Evropa

Najlepša fontana Italije

Desetine hiljada ljudi svakodnevno poseti Rim. Zajednički imenilac svima je fotografija ispred jednog arhitektonskog remek dela. Naslućujete o čemu se radi?

Remek delo arhitekture, portret najlepše fontane Italije
Remek delo arhitekture, portret najlepše fontane Italije

Najlepša i najraskošnija fontana Rima i cele Italje je Fontana di Trevi nalazi na istoimenom trgu u pročelju jedne palate. Fontana je izgradjena u XVIII veku. Ime je dobila po malom trgu na koji gleda. Visoka je oko 26 metara i široka oko 20 metara. Projekat fontane izradio je arhitekta Nikolo Salvi. Vajarski radovi su delo učenika Berninijeve škole.

 

Di Trevi fontana na istoimenom trgu
Di Trevi fontana na istoimenom trgu

Ukrašena je skulpturama i niskim reljefima položenim na velike stene koje izranjaju iz vode. Skluptura u sredini predstavljaja boga Neptuna koji upravlja kočijom u obliku školjke koju vuku krilati konji. Sa njegove leve strane skulptura predstavlja bogatstvo, a skulptura sa desne strane zdravlje, dok sva voda u fontani prestavlja more. Vodeni mlazovi i žubor vode oživljavaju ovu veličanstvenu scenografiju.

Uživajte u donjem romantičnom trenutku:

Dok prilazite fontani nekom od malih uličica, žubor vode je nagoveštava pre nego sto izbijete na trgić. Žubor vode, puno razdraganih i zadovoljnih turista, parova koji pokušavaju da nađu kutak da se zagrljeni slikaju sa fontanom u pozadini, zanetih koji bacaju novčiće u fontanu, čine ovo mesto jedinstvenim i neponovljivim.

Veličanstvena je i noću. Za fontanu je vezana legenda da svaki stranac koji se napije njene vode ili baci novčić u njen bazen sigurno će se vratiti u Rim. Zato, nezaboravite da ubacite novčić u fontanu. Sitan ulog za sledeću posetu Rimu.

Tagovi


Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: