Turizam Srbije

Šoping Bulevarom u Beogradu

Život u 21. veku podrazumeva potpuno drugačiji (i mnogo brži) tempo života nego pre samo dvadesetak godina u prethodnom veku. Svi nekud jure, žure, nemaju vremena za šetnju po prirodi, druženje sa prijateljima ili pak za zajednički ručak sa rodbinom. Novi stil života uključuje i neizbežne šoping molove, sniženja, akcije, popuste i sve druge propratne stvari koje poput najslađeg mamca privlače kupce različitih profila i dubina džepova.

Svi upadaju u zamku nekontrolisane kupovine, šopingholičarstvo postaje trend o kome se snimaju emisije, a pobednici nagrađuju pozamašnom sumom novca.

Više ne važi krilatica „Manje je više„, već se troše i poslednje pare na krpe koje najpre pune ormare, a zatim kontejnere. Zato ovaj tekst ne teži da aludira na potrošačko ludilo koje sve više uzima maha, već da opiše jednu prijatnu šetnju Bulevarom Kralja Aleksandra, koji je, između ostalog, prepun butika i prodavnica, pa je prva asocija na njega upravo kupovina.

Međutim, Bulevar (kako Beograđani zovu Bulevar Kralja Aleksandra) podrazumeva više od toga. Iako je do pre par godina bio prepoznatljiv po šarenilu tezgi na svojim trotoarima, a danas po novonasađenim platanima, gužva i vreva ljudi ne jenjava. U vreme krize, neko bi pomislio, onoliko prelepo obučenih devojaka, žena, mladića – svi doterani po poslednjoj modi.

Blješte na suncu šeširi, marame, sandale sa cirkonima, haljine na bretele, kombinezoni, suknjice, šortsevi, a najviše privlače pažnju zgodne preplanule ženske noge. U večernjim satima čuje se i cika i dečija graja, kada mame i tate šetaju svoju dečicu ili bebe u kolicima.

A preko dana svi nekud jure – najveća je gužva između poznatog kafića Greenet-a, pa sve do pijace Đeram.

Mnoštvo butika,između ostalog – United Colors of Benetton, Mona, Office Shoes, Legend, 3M, Change Me, Domino ShopAccessorize, Butik 13 …, puno zlatara i tašnerskih radnji, modernih kineskih butika, kao i kafića i raznih mesta za opuštanje. Ne morate ništa ni kupiti, dovoljno je razgledati lepo aranžirane izloge ili posmatrati reku ljudi koja tu prolazi dok gustirate sladoled iz par proverenih poslastičara.

I upravo je u tome čar Bulevara – ako ste umorni, usamljeni ili tužni – dovoljno je da se prošetate tom dobro utabanom stazom, pa da osetite da ste deo celine, da osetite brzi ritam grada, šarm i harizmu trendsetera i da razmišljate o ljudima, njihovim naravima, sudbinama…

Ne sećam se autora koji je rekao „Živeti među milionima, a misliti na jednog – znači voleti„, ali često se setim te rečenice dok šetam Bulevarom.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: