Mistična mesta

Enigma Lenjinovog mauzoleja

Jedna od večitih tema je sukob i diferencijacija sledbenika kapitalizma i socijalizma. Iako sa vremenom kapitalizam dobija sve više elemenata socijalne kompenente proteći će još puno vode „Tihim Donom“ dok sledbenici ovih ideologija ne postignu ekvilibrijum. Možda bi ta metamorfoza bila i mnogo brža da je jedan od najvećih umova i utemeljivača socijalističke ideologije živeo duže. Najmističnija, a istovremeno najobožavanija ličnost religije bez Boga je Lenjin ili punim imenom Vladimir Iljič Uljanov Lenjin.

Vladimir Iljič Uljanov Lenjin
Vladimir Iljič Uljanov Lenjin

Za mlađe generacije koje ne znaju, on je posle atentata podlegao ranama i sahranjen u mauzoleju na Crvenom Trgu u Moskvi.

Za teoretičare zavere indikativno je da je njegov mauzolej u obliku piramide, a sam Lenjin mumificiran nalik faraonima, tj. nekadašnjim vladarima Egipta. Ezoteristi smatraju da je Lenjinov duh još uvek veoma uticajan, jer se na ovaj način hrani dušom ruskog naroda.

Kako god, tema je zanimljiva, pa verujemo da smo Vam sigurno rasplamsali maštu da ako vas put nanese u Moskvu deo vremena posvetite ovoj znamenitosti.

Simbolika mauzoleja

Prostrani Crveni trg koji se pruža uz Kremalj, predstavlja organski deo arhitektonskog kompleksa mauzoleja. Sedam kremaljskih kula poređano je duz zapadne strane trga. Kompozicioni centar Crvenog trga je Lenjinov mauzolej gde spava večnim snom veliki revolucionar i osnivač Komunističke partije Sovjetskog Saveza i sovjetske države.

Lenjinov mauzolej je klasično delo sovjetskog neimarstva. Arhitekta Aleksej Sčušev je za njega našao jednostavno i izrazito rešenje. Ova monumentalna građevina obložena tamnocrvenim granitom i crnim labradorom kao da je upila narodni bol i ogromnu snagu večno živog Lenjinovog učenja.

Svakog sata, uz izbijanje kremaljskog časovnika, na ulazu u Mauzolej smenjuje se straža. Ovaj svečan i strog ceremonijal zadugo se urezuje u sećanje onih koji su ga pratili.

Za vreme svenarodnih svečanosti pored tribine na Mauzoleju defiluju kolone manifestanata i učesnika vojnih parada. Tribine od otvorenosivog granita sa obe strane Mauzoleja namenjene su za zvanice.

Iza Mauzoleja, pored kremaljskog bedema, nalazi se revolucionarna nekropola. Ovde su sahranjene ličnosti Komunističke partije nekadašnjeg SSSR-a tj. Rusije, rukovodioci međunarodnog radničkog i komunističkog pokreta, eminentni naučnici i kulturni radnici, vojskovođe i nacionalni heroji.

Kult Lenjina i lenjinizma i danas je naglašen.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: