Azija Evropa

Moskva – Top 5 destinacija u prestonici Rusije

Da li znate da postoje turističke agencije koje u Srbiji nude putovanje u Rusiju, tj. u Moskvu i Sankt Peterburg (Lenjingrad) po ceni od 500 do 600 Eura za 7 dana. Moskva je centar,  slovensko srce i duša,  pa pogledajte u ovom postu 5 mesta koja bi trebala da vas motivišu na put u ovaj nama blizak po mentalitetu, a dalek po kilometrima svet.

Naravno, pričamo o prolećnoj, letnjoj ili jesenjoj poseti Moskvi, nikako zimskoj. Najlepše je doživeti Moskvu kada je mila i meka, a ne oštra. Pa krenimo redom:

1. celina je svakako Crveni Trg sa Kremljom, Crkvom Svetog Vasilija Blaženog i Lenjinovim mauzolejom. Zakoračite kaldrmom gde su pokretane svetske revolucije, gde se oblikovalo uređenje i upravljalo najvećim teritorijama sveta. Posebnu pažnju posvetite kuli Spaskog, predsedničkoj palati, crvenoj arhitekturi. Jedno za drugim u par slika ovo gradsko jezgro danas izlgeda ovako:

2. celina je kultno mesto Gorki park koji nam je poznat, ali na žalost iz pesme Škorpiona „Wind of change“ . Nalazi se sa zapadne strane grada i predstavlja najveće aktivno odmaralište i mesto za rekreaciju. U dužini od oko 2 km kroz njega protiče istoimena reka Moskva, a u duhu ruskog njegovo pravo ime mogli bi da prevedemo kao centralni park kulture i odmora.

3. celinu smo izabrali na osnovu činjenice da je Moskva grad sa preko 10 miliona stanovnika. Ona je megalopolis koji sa aspekta populacije broji preko 30% više ljudi od naše države. Ovakav kvantitet svakako mora imati naglašen kulturni i umetnički život. Zato predlažemo za upoznati Boljšoj teatar na trgu Sverdlov. Probajte da u aktuelnom repertoaru izaberete nešto zanimljivo na glavnoj sceni i zamenite kafanu za veče kulture. Bićete godinama ponosni na ovaj potez.

4. Ono što je Skadarlija u Beogradu, to je Stari Arbat u Rusiji. Šetačka zona i boemska četvrt grada u svom srcu i dalje čuva najvećeg pesnika sveta. Reč je o spomeniku Puškinu, pa obavezno se fotografišite pored njega.

Video vodič kroz Moskvu:

5. Hram Hrista Spasitelja zaslužuje posebnu tačku kao najveći pravoslavni hram na svetu. Podignut je nakon velike pobede ruskog naroda protiv Napoleonovih trupa.

Njegova impozantnost pre svega leži u enterijeru i remek delu freskoslikarsta, jer Rusija je najveća pravoslavna zemlja, a ovo je njen glavni hram.

Na kraju želimo da napomenemo da poznajemo porodice koje na Paraliji ili Leptokariji potroše hiljade evri svake godine, a izazov i pogled ka novim horizonzima im je hermetički zatvoren.

U tom cilju, sledeće video reportaže koje vas očekuju su put u Sankt Peterburg (nekadašnji Lenjingrad i Petrovgrad) i krstarenje trans sibirskom železničkom magistralom!

Verujemo, da ovakvi putopisi dovode do promena u svesti građana i da će se desiti preokret! Nadamo se da će nam ubrzo od naših posetilaca stići sveže fotke sa Crvenog Trga, ali i slike polarne svetlosti sibirskih noći.

 

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: