Afrika

Alfa mužjak kod gorilla

Gorila
Fotografija preuzeta sa pexels.com

Posle kameleona, evo još jedne zanimljive priče o životinjama Afrike. Analogija sa muško ženskim odnosima na primeru poligamije više je no očigledna, no vratimo se temi.

U životinjskom svetu zajednički život u mnogobrojnim porodicama ima dosta dobrih strana. Ta grupa, porodica, ima uvek na čelu po jednog pojedinca najjačeg ili najiskusnijeg.

Iako u zaštiti mladih i vaspitanju utiču svi zajedno, lakše je ako postoji neko ko sve to organizuje i primećuje određene nepravilnosti, opasnosti ili međusobne sukobe.

U čoporu planinskih gorila često vlada ljubomora među mužjacima, a ima i dosta nestašluka njihovih mladunaca. Sve nesporazume ovih i drugih tipova reguliše dominantan, alfa mužjak takozvani silverback, što u prevodu znači onaj koji ima srebrna leđa.

On probleme rešava ili pogledom ili fizički, udarcem. Njegova reakcija može da bude i dosta agresivna pa se tako brže ženke smiruju, čime se vraća mir u porodicu. Gorile su ceo svoj život podređene porodici i ne napuštaju je ukoliko dominantni alfa mužjak odredi da nekog protera iz čopora.

 

Kao vođa čopora štiti ženke od drugih mužjaka, suparnika, i brani ih od drugih napadača poput leoparda. Planinske gorile imaju najsnažniju zajednicu među svim čovekolikim majmunima.

Ženke međutim imaju pravo da izaberu svoj čopor, odnosno mužjaka koji im je simpatičniji i da slušaju njega. Zanimjivo je da su međusobno ravnodušne, jer mnoge od njih nisu u srodstvu.

Najveće čarke u čoporu koji obično čine pet do deset gorila, jedan mužjak i mladunci, izbijaju zbog hrane. Međutim i to se vrlo lako rešava, kao što je slučaj i u nekoj drugoj porodici, samo je “njegova” zadnja.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: