Evropa

Znamenitosti Napulja

City break obilasci Italije su najromantičniji izazov starog kontinenta. Obilazeći redom, posle Rima, Trsta, Venecije, Pize, stižemo u Napulj.  Napulj je grad sa preko milion stanovnika, smešten u najlepšem zalivu italijanskog poluostrva. Grad se proteže duž čitavog Napuljskog zaliva. Ovaj kitnjasti zaliv poznat je po svojim izvanrednim prirodnim lepotama i položajem, mediteranskom klimom i bogatom južnjačkom florom. U zaleđu plodne i prostrane Kampanjske nizije, koja prelazi u gorje vulkanskog porekla.

Grad su osnovali kolonisti stare Grčke i dali mu ime Neapolis – Novi grad. Još ranije su Grci, nedaleko od Napulja, osnovali naseobinu Partenopa po imenu jedne sirene čiji se, kako kažu, grob tu nalazio. Kasnije, kada su pristigli i atinski doseljenici, podiže se novo naselje sa novim imenom.

Današnji grad, pošto je zahvatio čitav zaliv, diže se u brda i kao neki grandiozni amfiteatar pruža veličanstven prizor sa mora danju, uvek obasjan suncem, a noću bogato osvetljen.

Ovu grčku koloniju, kao i mnoge druge načičkane duž obale Apulije, Kalabrije i Lukanije (provincije južne Italije) Rimljani su počeli pokoravati krajem IV i u prvoj polovini III veka pre naše ere. Kroz dugu istoriju grad je imao burnu prošlost i često menjao gospodare da bi na kraju postao centar kraljevine dveju Sicilija, i to s manjim prekidima ostao do ulaska u ujedinjenu Italiju u XIX veku.

Napuljani, napolitanske pesme i ostale atrakcije

Stanovnici ovog sunčanog grada svojim mentalitetom znatno se razlikuju od severnjaka Italije. Veseli su, bučnog temperamenta, stalno pevuše; ovde su se rađale i rađaju napolitanske pesme. Ali, ne trebe se zavaravati tim spoljašnjim efektima. Jug Italije je siromašniji od severa. Napulj ima dosta razvijenu industriju, posle Đenove najprometniju luku.

Pa ipak, to je grad velikih socijalnih kontrasta. Grad raskošnih hotela, palata, prekrasnih estrada uz more (Vija Partenopa i Vija Karačolo), ali ujedno i surove bede i permanentne nezaposlenosti. Hiljade ljudi stanuju u bednim kućicama. Turisti obično ne vide i ove prizore, zasenjeni opštom zaista veličanstvenom slikom grada. Pogledajte znamenitosti koje smo posebno izdvojili.

Najinteresantniji kvartovi grada su Posilipo i Vomero. Građanji Napulja provode život na ulici pa je grad živ. Mada ulični saobraćaj i poslovna živost ni izdaleka nisu onakvi kao u Milanu ili Rimu. U nekim kvartovima oseća se palanačko mrtvilo.

Grad ima bogatu umetničku tradiciju. Ima mnogo građevinskih objekata iz Srednjeg veka, katedrala, crkava. Najveće su i najbogatije živopisane crkva sv. Klare i crkva Monteoliveti. Tvrđava Kastel Nuovo iz renesansnog perioda ima trijumfalan luk. Napulj je bio centar napuljske slikarske škole.

Najbolji predstavnik ove škole je Salvatore Rose (1615. do 1673.), slikar divnih pejzaža i dramatičnih bitaka. Veliki arhitekta, slikar i skulptor Bernini rodio se u Napulju.

Napulj ima i nekoliko velikih muzeja. Najbogatiji je Nacionalni muzej sa mnogim izuzetno vrednim eksponatima iz Pompeja i Herkulanuma, kao i Srednjeg veka, kada je Napulj bio centar države. O blagu Svetog Januarija sa najskupljim nakitom na svetu već smo govorili.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: