, gde se na stotine turista odmara na stepenicama u vrelim letnjim danima, i uživa u pogledu na mesto gde se severni rukavac reke Disel uliva u Rajnu.

Telekomunikacioni toranj Rheinturm

Diseldorf, telekomunikacioni toranj Rheinturm
Diseldorf, telekomunikacioni toranj Rheinturm

Kada se nađete na šetalištu, ono što odmah zapada za oko je telekomunikacioni toranj Rheinturm koji je visok oko dve stotine pedeset metara. Ovaj toranj nudi neverovatan pogled na čitav grad, a ko želi duže da uživa može da poseti i restoran Günnewig koji se nalazi na nekih sto sedamdeset metara visine.

Restoran omogućava i organizovanje rođendanskih zabava, venčanja i prazničnih ručkova, a u ovakvom ambijetnu svaki trenutak će sigurno ostati nezaboravan.

Kulturna ponuda Dizeldorfa

Diseldorf je grad koji se ne samo trudi da približi nemačku kulturu strancima koji kroz njega prolaze ili tu ostaju, već pronalazi način da prigrli i druge kulture. Ako imate sreće da se nađete u ovom gradu baš kada se održava neki od festivala, doživećete nezaboravno iskustvo. Na sajtu grada se mogu videti tačni datumi održavanja, s obzirom da variraju iz godine u godinu. Vremenska prognoza za Dizeldorf je detaljno obrađena ovde. Jedan od posebno zanimljivih festivala je Dan Japana, gde posetioci imaju prilike da osete atmosferu Dalekog Istoka predstavljenu kroz jedinstvene kostime i fascinantne scenske nastupe. Pored toga mogu da probaju i specijalitete svojstvene Japanu, kupe po neki suvenir ili tradicionalnu nošnju, a kao šlag na tortu, veličanstven vatromet obeležava kraj festivala.

Ipak, isključivo zbog jednog posebnog događaja na hiljade turista svake godine dolazi u Diseldorf. Karneval se slavi u čitavoj Nemačkoj, obično u februaru, ali u Diseldorfu ima posebnu čar, naročito takozvani Rosenmontagszug koji datira još od početka devetnaestog veka.  Ovaj “voz”  predstavlja neku vrstu vrhunca karnevala, proteže se i po nekoliko kilometara, i putuje uglavnom kroz centar grada. Može se primetiti da su svi obučeni u kreativne kostime, smeju se skečevima, igraju, pevaju uz poznate bendove, a nezaobilazan detalj je čaša piva u ruci (ili dve). Ako volite mega party na otvorenom, zaboravite na obilazak grada, i posetite Diseldorf tokom održavanja karnevala.

Suvišno je pomenuti da se razgledanje najzanimljivijih turističkih atrakcija naplaćuje, ali to nije uvek slučaj. Diseldorf je prepun predivnih parkova koji pružaju potpun doživljaj, naročito tokom letnjih dana. Ono što će posebno obradovati ljubitelje umetnosti je da mnogi muzeji nude besplatan ulaz sat vremena pred zatvaranje. Još jedna pogodnost su besplatne brošure kojih ima svuda po gradu, i koje mogu olakšati obilazak grada i uputiti na najbolja šoping mesta. Ne kaže se bez razloga da su najbolje stvari u životu besplatne.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: