Afrika

Zanzibar – turistički vodič za prvo putovanje

Zanzibar
Fotografija je preuzeta sa pexels.com

Ovo ostrvo koje se nalazi odmah ispod ekvatora definitivno predstavlja raj na Zemlji. U Zanzibaru je Hakuna Matata (život bez briga) deo svakodnevnice i lagan ritam ovog mesta će vam pomoći da doživite jednu novu emociju putovanja u odnosu na sve dosad viđeno. Dani se ovde provode plivanjem u tirkiznom Indijskom okeanu zajedno sa delfinima ili na pijaci gde ćaskate sa ljubaznim lokalcima i isprobavate njihove specijalitete.

Posetite ostrvo začina, mesto sa prebogatom istorijom i u kome se može videti toliko uticaja različitih kultura da vam u nekim trenucima neće biti jasno gde se tačno nalazite. U ovom tekstu ćemo vam ukratko objasniti šta biste sve mogli posetiti tokom vašeg prvog putovanja u Zanzibar, kakvi su stanovnici ostrva i na šta sve treba da obratite posebnu pažnju.

Spomenimo da iz Srbije na Zanzibar možete preko specijalizovane turističke agencije za daleka putovanja, Disko drugar, čiju ponudu sa cenama, datumima i programom za Zanzibar možete pogledati ovde.

Po čemu je Zanzibar toliko specifičan?

Zanzibar nije zasebna država, već je autonomna pokrajna Tanzanije
Ni na jednom mestu nećete naići na toliko kontrasta i raznovrsnosti kao u Zanzibaru. Naime, ovo ostrvo nije zasebna država, već je autonomna pokrajna Tanzanije. Zapadni, kopneni deo je tanzanija, a istočni, ostrvski je Zanzibar. Država se nalazi u istočnoj Africi, i ima obalu na Indijskom okeanu.

Specifičnost ostrva začina potiče odatle što su njime mnogi vladali i ostavili svoj trag. Na njemu su boravili Persijanci, Indijci, Mavari; jedno vreme je bilo kolonija Engleske i Portugalije. Ipak se najveći uticaj može osetiti od strane Omanskih arapa zbog toga što je čak 97% stanovništva muslimanske veroispovesti.

Naziv je dobio upravo od Arapa, u prevodu sa njihovog jezika Zanzibar znači „ostrvo crnaca“. Crnci i predstavljaju najveći deo stanovništva, ali pravila oblačenja kombinuju muslimanska sa crnačkom kulturom. Zato na njihovim ulicama možete videti da su sve devojčice i žene pokrivene maramama, ali one nisu crne ili jednobojne, već najšarenije moguće. Uz to njihove žene nose dosta nakita, čak i previše za ukus Evropljana.

Muslimani su eksploatisali stanovništvo i bitno unapredili trgovinu, najviše su se izvozili začini. Eksploatacija lokalaca je bila prilično velika, te se Zanzibarci nikad nisu uspeli obogatiti. Tadašnji sultan Said je tokom devetnaestog veka prebacio sultanat u Zazibar i tamo su njegovi naslednici vladali više od veka. Treba i naglasiti da su muslimani u ovoj držali vladali pridržavajući se naredbi Velike Britanije.

Takvo stanje je bilo sve do 1964. godine kada se dogodila Zanzibarska revolucija, tada je sultan zbačen sa vlasti. Zanzibar se ujedinio sa Tanganjikom u novu državu – Tanzaniju. Iako je Tanzanija i dalje u jedinstvu, može se osetiti da podela među stanovništvom koje živi na kopnenom ili ostrvskom delu.

Zanzibarci će uvek reći da oni po mentalitetu nemaju nikakve veze sa Tanzanijom. Tamo su ljudi dosta stegnutiji i uređeniji, dok je na Zanzibaru stvarno jedini moto u životu Hakuna Matata. Verovatno nigde nećete videti opuštenije i ljubaznije ljude i to je ono što ovo ostrvo čini tako specifičnim. Zajedno sa bistrim morem i plažama sa sitnim belim peskom ovo je dobitna kombinacija za idealan odmor.

Šta treba da posetite na ostrvu začina?

Glavni grad Zanzibara, Stoun Taun, je ujedno i najveća atrakcija, a u njegovoj blizini se nalaze i najlepše plaže. Stoga vam preporučujemo da nađete smeštaj u prestonici.

Stoun Taun (kameni grad) ima bogatu kulturu i pojedina turistička mesta zaista treba posetiti, ali ako hoćete zaista da vidite kakav je mentalitet lokalnog stanovništva i živite Hakuna Matata potrebno je da posetite gradsku pijacu – Darajani. Smatra se da niste ni bili na ostrvu ako zaobiđete ovo mesto.

Kao i na svakoj pijaci i ovde je prilično bučno, ali prodavci nisu preterano napadni. Zaista nigde naići na toliko egzotičnog voća i različitih vrsta ribe kao ovde. Najpoznatiji začini koji se proizvode na Zanzibaru su biber, muskatni oraščić, kari, karanfilić, čili paprika, vanila, cimet i mnogi drugi.

Riblje specijalitete spremaju ispred vas, tako da ne postoji mogućnost da se otrujete ili pojedete ribu lošijeg kvaliteta. Mnogi smatraju da čak ni u restoranima nećete pojesti ovako ukusne morske plodove.

Naime, Stoun Taun je jedini antički grad u istočnoj Africi koji je i danas funkcionalan. Stari grad je stvarno star, te ćete u njemu naići čak i na građevine iz Persijskog doba koje su napravljene od kamena.

Jedna od najznačajnijih istorijskih građevina je svakako velelepna sultanova palata, koja je danas Muzej kulture Zanzibara. Drugi naziv za ovu građevinu je Kuća čuda i sagradio je sultan Bargash 1883. godine.

Palata je poznata po tome što je prvo u njoj uvedena struja, pa čak i ima električni lift. Ovo je prilično napredno kada se uzme u obzir da manja ostrva u blizini Zanzibara čak i nemaju uvedenu struju.

Tadašnji sultan je izgradio centar grada i najviše je uticao na arhitekturu Stoun Tauna. Međutim, tokom revolucije pobunjenici su uništili dobar deo centra, pa je dosta zgrada ostalo oštećeno i do danas neupotrebljivo. 2000. godine je UNESCO je čitav Zanzibar siti (drugi naziv za Stoun Taun) stavio na spisak zaštićene svetske baštine.

Još jedna znamenitost koju morate pogledati ako ste u Zanzibaru jeste rodna kuća Faruk Bulsara poznatijeg kao Fredi Merkjuri, pnati pevač pop-rok grupe Queen. Danas je njegova kuća pretvorena u kafić i nosi naziv Fredijeva kuća. Kafić uvek vrvi od turista, te su cene u njemu nešto više.

Pored toga što je Zanzibar bio izuzetno značajan za proizvodnju i izvoz začina, takođe je poznat po jednoj mnogo manje lepoj stvari. Naime, u XIX veku ovo ostrvo je bilo centar za izvoz robovske snage. Ovo ostrvo je tada predstavljalo najveću pijacu robova na svetu. Na ovom mestu su se svakog dana dovozilo, prodavalo i kupovalo hiljade i hiljade, pa čak i desetine hiljada robova.

Robovi su se dovozili u pećinu gde bi čekali transfer. Robovlasništvo je ukinuto u Zanzibaru 1873. godine, a pećina je postala turistička atrakcija. Pećina je uska, pomalo klaustrofobična i jeziva kada znate šta se u njoj dešavalo. U blizini se nalaze i skulptura sa robovima koji su vezani lancima. Jeste da čitava poseta iako zanimljiva nije previše prijatna, ali vredi posetiti i ovo mesto ako vas zaista interesuje istorija Zanzibara.

Restoran „The rock“ je verovatno jedan od najpoznatijih resotrana na svetu, a delom je i on razlog zašto se Zanzibar proslavio kao turističko mesto. Naime, ovaj restoran se nalazi na steni (odakle mu naziv i potiče) i kada nadođe plima možete videti kako kućica viri iz vode, a oko nje se ništa ne nalazi. Ovde možete probati razne specijalitete Zanzibarske kuhinje, ali su cene često i duplo veće nego što bi bile u lokalnim restoranima.

Šta još može da se poseti?

Atrakcija koja će biti zanimljiva ljubiteljima životinjama jeste Prison island. To je ostrvo pored Zanzibara na kome je nekada bio zatvor, a danas se nalazi rezervat za džinovske kornjače. Ove kornjače su donete sa Sejšela kao poklon od njihovog guvernera. One mogu biti veličine i do jednog metra. Izuzetno su dugovečne, mogu živeti i do dvesta godina.

Kada su uvezene mnogi su ih krali iz rezervata, pa je njihov broj bio jednocifren devedesetih godina prošlog veka. Tada je njihova vlada preduzela mere da se ova vrsta kornjača zaštiti, te su preduzete mere i kornjače su sada zakonom zaštićene.

Od atrakcija koje se tiču životinjskog sveta preporučujemo vam i da plivate sa delfinima. Da biste to učinili, potrebno je da dođete do juga ostrva, sela Kizimkazi. Odatle se turisti dele u manje grupice, sedaju u čamce i sa osobljem isplove na pučinu.

Jata delfina slobodno prolaze okeanom, oni nisu dresirani, niti zatočeni. Svejedno su bezopasni i prijateljski nastrojeni prema ljudima. Jato ume da pliva tik uz čamac i da veselo pozdravlja ljude, možete i skočiti i plivati pored njih, ali će jato ubrzo nastaviti svojim putem i udaljiti se. Ovo iskustvo iako kratko je nezaboravno.

Lepote prirodnog sveta možete videti i u Jozani šumi. Ovde se nalaze izuzetno retko tropsko voće, a uz to ova šuma je i utočište specifične vrste crvenih Kolumbus majmuna. Njihovo jedino stanište je upravo ova šuma. Ranije su bili pred izumiranjem ali je ta situacija sada regulisana, u Jozani se trenutno nalazi preko 6000 ovih majmuna.

Oni slobodno žive u šumi, nisu vezani i ne predstavljaju zabavu turistima, tako da ulaskom u šumu ulazite u pravi divlji svet. To znači da se vi morate njima prilagoditi. Ne preporučuje se da im se približavate niti da pokušavate da ih hranite, jer kao životinje nenaviknute na ljude to mogu shvatiti kao pretnju, te tako može doći do ugriza majmuna.

Koje su najbolje plaže na Zanzibaru?

Predivne plaže, sitan pesak i bistra voda Indijskog okeana je često i jedini razlog zašto se neki odluče na posetu ovom ostrvu. Zanzibar ima dosta plaža, ali neke od njih nisu očišćene, stoga nisu ni posećene ni od strane lokalaca niti turista.

Većinom se posećuju ove tri plaže: Jambiani, Kendwa i Nungwi.

Sve plaže imaju karakterističan sitni beli pesak, prostrane su, protežu se po nekoliko kilometara. Voda je topla i prozirna, u njoj možete videti meduze, morske zvezde, ribe i ostale stanovnike okeana.

Ako vam je potreban mir i tišina preporučujemo vam plažu Jambiani, ovde jedva i da ima turista, a retko se naiđe i na kog lokalnog stanovnika. Postoji i razlog za to, ovde je veoma izražena plima i oseka, te da biste se kupali bez problema morate potrefiti pravi trenutak za to. Kada naiđe oseka voda se povuče i do dva kilometra ka pučini, a za sobom ostavlja blato i travu. Osim na Jambiani stalno duva vetar, a nekima to smeta. Uprkos svemu tome plaža je zaista lepa i prava oaza za one koji hoće zaista da se odmore od gradske vreve.

Druge dve plaže su prepune turista i prodavaca koji će vam konstantno prilaziti, ali koji nisu previše napadni. Ovde je razlika plime i oseke nešto manja, a vetra skoro da nema, kao ni komaraca.

Dodatni saveti

Kada putujete za Zanzibar biće vam potrebna žuta knjižica i vakcinisanje sem ako ne dolazite avionom iz Evrope. Šansa da na ostrvu dobijete malariju je minimalna. Pri ulasku na ostrvo plaća 50$ za vizu. Popunićete formular sa osnovnim podacima iz pasoša i informacijama gde i koliko ćete ostati.

Tanzanijska valuta je tanzanijski šiling, najbolje je koristiti njihov novac, iako će neki primiti dolare. Jedan evro vredi oko 2300 šilinga. Što se novca tiče budite spremni na to da će stanovnici probati da vas na svakakve načine nateraju da nešto kupite i to po cenama koje su nekoliko puta više. Odbijte sve one koji vam deluju sumnjivo ili pokušajte da se cenkate i spustite cene.

Pijte isključivo flaširanu vodu, voda sa česme nije za piće. Obavezno ponesite kreme sa visokim zaštitnim faktorom, naočare, šešir, papuče i više kupaćih kostima.

U Zanzibaru je temperatura uvek prijatna za kupanje, ali od novembra do januara traje sezona kiša, sa kratkom pauzom, pa se onda nastavlja do proleća. Stoga, za najbolji užitak najbolje je da ga posetite tokom sunčanih dana.

Preporuka za posetiti:
  • Ocena:
5

Siže:

Ako želite na Zanzibar, pogledajte ponudu (cene, program i datum putavovanja) turističke agencije Disko Drugar putovanja ovde!

Sending
User Review
4 (2 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Nekako mi je bas san da posetim sve zemlje cija se kultura drasticno razlikuje od nase. Ova je na spisku, stizem kad tad!

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: