Evropa

Izložba Blago Sv. Januarija ili Il tesoro di San Gennaro

Piše: Jasmina Nedić

Za sve one koji su planirali u sledeća tri meseca da odu na par dana do Rima, skrećem pažnju na jednu zanimljivu izložbu. To je izložba Blago Sv. Januarija ili Il tesoro di San Gennaro.

Sveti Januarije je hrišćanski velikomučenik, svetac i čudotvorac koga slave i rimokatolička i pravoslavna crkva. Prema predanju on je stradao za vreme Dioklecijanovih progona 19.septembra 305.godine. Zaštitnik je grada Napulja. U Napuljskoj katedrali se čuva krv Svetog Januarija. Tri puta godišnje ona iz čvrstog stanja poprimi tečni oblik tj. “ poteče” – što je znak dobre godine. Dva puta se to nije dogodilo i oba puta se pamti kao zlo, pred Drugi svetski rat i jaki zemljotres iz 1976.godine.

Izložba Il tesoro di San Gennaro se održava od 30.oktobra do 16.februara 2014.godine u saradnji sa Muzejom blago Svetog Januarija iz Napulja u galerijskim prostorima Fondacije Rim – muzej u Palazzo Sciara.

Ova kolekcija se sastoji od 90 predmeta, koji su tokom sedam vekova pape, vladari, ugledni i obični građani poklanjali Svetom Januariju. To je jedna od najvrednijih svetskih umetničkih kolekcija zlatarsva.

Neki od najznačajnih primeraka ovog neprocenjivog nasleđa retke lepote po prvi put su napustili trezore u kojima se čuvaju. Izloženi su i drugi komadi nakita i vredni predmeti – pokloni od evropski poznatih porodica. Čak je i Napoleon poklonio Svetom Januariju krst od dijamanata i smaragda.

 

Najvredniji eksponati su: ogrlica Svetoga Januarija i mitra. Ogrlica Scetoga Januarija je jedan od najvrednijih komada nakita na svetu. Ovu oglicu uradio je 1679.godine Michael Dato u srebru, zlatu i dragom kamenju. Mitra je napravljena za procesiju 1713.godine. 3964 dragih kamičaka – dijamanata, smaragda i rubina ukrašava mitru.

S toga, ako u ovom periodu šetate Rimom, obavezno posetite predloženu izložbu. Palazzo Sciara je na putu između Panteona i Fontane di Tervi.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: