FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Kontakt za smeštaj iznajmljivanje vikendica
Dragiša
063 431 485

Zavojsko jezero
Zavojsko jezero
Vodic kroz Staru planinu
Stara Planina


Besna Kobila

Fotoreportaža iz Đavolje Varoši

Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov
Biljni pereparati
Seoski turizam

Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

 Vlasinsko jezero - informacije, smeštajVlasinsko jezero je prelepo akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 m. U jezero svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta. Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i Ljubotenska reka sa njihovim pritocima (oko 110 ukupno) čine sliv jezera. Lepo je u svim godišnjim dobima, a pogledajte jednu reportažu sa krstrenja Vlasinskim jezerom.

Vlasinsko jezero - Vlasina lake

Vlasinsko jezero se nalazi na teritoriji opštine Surdulica. Jezero, okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, nalazi se na 1.213 m nadmorske visine. Izgradnja brane 50-ih godina prošlog veka je na položaju nekadašnjeg blata Vlasine stvorila jezero.

Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera su specifičnost Vlasinskog jezera. Ostrva su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Na mestu gde se u prošlosti nalazila tresava, poznata kao Vlasinsko blato, sa ševarom, trskom i samo mestimičnim vodenim površinama i isticala reka Vlasina, nastalo je današnje Vlasinsko jezero.

Jezero čija boja vode varira od sivo plave pored obale do zatvoreno plave na sredini jezera, sa zelenim priobalnim površinama daje poseban koloritet vlasinskom pejzažu. Istorijski zapisi koji spominju Vlasinsku visoravan potiču još od XVIII veka pod nazivom Vlasinsko blato ili Vlasinska tresava zbog nagomilanog treseta i blata nastalog spiranjem rečnih tokova.

Na taj način je u kanjonu dugom 20 km stvorena močvara koja je na pojedinim mestima bila ispunjena živim peskom. Vlasinsko jezero oivičava zatalasana visoravan u vidu prostranog zelenog ćilima išaranog livadama, pašnjacima i šumama koje kriju raznovrstan biljni i životinjski svet, dok jezero nadvisuju planinski masivi, na čijim padinama je grupisano nekoliko vlasinskih naselja između kojih teku bistri i žuborni potoci i rečice sa šumovitim klisurama. Od planina koje okružuju jezero posebno se izdvajaju Čemernik i Vardenik.

 

Vlasinsko jezero - Vlasina lake
Vlasinsko jezero - Vlasina lake - 2
Vlasinsko jezero - Vlasina lake - 3
Serbia lake
Vlasina fishing maps
lake fishing

Ukoliko planirate da posetite Vlasinsko jezero, obratite paznju i na: manastir u Palji, crkva u Božici, Klisura Crna trava, Kula u Klisuri, Crkva u Klisuri, Crkva u Kolunici. Prirodne lepote i retkosti ovog područja koje čine: planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode čine ovo mesto idealnim za boravak u različitim periodima godine. Zbog ovih odlika područja u toku su istraživanja Zavoda za zaštitu prirode radi zaštite ovog područja kao parka prirode.

Camping lakeDa li postoji mesto za predah, kafu, piće i jelo na Vlasinskom jezeru? Postoje kapaciteti sa oko 300 kreveta u privatnom i hotelskom smestaju, a evo i jednog kontakta, mobilni: 064/138-6120 (Mitrović Goran).

Odmor na Vlasinskom jezeru pogoduje organizmu i zimi i leti - u proleće kad se priroda budi, i zimi - kada već miriše na sneg. Vlasina pod snegom je izvanredno lep zimski pejzaž. Na Vlasinskom jezeru i okolini vlada subplaninska klima sa kratkim suvim i svežim letima i hladnim zimama. Apsolutna maksimalna temperatura vazduha zabeležena je od 31,6 °C, a apsolutna minimalna temperatura od -31,5.

Aktivnosti na Vlasini: Pored jezera se aktivno odmaraju turisti baveći se plivanjem, rekreacijom, vožnjom čamcima, jedriličarenjem - kada vetar to dozvoli ili jednostavno šetaju sa porodicama pored jezera uživajući u prirodnim lepotama. Moguće je iznajmljivanje pedolina na vlastitu odgovornost.

Camping lake
Lake park Vlasina
Lake maps Vlasina
Mountain lake Vlasina
Recreation lake Vlasina
Hunting on lake Vlasina

Pri povratku sa Vlasine postoje 3 varijante:
1. Preko Surdulice, najsigurnija varijanta,
2. Preko Vlasotinca, put je odličan, najbrža varijanta,
3. Preko Čemernika na predejane, samo za bolje automobile i prave avanturiste!!! Ne preporučujem nikom.

Vlasina lake rental
Vlasinsko lake valley


Na kraju, ukoliko dolazite iz daleka na Vlasinu, obavezno provedite par trenutaka u Surdulici, osetite duh juga Srbije, a najnovije vesti sa možete pogledati na forumu o Vlasinskom jezeru! Za ribolovce Vlasina je raj, jer je Vlasinsko jezero bogato grgečom, klenom, somovima, šaranima, belim amurima i pastrmkom.Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.