Mistična mesta Turizam Srbije

5 mističnih mesta u Južnoj Srbiji

Južna Srbija je protkana mističnim mestima. U ovom članku, u par rečenica dotaknućemo najzanimljivije. Južna Srbija ima svog Paskaljevića, ali kada bi imala i svog Kusturicu, ne bi joj bilo kraja… Da ne jadamo, jedna za drugom evo našeg izbora mističnih destinacija:

1. Justinijana Prima ili Carska palata jednog od najvećih vizantijskih vladara, Cara Justinijana iz 6 veka. Danas je praktično prepuštena sebi i zubu vremena. Antički mozaici i ostaci nekadašnjih bazilika nezaštićeni čekaju neko novo vreme.

Mozaik u Caričinom gradu
Mozaik u Caričinom gradu

2. Svi su čuli za Đavolju Varoš, o njoj je puno legendi ispričano, a svake godine i hiljade turista je posete. Link  za više informacija je ovde.  Svakako jedinstven fenomen u Evropi.

Djavolja varoš
Djavolja varoš

3. Nadomak Trgovišta, mistična Vražja Stena je poseban raritet svoje vrste. Sa starom crkvicom na Vrhu, mesto koje vredi posetiti.

Vražja Stena
Vražja Stena

4. Retko ko zna da se Stefan Nemanja sreo sa Fridrihom Barbarosom u maloj crkvi svete Trojice iznad Matejevca. Sastanak se odigrao za vreme III krstašog pohoda, kada su ovi ratnici prolazili preko zemlje Srbije. Obično je zatvorena za posetu. U narodu je zovu rimska ili latinska crkva, temelji datiraju iz 11. veka kada je služila kao bogomolja na putu hodočašća ka Carigradu i dalje ka Jerusalimu.

Crkva Svete Trojice u Matejevcu
Crkva Svete Trojice u Matejevcu

 

5. Vranjska banja sa svojim izvorima koji prolazeći pored vuklanske žile dostižu temperaturu vode od preko 100 stepeni. Na prvi pogled izgleda neverovatno, al kad osetite njenu toplotu uverićete se u činjenicu da se na našoj terirotiji nalazi i najtoplija banja Evrope.

Izvor u Vranjskoj banji
Izvor u Vranjskoj banji

Jesmo nešto propustili?

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • U blizini OŠ Stefan Nemanja nalaze se najranije hrišćanske freske….. u zgradici od cigala ,potpuno zaboravljene….

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: