Foto Blog Turizam Srbije

Biografija Paje Jovanovića i njegova najznačajnija dela

U jednom od prvih postova u našoj kategoriji Foto blog objavićemo u najkraćem biografiju najvećeg slikara Srbije.

Zašto u foto blogu? Zato što je ponikao u fotografskoj porodici, a svakodnevne slike Srbije promovisao je u svojim radovima bolje nego i jedan fotograf koji je ikada postojao i koji će teško postojati. Ne znamo da je neko maštovitije, jezgrovitije i upečatljivije oslikao velikane srpske i svetske istorije poput Cara Dušana, Knjaza Miloša, Milutina Milankovića, kralja Aleksandra I, ali i običnog srpskog seljaka u svakodnevnim situacijama.

Ono što je posebno vredno napomenuti, Paja Jovanović (1859-1957) je najveći deo svog novca trošio na putovanja. Obišao je Afriku, veći deo Evrope, pre svega Grčku, Tursku, Španiju, a posebno se posvetio Rusiji i Kavkazu, gde je proveo četiri godine. Svaka slika je remek delo a svaka je dobitnik jedne ili više nagrada međunarodnog respekta.

Jedan je od najizrazitijih predstavnika akademskog realizma kod Južnih Slovena. Bio je član SANU i počasni član tadašnje JAZU. Rođen je u Vršcu, gde je i privatno učio slikarstvo. U Beču je završio Umetničku akademiju, uvek mu se vraćao, gde je i umro 1957. godine.

Kompletan opus, tj. najznačajnija dela Paje Jovanovića u video prezentaciji:

U potrazi za inspiracijom, živeo je u Parizu i Minhenu. Još u mladosti pročuo po slikama idealizovanih tipova i scena iz arbanaskog i crnogorskog narodnog života. Bio je jedan od najcenjenijih portretista svoga vremena. Obzirom na vreme u kojem je živeo, hrišćanski motivi su mu takođe bila izazov. Radio dva velika ikonostasa, prvi u Sabornoj crkvi u Novom Sadu, a drugi u Banatskom Dolovu.

Glavna dela Paje Jovanovića su: Mačevanje, Boj petlova, Kićenje neveste, zatim veoma popularne kompozicije iz nacionalne istorije Seoba Srbalja, Proglašenje Dušanovog Zakonika, Takovski ustanak i tako dalje.

Car Dušan
Car Dušan Silni
Krunisanje Cara Dušana
Krunisanje Cara Dušana

Reprodukcije su preuzete sa wikipedije, besplatne enciklopedije. Za sada je poznato oko 1100 dela ovog umetnika, a nadajmo se da će u  neko skorije vreme Paja Jovanović dobiti i svoj muzej, tj.  stalnu postavku njegovih umetničkih dela.

Na kraju, umesto zaključka jedno pitanje? Da li se neki srpski slikar može smatrati ravnim Paji Jovanoviću?

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Muzej Paje Jovanovića nalazi se u ulici Kralja Milana 21/IV.
    Stalna postavka je Muzeja grada Beograda.
    Radno vreme na Tob.rs/sr-lat/see_in.php?id=7621

  • Pa da, ali smešten u stanu stare višespratnice i pri tome se posete zakazuju na tel. +381 11 26 30 462. Mislim da je naš umetnik mnogo više zaslužio.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: