Afrika

Zanimljivosti o Egiptu

Za one koji su pročitali reportažu o Oazi Sivi, i putopis sa putovanja na Sinaj, evo još dodatnih desetak zanimljivosti za jačanje motivacije ka putovanju na Afrički kontinent.

1. Podvodni svet Crvenog mora se smatra jednim od najživopisnijih, pa u tom smislu Egipat je najpoznatija ronilačka destinacija

2. Faraoni nikad nisu dopuštali da im se vidi kosa – uvek su nosili ili krunu ili njihovu poznatu kapu koja se zove nemes. Da bi sprečio da muve sletaju na njega, egipatski Pepi II je uvek čuvao blizu sebe nekoliko nagih robova čija su tela bila namazana medom.
3. Kako egipatske žene, tako su se i egipatski muškarci šminkali, a senka za oči je obično bila zelena ili crna. Egipćani su verovali da šminka ima lekovitu moć. Prvobitno, šminka je korišćena kao zaštita od sunca, pre nego kao sredstvo ulepšavanja.
4. Sve dok antibiotik nije počeo da se koristi u 20. veku, lek iz naroda je uključivao buđavu hranu ili zemlju za infekcije. U antičkom Egiptu, na primer, infekcije su lečene buđavim hlebom.
5. Egipatska deca nisu nosila odeću sve dok ne bi postali tinejdžeri. Temperatura u Egiptu je tako podesila stvari da su odrasli muškarci nosili suknje, a žene haljine.

6. Bogati Egipćani su nosili perike, dok su ljudi iz drugih klasa nosili duge kose ili pletenice. Do 12. godine, egipatski dečaci su brijali glave osim jedne pletenice – što je bila zaštita od vaši i buva.

7. Egipćani su verovali da je zemlja ravna i okrugla (kao palačinka) i da reka Nil protiče kroz njen centar.
8. U svakom hramu u antičkom Egiptu Faraon je imao obavezu da obavlja dužnosti visokog sveštenika.
9. Žene u antičkom Egiptu su uživale legalnu i ekonomsku jednakost sa muškarcima. Pa ipak, nisu nikad imale društvenu jednakost sa njima.
10. Nasuprot uvreženom mišljenju, iskopani skeleti pokazuju da su graditelji piramida bili zapravo Egipćani koji su najverovatnije bili stalno zaposleni kod Faraona.
11. Kada bi se telo mumifikovalo, mozak je bio vađen kroz jednu od nozdrva. Takođe, svi organi su sklanjani i stavljani u posebne posude. Jedini unutrašnji organ koji nije vađen je bilo srce, zato što su Egipćani verovali da je ono sedište duše.
12. Pored piramida,  muzej Luxor u dolini Kraljava je najposećenija kulturna atrakcija Afrike.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: