Turizam Srbije

Kafa kod knjeginje Ljubice

Ako želite da pobegnete iz urbanog grada, da nešto novo doživite, da oživite duh starih vremena, budite turista u svom gradu. Moj predlog je da subotom svratite na kafu kod knjeginje Ljubice. U Konaku knjeginje Ljubice osetićete duh starog Beograda iz vremena Obrenovića.

Konak knjeginje Ljubice
Konak knjeginje Ljubice

Subotom u 12 sati u Konaku knjeginje Ljubice, kustos muzeja, obučena u kostim iz vremena knjeginje Ljubice, u divanhani, pesmom sačekuje posetioce muzeja i uz kafu iz fildžana i ratluk, priča u prvom licu, o životu ove srpske vladarke.

Priču knjeginje Ljubice vam neću prepričati. Morate sami da je čujete. Samo ću reći da će ovaj performans zaokupiti svu vašu pažnju i osloboditi vašu maštu. Sa knjeginjom ćete obići konak.

Ovaj program traje sat vremena. Ulaznica je 250 dinara.

Potom ćete se spustiti u podrum tj. salu pod svodovima u kojoj je postavljena izložba Breg za razmišljanjeBeograd na gravirima od XVI do XIX veka.

Po izlasku iz Konaka, u duhu starog Beograda, svratili smo do restorana Znak pitanja. U prijateljskom razgovoru na drvenim niskim tronošcima podne se pretvorilo u popodne. Jedna prijatna subota.

Konak knjeginje Ljubice nalazi se na uglu ulica Kneza Sime Markovića i Kralja Petra , nekadašnjih ulica Gornje Varoši – Bogojavljenske i Dubrovačke. Konak je gradjen između 1829. i 1830.godine da bude dvor za rezidenciju, a istovremeno da Ljubici i deci služi za stanovanje. Konak je gradjen po planovima i pod nadzorom Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja.

Zgrada ima tri nivoa, podrum u kome je sala pod svodovima, prizemlje i sprat. U centralnom delu prizemlja i sprata smeštene su divanhane iz kojih se ulazi u sobe. Divanhana na spratu je manja i intimnija, dok je u prizemlju veća i od ostalog prostora uzdignuta sa dva stepenika. Služila je i za poslovne prijeme. Knjeginja Ljubica je ovaj konak koristila od 1830. do 1842.godine.

Kasnije se u ovoj zgradi nalazio Licej, Prva beogradska gimnazija, Apelacioni sud, izmedju dva rata tu je bio Muzej savremene umetnosti, posle Drugog svetskog rata Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Danas je Konak knjeginje Ljubice u sastavu Muzeja grada Beograda.

Popodne možete upotpuniti odlaskom u Sabornu crkvu i Muzej Srpske pravoslavne crkve. Prošetati Kosančićevim vencom. Uživati u pogledu na Savu i Dunav sa Kosančićevog venca. Nekada je ova ulica bila urbanistički, tgovinski i društveni centar Beograda.

Možete kao i mi svratiti do restorana Znaka pitanja, najstarije beogradske kafane. Izgrađena je 1823.godine. A možete i do Kneza, restorana koji je uz Konak knjeginje Ljubice. Kako god. Samo nemojte propustiti da subotom u 12. sati dodjete na kafu kod knjeginje Ljubice.

Vaša Jasmina

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: