Azija Evropa

Moskva – Top 5 destinacija u prestonici Rusije

Da li znate da postoje turističke agencije koje u Srbiji nude putovanje u Rusiju, tj. u Moskvu i Sankt Peterburg (Lenjingrad) po ceni od 500 do 600 Eura za 7 dana. Moskva je centar,  slovensko srce i duša,  pa pogledajte u ovom postu 5 mesta koja bi trebala da vas motivišu na put u ovaj nama blizak po mentalitetu, a dalek po kilometrima svet.

Naravno, pričamo o prolećnoj, letnjoj ili jesenjoj poseti Moskvi, nikako zimskoj. Najlepše je doživeti Moskvu kada je mila i meka, a ne oštra. Pa krenimo redom:

Moskva iz vazduha: Kremalj
Moskva iz vazduha: Kremalj

[php snippet=1]

 

1. celina je svakako Crveni Trg sa Kremljom, Crkvom Svetog Vasilija Blaženog i Lenjinovim mauzolejom. Zakoračite kaldrmom gde su pokretane svetske revolucije, gde se oblikovalo uređenje i upravljalo najvećim teritorijama sveta. Posebnu pažnju posvetite kuli Spaskog, predsedničkoj palati, crvenoj arhitekturi. Jedno za drugim u par slika ovo gradsko jezgro danas izlgeda ovako:

Crveni Trg
Crveni Trg
Hram Svetog Vasilija
Hram Svetog Vasilija

2. celina je kultno mesto Gorki park koji nam je poznat, ali na žalost iz pesme Škorpiona „Wind of change“ . Nalazi se sa zapadne strane grada i predstavlja najveće aktivno odmaralište i mesto za rekreaciju. U dužini od oko 2 km kroz njega protiče istoimena reka Moskva, a u duhu ruskog njegovo pravo ime mogli bi da prevedemo kao centralni park kulture i odmora.

[php snippet=2]

 

Krstarenje rekom Moskvom i pogled na Gorki park
Krstarenje rekom Moskvom i pogled na Gorki park

3. celinu smo izabrali na osnovu činjenice da je Moskva grad sa preko 10 miliona stanovnika. Ona je megalopolis koji sa aspekta populacije broji preko 30% više ljudi od naše države. Ovakav kvantitet svakako mora imati naglašen kulturni i umetnički život. Zato predlažemo za upoznati Boljšoj teatar na trgu Sverdlov. Probajte da u aktuelnom repertoaru izaberete nešto zanimljivo na glavnoj sceni i zamenite kafanu za veče kulture. Bićete godinama ponosni na ovaj potez.

Bolj[oj Teatar
Boljšoj Teatar
4. Ono što je Skadarlija u Beogradu, to je Stari Arbat u Rusiji. Šetačka zona i boemska četvrt grada u svom srcu i dalje čuva najvećeg pesnika sveta. Reč je o spomeniku Puškinu, pa obavezno se fotografišite pored njega.

Video vodič kroz Moskvu:

Hram Hrista Spasitelja
Hram Hrista Spasitelja

5. Hram Hrista Spasitelja zaslužuje posebnu tačku kao najveći pravoslavni hram na svetu. Podignut je nakon velike pobede ruskog naroda protiv Napoleonovih trupa.

Njegova impozantnost pre svega leži u enterijeru i remek delu freskoslikarsta, jer Rusija je najveća pravoslavna zemlja, a ovo je njen glavni hram.

Na kraju želimo da napomenemo da poznajemo porodice koje na Paraliji ili Leptokariji potroše hiljade evri svake godine, a izazov i pogled ka novim horizonzima im je hermetički zatvoren.

U tom cilju, sledeće video reportaže koje vas očekuju su put u Sankt Peterburg (nekadašnji Lenjingrad i Petrovgrad) i krstarenje trans sibirskom železničkom magistralom!

Verujemo, da ovakvi putopisi dovode do promena u svesti građana i da će se desiti preokret! Nadamo se da će nam ubrzo od naših posetilaca stići sveže fotke sa Crvenog Trga, ali i slike polarne svetlosti sibirskih noći.

 

Tagovi


Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: