Balkan

Dinarske planine ili Dinaridi

Evo još jednog edukativnog hajde tako da kažemo vikipedijskog članka na temu planinarenja i osvajanja planinskih vrhova. Posle uspona na Olimp, i šetnji uz lednička jezera Prokletija, vodimo vas na najveći venačni tip planina, Dinarske planine.

Dinarske planine su dobile naziv po planini Dinara. Dinara je najviša planina u Dalmaciji i najduža [84 km] dinarska planina posle Velebita, na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, najviši vrh Troglav 1 913 m, i Dinara 1 831 m. Pokrivena je snežnicima, veoma malih poprečnih prevoja [Vaganj, 1 173 m i dr.], delom je pošumljena i pod pašnjacima. Po njoj je nazvan Dinarski planinski sistem tj. Dinaridi.

Kako su Dinaridi venačni sistem, u njega se ubrajaju, bićete iznenađeni skoro 20 planina, a to su: Bijela gora, Biokovo,
Bjelašnica, Velebit, Visitor, Golija, Dinara,Durmitor, Igman, Rumija, Jahorina, Jelica, Kamešnica, Lovćen, Ljubišnja, Orjen, Prokletije, Romanija, Sinjajevina, Snežnik, Trebević, Treskavica, Crna Gora, Čvrsnica, Tara, Zlatar i Zlatibor.

Sa aspekta geomorfologije, dinarske planine su mlade venčane planine u zapadnom delu Balkanskog poluostrva.. Pružaju se skoro 700 km u pravcu severo zapad – jugo istok od Julijskih Alpa i Furlanske nizije do dolina reka Kolubare, Zapadne Morave, Ibra i Drima.

U istom pravcu im se povećava širina [35-250 km] i nadmorska visina [1 200-2 700 m] sa najvišim vrhom na Prokletijama [ 2 694 i 2 656 m] i Durmitoru [ 2 522 m]. Obuhvataju jugozapadnu krševitu primorsku zonu pretežno ogolelih i bezvodnih krečnjačkih planina s tipičnim oblicima kraškog reljefa: kraška polja, uvale, vrtače, škrape, pećine, jame, ponori, estavele kao i podzemne hidrografije ponornice.

Zatim u unutrašnjosti, na severoistoku pojas tzv. rudnih, šumovitih planina i niskih flišnih, kao i starovlaške planine na istoku. Na visokim planinama javljaju se i lednički oblici reljefa. Presecaju ih rečne doline, uglavnom klisuraste i kanjonske, a preko njih vodi manji broj planinskih prevoja. U njihovom sklopu nalazi se južni deo Slovenije, veliki deo Hrvatske [delovi Istre i Dalmacije, Gorski Kotar, Lika i dr.], Bosna i Hercegovina, Crna Gora i deo Srbije;

Dinaridi prelaze i u severnu Albaniju [do doline Drima]. Odlikuju se velikim prirodnim bogatstvima [mnogobrojni rudni baseni, šume, pašnjaci, vodne snage i dr.]. U video obliku, uspon na Troglav izgleda ovako:

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: