Afrika

Kameleoni sa Madagaskara

Kameleon
Fotografija preuzeta sa pexels.com

Da li životinje mogu učestvovati u promociji turizma? Itekako mogu, a evo jedne priče o čaroliji životinjskog sveta i zaštitnog znaka nacionalne turističke organizacija Madagaskara ili najvećeg ostrva u Africi.

Kameleoni pripadaju porodici ljuskara od kojih se broje i preko 150 vrsta. Danas su zakonom zaštićeni u celom svetu odnosno u mestima gde su njihova prirodna staništa, a to je uglavnom Afrika gde su najbrojniji, Indija, Turska i naravno Madagaskar.

Oblik im je različit zavisno od pola i starosti, a određuju ih još i rogovi i izrasline na njuškama. Prilagođeni su za život na drveću mada uglavnom žive na tlu. Imaju dug rep prilagođen za veranje mada onima na tlu služi kao oslonac. Za razliku od drugih guštera nemaju sposobnost regeneracije repa.

Kameleoni su poznati mađioničari, eksperti su u maskiranju. Boju svoje kože menjaju u zavisnosti od situacije, kada žele da privuku partnera ili kada žele da upozore svoje suparnike.

Neka pak vrsta svojom bojam objavljuje da je polno spremna. Interesantni primer je Madagaskarskog kameleona pantera (Furcifer pardalis), koji je dosta rasprostranjen, koji recimo kada se sukobi sa drugim kameleonom svoju kožu oboji stršnim nijansama crvene i žute čime izražava svoje raspoloženje.

 

U periodu parenja jarko zeleni mužjaci traže tamnije ženke, smeđe. Znak da nije ni u kom smislu zainteresovana za parenje ženka daje mužjaku tako što potamni i što joj se na leđima pojavi crna boja ,a na donjem delu zelena. Ženka par dana posle parenja promeni boju koja je tada tirkizna sa crnim tačkama i žutim prugama.

Kameleonima koji žive na Madagaskaru koji zbog svoje usporenosti nisu prinuđeni da u kratkom roku promene boju, kao recimo ovom panteru, potrebno je otprilike bez žurbe oko pola minuta da se maskira.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: