Turizam Srbije

Hamami ili turska kupatila u Srbiji

Turska-kafa
Turska kafa

Nakon Rimskih termi koje su u prvom milinijumu nove ere bile pandam savremenim wellness i spa centrima,  poput onih u Justinijani Primi, Viminacijumu ili izvora u Vrnjačkoj Banji, sa dolaskom islamskih osvajača zagospodario je i jedan novi vid rekreacije, opuštanja i socijalnog života. Prevedeno sa turskog, hamam označava toplu kupku. U ovom postu vodimo vas kroz najpoznatije hamame u Srbiji.

Konak knjeginje Ljubice
Konak knjeginje Ljubice

7. Hamam Kneginje Ljubice

Poziciju broj 7 dele dva hamama na Starom Gradu. Hamam u sklopu kompleksa kneginje Ljubice sastoji se od velikog i malog, pri čemu je mali hamam jedina oslikana prostorija celog konaka.

6. Amam na Kalemegdanu

Drugi poznatije beogradsko kupatilo ili popularno Amam se nalazi u Donjem gradu, u blizini Istočne kapije na Kalemgedanu. Podignuto u drugoj polovini 18. veka na ruševinama barutane, danas je planetarijum astronomskog društva Ruđer Bošković.

5. Tursko kupatilo u Baču

Iako su ostale samo ruine ovog kupatila, u njegovo doba, prva polovina XVI veka ovo je bilo totalna eksluziva. Kao jedina građevina islamske zaostavštine u Vojvodini imala je nekoliko prostorija, sobu za poslugu, svlačionicu, glavnu odaju kupatila, rezervoar u koji je dovođena voda keramičkim cevima i ložionu.

4. Staro Isabegovo kupatilo u Novom Pazaru

U neposrednoj blizini Stare čaršije, na desnoj obali reke Raške nalazi se hamam Isa-beg Isaković, jednog od osnivača Novog Pazara. Ovo je dvojni, čifte-hamama, sa posebno izolovanim i identičnim prostorijama za muškarce i žene. Odlikuje ga i prostorija za odmor nakon kupanja, neki pandam sauni. Pod zaštitom je republike Srbije, a na listi spomenika kulture od velikog značaja.

3.  Hamam u Niškoj tvrđavi

Hamam u niškoj tvrđavi
Hamam u niškoj tvrđavi

Hamam u Niškoj tvrđavi spominje se još u putopisima Evlija Čelebije, u drugoj polovini XVII veka. Obzirom da se nalazi na ulazu u tvrđavu, neposredno uz Stanbol kapiju bio je izložen svim izazovima toga vremena, delio je sudbinu sa tvrđavom, tako da je osim spoljne arhitekture malo toga ostalo. Danas je pretvoren u jedan od najboljih etno restorana Niša.

Veoma je interesanto dekorisan enterijer, posuđe, hrana je izvrsna i svakom posetiocu Niša savetujemo da šetnju areheološkim lokalitetima Niške tvrđave ulepša ukusima ovog restorana.

2. Hamam u Vranju

Hamam u Vranju
Hamam u Vranju

Hamam u Vranju premda potiče iz XVII veka tipični je primer jednodelnog čaršijskog kupatila. Ovo znači da nije bilo posebnih prostorija za žene, a posebnih za muškarce, već se kupanje sprovodilo na smenu. Ovo je jedino kupatilo koje se spominje u srpskoj književnosti, tj. u delima Bore Stankovića. Njegova najpoznatija gošća, bila je ko drugi do Sofka. Na žalost, iako u odličnom stanju, tj. rekonstruisano je u potpunosti, ali iz nekih razloga i dalje je zatvoreno za javnost.

1. Hamam u Sokobanji

Hamam u Sokobanji je u našoj priči nadamo se zasluženo osvojio prvo mesto, a evo i zašto. Ovo je jedino tursko kupatilo u funkciji. Njegova zaštitna amajlija je kada Miloša Obrenovića, u kojoj je lečio svoju kostobolju.

Amam ili hamam u Sokobanji
Amam ili hamam u Sokobanji

Gusta para i radioaktivni gasovi uz podvodnu masaži i kupanje u bisernoj kupci iskuljučivo u konsulatciji sa stručnim osobljem učiniće jedan dodatno simpatični doživljaj. Nekada je mogao samo veliki Knjaz, a danas možete i vi!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Malo pre pročitah nešto na netu, pa možda nije loše da se napiše i ovde, pošto se pominje na početku teksta:
    SPA je skraćenica od „sanus per aquam“, što znači „vodom do zdravlja“.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: