Mistična mesta

Putovanje na Vezuv – jedini živi vulkan u kontinentalnoj Evropi

Danas je Vezuv jedini živi vulkan u kontinentalnoj Evropi. Iz Napulja se prave putovanja na živi vulkan Vezuv, udaljen svega desetak kilometara. Putujući vozom od Rima, mnogo pre Napulja, s leve strane, vidi se masiv Vezuva (sada visok 1223 metra sa oko 30 metara dubokim kraterom). U pedesetak zabeleženih velikih erupcija ovaj vulkan je pustošio, razarao, ali i privlačio ljude plodnim podnožjem. Bogati vinogradi s ovih padina daju mnogo traženo vino “lakrime kristi”. O Vezuvu postoje podaci još iz 74/73. godine pne.

Tu je Spartak sa svojim gladijatorima našao utočište prilikom podizanja najvećeg ustanka robova u rimskoj istoriji.

Najstrašnija erupcija bila je 79. godine pre naše ere kada je zatrpao pet većih i manjih gradova od kojih su poznatiji: Herkulanum, Pompeja i Stabij. Ova erupcija usmrtila je desetine hiljada života. O toj provali sačuvan je opis jednog očevica, rimskog pisca Plinija Mlađeg. Taj prikaz deluje i danas stravično, naročito kad se Vezuv posmatra iz blizine prolazno umiren (do samog kratera vulkana može se popeti žicanom železnicom).

Poslednja teža provala Vezuva bila je 1906. godine. Građanima Napulja je Vezuv atraktivna tačka pa se često žale što je Vezuv dugo miran. Prolazno ukroćen i pritajeno miran Vezuv je danas sasvim pristupačan. Zahvaljujući savremenim prevoznim sredstvima vrlo je komunikativan. Ove se prodaju razni ”suveniri” od lave.

Izuzimajući malo uzbuđenje, spuštanje stranama nemirnog i toplog kratera Vezuv izbliza deluje hladno i mrtvo.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: