Evropa

Najlepša fontana Italije

Desetine hiljada ljudi svakodnevno poseti Rim. Zajednički imenilac svima je fotografija ispred jednog arhitektonskog remek dela. Naslućujete o čemu se radi?

Najlepša i najraskošnija fontana Rima i cele Italje je Fontana di Trevi nalazi na istoimenom trgu u pročelju jedne palate. Fontana je izgradjena u XVIII veku. Ime je dobila po malom trgu na koji gleda. Visoka je oko 26 metara i široka oko 20 metara. Projekat fontane izradio je arhitekta Nikolo Salvi. Vajarski radovi su delo učenika Berninijeve škole.

Ukrašena je skulpturama i niskim reljefima položenim na velike stene koje izranjaju iz vode. Skluptura u sredini predstavljaja boga Neptuna koji upravlja kočijom u obliku školjke koju vuku krilati konji. Sa njegove leve strane skulptura predstavlja bogatstvo, a skulptura sa desne strane zdravlje, dok sva voda u fontani prestavlja more. Vodeni mlazovi i žubor vode oživljavaju ovu veličanstvenu scenografiju.

Uživajte u donjem romantičnom trenutku:

Dok prilazite fontani nekom od malih uličica, žubor vode je nagoveštava pre nego sto izbijete na trgić. Žubor vode, puno razdraganih i zadovoljnih turista, parova koji pokušavaju da nađu kutak da se zagrljeni slikaju sa fontanom u pozadini, zanetih koji bacaju novčiće u fontanu, čine ovo mesto jedinstvenim i neponovljivim.

Veličanstvena je i noću. Za fontanu je vezana legenda da svaki stranac koji se napije njene vode ili baci novčić u njen bazen sigurno će se vratiti u Rim. Zato, nezaboravite da ubacite novčić u fontanu. Sitan ulog za sledeću posetu Rimu.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: