Turizam Srbije

Bulevar Nemanjića u Nišu

Park Svetog Save noću
Park Svetog Save noću

Svaki grad ima svoja kultna mesta. Posle Kazandžijskog sokačeta i Pobedine kao jedne celine, Niške tvrđave kao druge, vodimo vas na Bulevar Nemanjića, jednog od najomiljenog mesta za izlazak i provod mladih u Nišu.

Bulevar Nemanjića, nekada Bulevar Lenjina, počinje od raskrsnice ulica Sedmi juli i Vojvode Tankosića. A kada je prođete, pred vama se otvara pogled na dugačku ulicu oivičenu visokim zgradama sa obe strane. Paralelno sa njim je drugi bulevar, Dr Zorana Đinđića, sa kojim se Bulevar Nemanjića spaja na Trošarini, odakle ka Niškoj Banji kreće novi bulevar – Cara Konstantina.

Bulevear Nemanjića u suton
Bulevear Nemanjića u suton

Ovo je ujedno i jedan od najnovijih delova grada jer je najvećim delom izgrađen 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, na prostoru nekadašnjih Krivih livada. Nekada je taj veliki plato bio obrastao travom, koje je išlo sve do oblasti današnjeg naselja Duvanište, a onda je 70-ih započeta urbanizacija prostora koji je vremenom postao jedno od najvećih i najznačajnijih naselja u gradu.  Pojedine analize svrstavaju ovaj niški Bulevar u najgušće naseljeni deo u Srbiji.

Kada krenete uz Bulavar, od njegovog početka, utisak je jedinstven – dominacija visokih zgrada zbog čega je ovo i jedna od najurbanijih oblasti Niša. Nešto poput Blokova na Novom Beogradu, svaki set zgrada je mala celina za sebe. koja se pak, odlično uklapa u celinu naselja. Između zgrada su uređene površine za decu i igrališta, ali ono što je za Bulevar karakteristično su  tržni centri koji su građeni i između samih zgrada.

Najpoznatije su svakako „Zone“ – 1, 2, 3 od kojih je ova poslednja, zapravo, prva po redu kada idete uz Bulevar. Osim klasičnih tržnih centara, na Bulevaru je mnoštvo „kućica“ koje zajedno takođe čine svojevrsne tržne centre sa radnjom do radnje. Tako je vremenom ovo naselje zaista postalo celina za sebe koja ima sve što joj je potrebno za „samostalan život“.

Park Svetog Save noću
Park Svetog Save noću

Ali, Bulevar Nemanjića ne bi bio ono što jeste danas bez Parka sv. Save koji je „srce“ celog Bulevara. I prostorno na samoj sredini ulice, Park sv. Save je novijeg datuma i drugi je po značaju park u gradu, odmah iza Čaira. Iako prostorno nije velik kao Čair, lepo uređen i osmišljen, postao je poslednjih godina čak i centar noćnog života grada, jer se na rubovima parka nalaze „kućice“ u kojima dominiraju ugostiteljski objekti razne vrste. Pa tako park živi cele godine, kada je hladno u zatvorenom, a sa prvim zracima sunca i u otvorenim baštama koje se raznobojno“razliju“ po ivicama parka.

Kafići, restorani, brze hrane, poslastičarnice, prodavnice, trafike, menjačnice, pekare… Šta god da vam zatreba – tu je! Od odličnog domaćeg sladoleda na kuglu „Kod Damija“, koji možete jesti ili u kornetu ili iz činijice sa kašičicom, pice na parče odmah pored sladoleda, do ribljih restorana i pivnica sa giricama – sve je zaista tu. Od kafića poput „Pleasure“, „Caffe Caffe“, „Petar“, kafanica „Biser“ ili „Stambolija“, u parku se zaista može dobro jesti i uživati. Od poslatica do pljeskavica, od domaće kafe, kapućina, soka, piva ili koktela do slanih ili slatkih kokica, krofnica, kuvanog ili pečenog kukuruza… Ponuda je velika,  izbor samo vaš, a sigurna kombinacija za nezaboravan obrok su niški ćevapi, pileća džigerica u slaninici ili teletina pod sačem.

U samom središtu parka je Crkva svetog cara Konstantina i carice Jelene, čija je izgradnja počela 1999. godine. Pored nje je uređeni deo za decu sa igračkama, a pre par godina je izgrađena i fontana sa mostićem koji je posvećen zaljubljenima, pa je jedna od čestih scena na njemu tokom leta slikanje srećnih mladenaca nakon crkvenog venčanja.

Park tokom proleća oživi, a s početkom leta živi punim plućima! U njemu se svake godine održavaju razne kulturne manifestacije pod pokroviteljstvom opštine Medijana, čije je sedište odmah pored parka, poput koncerata, festivala, dečijih predstava i raznoraznih drugih aktivnosti zbog čega je Park sv. Save postao i jedna od važnih turističkih atrakcija grada. Omiljen među decom, omladinom ali i starijima, koji ispod drvenih „suncobrana“ iznad klupa u središtu leti često igraju šah, Park svetog Save za svakoga ima ponešto.

Zvuci muzike iz obližnjih kafića mešaju se sa žamorom i smehom dece toko dana, da bi uveče park potpuno oživeo živim svirkama, zbog čega je ovo mesto i jedno od najpopularnijih centara noćnog života u gradu. Doduše, ljudima koji žive u okolnim zgradama ume da bude malo i prebučno, ali takvi južnjački temeperament – veseo i bučan!

Pored parka je osnovna škola „Sveti Sava“ čije se dvorište tokom leta pretvara u zabavni park za decu, sa vrteškama, autićima na struju i raznoraznim gumenim dvorcima sa najpopularnijim junacima iz crtaća po njima. Pored je i teniska škola sa terenima na otvorenom i u balon sali, a zbog mnoštva terena koji su između zgrada, Bulevar pruža odlične mogućnosti za različite sportske aktivnosti, od fudbala, košarke do skejtbord staza i sprava za vežbanje na otvorenom.

Preko puta parka je i pijaca „Boško Buha“ na kojoj, osim tezgica sa voćem i povrćem, postoji i deo u kome se prodaje garderoba, dečije igračke i razne sitnice za kuću. Pijaca naročito oživi subotom, koja je najvažniji kupovno-prodajni dan. „Zone“ 1 i 2 se nalaze u drugoj polovini naselja i u njima je takođe puno radnji, ali ne ugostiteljskog sadržaja.

Između dve „Zone“ i visokih zgrada, od kojih je jedna zbog lepote u vreme kada je izgrađena popularno nazvana „Lepa Brena“ , je jedan manji park pa je utisak da je druga polovina Bulevara nekako mirnija jer se većina života sliva ka centralnom delu gde je park. Tu se nalazi i čuvena menza na Medicinskom fakultetu koja je othranila i hrani sve generacije studenta. Važi za najčistiju studentsku gostionu sa domom u Nišu.

Na Bulevaru su poslednjih godina izgrađena i tri kružna toka na raskrsnicama koje su nekada bile sa semaforima, pa je na taj način saobraćaj ubrzan. Prvi u nizu je kod Doma zdravlja na početku Bulevara, a treći je na Trošarini, na njegovom kraju. Šetnju Bulevarom završavamo u jednoj od pekara na Trošarini, gde je burek uvek vruć,  jer od svega ovoga čovek ume i da ogladni…

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: