Mistična mesta

Putovanje na Vezuv – jedini živi vulkan u kontinentalnoj Evropi

Danas je Vezuv jedini živi vulkan u kontinentalnoj Evropi. Iz Napulja se prave putovanja na živi vulkan Vezuv, udaljen svega desetak kilometara. Putujući vozom od Rima, mnogo pre Napulja, s leve strane, vidi se masiv Vezuva (sada visok 1223 metra sa oko 30 metara dubokim kraterom). U pedesetak zabeleženih velikih erupcija ovaj vulkan je pustošio, razarao, ali i privlačio ljude plodnim podnožjem. Bogati vinogradi s ovih padina daju mnogo traženo vino “lakrime kristi”. O Vezuvu postoje podaci još iz 74/73. godine pne.

Vezuv, panorama iznad Napulja
Vezuv, panorama iznad Napulja

Tu je Spartak sa svojim gladijatorima našao utočište prilikom podizanja najvećeg ustanka robova u rimskoj istoriji.

 

 

Grotlo Vezuva
Grotlo Vezuva

Najstrašnija erupcija bila je 79. godine pre naše ere kada je zatrpao pet većih i manjih gradova od kojih su poznatiji: Herkulanum, Pompeja i Stabij. Ova erupcija usmrtila je desetine hiljada života. O toj provali sačuvan je opis jednog očevica, rimskog pisca Plinija Mlađeg. Taj prikaz deluje i danas stravično, naročito kad se Vezuv posmatra iz blizine prolazno umiren (do samog kratera vulkana može se popeti žicanom železnicom).

Antička Pompeja u podnožju vulkana
Antička Pompeja u podnožju vulkana

Poslednja teža provala Vezuva bila je 1906. godine. Građanima Napulja je Vezuv atraktivna tačka pa se često žale što je Vezuv dugo miran. Prolazno ukroćen i pritajeno miran Vezuv je danas sasvim pristupačan. Zahvaljujući savremenim prevoznim sredstvima vrlo je komunikativan. Ove se prodaju razni ”suveniri” od lave.

Izuzimajući malo uzbuđenje, spuštanje stranama nemirnog i toplog kratera Vezuv izbliza deluje hladno i mrtvo.

Tagovi


Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: