FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia
Kopaonik info

Besna Kobila


Soko banja
Soko banjaCaričin Grad
Justinijana Prima

Vodic kroz Staru planinuStara PlaninaFelix Romuliana
Gamzigrad
Felix Romuliana

Zlatibor
Zlatibor smeštaj
Vranjska banja - najtoplija banja u Evropi


Izvori vranjske banje Vranjska banja je najtoplija banja u Evropi. Krećući se od Niša ka Skoplju, nalazi se na 12 km pre skretanja za Vranje, s leve strane auto puta. Navigacija i znaci su propisno i vidno obeleženi, pa ne možete promašiti.

Omeđena je planinama, a najpoznatija je Besna kobila sa skijalištem, žičarom i planinarskim domom.

Sa istorijskog aspekta lekovita svojstva poznata su još iz Antičkih vremena, a svoj banjski život započinje tek u vremenima turskog ropstva. Vranjska banja je danas šćućurena u maloj kotlini gde sa svojih 4 000 stanovnika mirno životari.


Ono što suštinski izdvaja ovu banju je temperatura i rastvoreni minerali u vodi. Kreće se od 80, 96, pa čak i preko 100 stepeni celzijusovih, u zavisnosti od izvora i pritiska u izvorištu.

Bolje upućeni geografi kažu da je ovo jedna od najtoplijih banja u Evropi. Najveći utisak koji možete poneti iz Vranjske banje je neposredni kontakt sa ključalom vodom koja šiklja
obavijena parom. Zamislite prirodni izvor vrele vode, koju ne smete da dodirnete. Prosto neverovatno i retko!

Par činjenica o lekovitim svojstvima vode. Svoju toplotu voda vranjske banje dobija od vulkanske žile duboko u zemljinoj kori. Na putu do izvorišta biva pomešana sa miniralima, pogotovu sumporom, pa tako postaje lekovita za sve oblike reumatskih oboljenja. Osim toga, uspešno pomaže i u lečenju nervnih, ginekoloških i kožnih oboljenja.

Voda
Voda na izvorištu, kliknite za uvećan prikaz


Sa turističkog aspekta, osim lepog parka i šetališta, ovde se nalazi i crkva Svetog Ilije na uzvišenju naspram reke. Od zdravstvenih ustanova najznačajniji je zavod za rehabilitaciju i lečenje reumatizma.

Zavod za rehabilitaciju
Zavod za rehabilitaciju i lečenje reumatizma


Smeštajne kapacitete čine prelepe vikendice gde verujemo da je smeštaj krajnje jeftin, a od ugostiteljskih objekata, svakako se izdvaja hotel Železničar sa kafićem poslastičarom pored njega. U ovim krajevima se teško živi, cene nisu visoke, pa ručak u hotelu za dve osobe iznosti oko 1000 dinara.

Hotel Železničar
Hotel Železničar

Ukoliko planirate posetu manastiru Prohoru Pčinjskom, Vražjoj steni ili Vlasinskom jezeru, poseta Vranjskoj banji biće dodatno zadovoljstvo.

Za veće avanturiste, predlažemo da dopune rezervoar gorivom i posete branu i jezero Prvonek koje se nalazi na nekih 9 km starim putem iznad banje. Put je asfaltiran, tu i tamo po koja rupa, al kombinacija ovog jezera, planinskih vrhova i stada ovaca učiniće ovaj napor nezaboravnom avanturom.

Crkva Svetog Ilije Trešnja ispred crkve svetog Ilije
Crkva Svetog Ilije

Park
Park

Most i šetalište
Most i šetalište


Banjska atmosfera

PrvonekPrvonek jezero u proleće
Pejzaži sa jezera Prvonek

Dodatne informacije o vranjskoj banji možete pogledati na turističkom forumu. Ideje su pokrenute, pa podelimo utiske i zapažanja!


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.