Turizam Srbije

Opština Pantelej u Nišu

Povodom manifestacije državnog programa proslave jubileja Milanski Edikt 313 – 2013 pokrenuli smo serijal tekstova o Nišu, koji nastavljamo turističko istorijskim činjenicama o gradskoj opštini Pantelej.

Pantelejska crkva, zvonik
Pantelejska crkva, zvonik (Za više kliknite na slku)

Gradska opština Pantelej dobila je ime po Crkvi svetog Pantelejmona, čuvenoj po tome što je u njoj Stefan Nemanja dočekao nemačkog kralja Fridriha Barbarosu, koji je 1189. godine krenuo u Treći krstaški rat.

Barbarosa se nije proslavio u ovom pohodu, jer je u sred putešestvija, pao sa konja i udavio se, tj. umro. Ovo pokreće zanimljivo pitanje, da li je propuštanjem krstaške vojske Srbija participirala u krstaškim ratovima? Direknto nije, a indirektno, teško da je bilo ratova na širem prostoru Balkana, a da srpski vojnici nisu učestvovali. Objektnivno, Srbi su ratovali i na hrišćanskoj i islamskoj strani (recimo u opsadi Carigrada kopanjem tunela), ali i tim mračnim stranama istorije drugi put.

Pantelejska crkva je obnovljena odmah po oslobođenju Niša od Turaka.

U opštini Pantelej živi preko 54.000 stanovnika na površini 141 km2. Teritorija opštine je najvećim delom pod seoskim područjima pa je poljoprivreda najznačajnija privredna grana ove gradske opštine.

U sastavu opštine Pantelej nalazi se deo urbanog područja Niša i 12 brdsko-planinskih sela pa opštinu Pantelej čine: Gornja Vrežina, Donja Vrežina, Gornji Matejevac, Donji Matejevac, Kamenica, Brenica, Cerje, Knez Selo, Malča, Pasjača, Oreovac, Jasenovik i Vrelo.

Crkva Svete Trojice u Matejevcu
Crkva Svete Trojice u Matejevcu

Na teritoriji opštine su i prelepo izletište Kamenički vis kao i Cerjanska pećina, poznata po podzemnim lavirintima. Pećina je od Niša udaljena 14 km i nastala je pre više od dva miliona godina, a ono što je čini naročito zanimljivom je to što njen kraj još uvek nije otkriven.

Jedan od najznačajnijih spomenika kulture je na brdu Čegar.

200 godina bitke na Čegru
200 godina bitke na Čegru

Spomenik na Čegru je posvećen vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim junacima koji su hrabro poginuli u bici na Čegru 1809. godine u vreme Prvog srpskog ustanka. Ova bitka je “inspirisala” i tursku osvetu u vidu jedinstvenog spomenika, Ćele Kule, izgrađene od lobanja palih ratnika na Čegru.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: