Turizam Srbije

Izložba najbitnijih datuma istorije Beograda

Poznati slikar Momčilo Moma Antonović je jedan ciklus svojih slika sa prepoznatljivim motivima Beograda nazvao Beograd na Meteorima. Možda je Moma Antonović pronikao u tajnu izdržljivosti ovoga grada?

Beograd na Meteorima
Jedna od slika iz ciklusa Beograd na Meteorima

Beograd spada među najstarije gradove  Evrope. Na ušću dveju velikih reka i raskrsnici puteva između Evrope i Azije bio kroz vekove poželjna destinacija za mnoge narode, velike sile i države. Svojim geografskim položajem određen je da bude žilav i istrajan i da se uvek iznova još jači i lepši uzdiže iz pepela.

Najranija arheološka otkrića su sa područja neolitskog naselja u Vinči i potiču iz V veka pne.

Kelti su osnovali kružno naselje na bregu – Singidunum  jos u III veku p.n.e. Neki naučnici smatraju da je to naselje u Gornjem gradu na Kalemegdanu, dok drugi smatraju da se nalazilo na Karaburmi.

Kolo istorije se okrenulo. Kelti su otišli, a oko 91. godine na drugom bregu, koji će kasnije se zvati Kalemegdanom, naseljava IV Flavieva legija. Ovaj rimski logor 169. godine postaje municipija, a od 239. godine kolonija rimskih građana.

Civilno naselje rimskog Singidunuma u pravougaonom obliku protezalo se od današnjeg Kalemegdana do Trga Republike sa dve glavne ulice, jedna koja ide pravac sever jug i  koja odgovara današnjoj Kralja Petra ulici i druga sa pravcem istok zapad koja odgovara  Vasinoj ulici. Na izlasku iz grada – početak puta za Viminacijum tj. Kostolac je današnji Bulevar kralja Aleksandra.

 

Trg republike
Trg republike

Posle pada Rimskog carstva Beograd je bio u posedu Huna, Avara, Gota, ali najviše pod vlašću Vizantije.

630. godine Sloveni osvajaju grad na ušću dveju reka.

Beograd je kroz istoriju u zavisnosti od osvajača 12 puta menjao svoj naziv.  Prvi zapis o imenu grada Beograd datira iz 878 godine.

X – XII vek obeležavaju borbe Ugarske i Vizantije oko Beograda. 1127.godine mađarski kralj Stevan II ruši Beograd i njegovim kamenom gradi Zemun. 1154. Godine vizantijski car Manojlo I ruši Zemun i beogradskim kamenom ponovo gradi Beograd.

U XIII veku Beograd je bio i dve godine u sastavu Bugarske da bi ponovo prešao u ruke Mađara.

1284.godine srpski kralj Dragutin dobija od Ugarske Beograd, koji tada prvi put dolazi pod srpsku vlast, a 1403. godine pod despotom Stefanom Lazarevićem Beograd postaje prestonica srpske države. Slovo ljubve napisao je despot Stefan Lazarević u Beogradu. Posle dvadesetak godina Beograd ponovo prelazi u ruke Mađara.

Drugu polovinu XV veka obeležavaju dva bezuspešna napada Turaka na Beograd. Tek 1521. godine sultan Sulejman osvaja Beograd i on postaje deo Otomanske imperije narednih nekoliko vekova.

Beograd na dve godine osvaja Maksimilijan Bavarski.

1717. godine Beograd osvaja princ Eugen Savojski. Pod Austrijacima Beogradska tvrđava je dobila današni nama prepoznatljiv oblik. Beogradskim mirom iz 1739. godine između Austijanaca i Turaka, Beograd je vraćen Turcima.

1806.  godine ustanici pod vođstvom Karađorđa oslobađaju Beograd. 1813. Turci se ponovo vraćaju u Beograd.

1841. godine Beograd postaje prestonica Kneževine Srbije, a od 1867. Turci su predali ključeve Beograda Mihajlu Obrenoviću.

1882. godine Srbija postaje kraljevina, a Beograd njena prestonica.

1903. godinu obeležava Majski prevrat i dolazak na vlast kralja Petra I Karađorđevića.

Tokom Prvog svetskog rata Austijanci i Nemci dva puta napadaju i zauzimaju Beograd, a Srbi sami i sa saveznicima ga oslobađaju.

Između dva rata bio je prestonica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

06. aprila 1941. godine bombardovan i porušen, a potom okupiran od strane Nemaca.  1944. saveznici bombarduju okuprirani Beograd, a 20. oktobra Beograd je oslobođen.

U posleratnom periodu do 1991. godine Beograd se razvija u moderan evropski grad.

1992. godine dolazi do raspada posleratne socijalističke države, a prema SR Jugoslaviji, čiji je Beograd ostao glavni grad, uvedene su ekonomske sankcije.

1993. godinu obeležava strašna hiperinflacija.

1999. godine NATO snage bombarduju SR Jugoslaviju i Beograd.

2003. godine u Beogradu ubijen je predsednik Vlade Srbije Dr Zoran Đinđić.

Od 2006.g odine Beograd je glavni grad Republike Srbije.

Tokom svoje duge i burne istorije, za Beograd su se borile i osvajale  različite vojske, i skoro uvek je bio rušen i ponovo podizan iz ničega.

Volim ovaj grad, njegovu energiju  i izdržljivost.  Evo jedne video galerije.

Napisala Jasmina.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: