Saveti

Saveti za kupovinu laptopa ako često putujete

Za ljude koji često putuju zbog poslovnih obaveza ali i za one koji to čine iz zadovoljstva kao turisti, jedan od nezamenjivih pratilaca je laptop računar. Za koju god namenu da vam je potreban – imat laptop uz sebe gde god da se nalazite je odlična stvar! Međutim, ako volite da putujete i želite da kupite nov laptop koji ćete nositi svuda sa sobom, imajte na umu da kupovina savršenog modela nije jednostavna. 

Kada kupujete računar koji ćete biti vaš pratilac na putovanjima, težina, veličina i trajanje baterije je prvo na šta ćete pomisliti. Istina je da nije teško pronaći upravo takav prenosivi računar koji će vam služiti za slanje mejlova, surfovanje ili rad sa tabelama. Ali šta ako želite manji, lagan laptop, sa baterijom koja dugo traje a da pritom na njemu možete editovati video materijal, modelirati ili igrati zahtevne igrice? Pronalaženje laptopa takvih karakteristika već može predstavljati problem.   

Bilo kako bilo, postoji puno faktora na koje morate obratiti pažnju pre nego što kupite laptop za putovanja. Hajde da prođemo kroz ključne karakteristike koje treba razmotriti pre kupovine.

Konfiguracija je primarna

Osnovne karakteristike su ipak iznad svega. Lep i prilagodljiv laptop je dobar izbor, ali to nije dovoljno ako dok putujete ne njemu ne možete da završite posao za koji vam je potreban. U zavisnosti od toga da li će vam služiti za kucanje, pretraživanje interneta ili za uređivanje video sadržaja birajte i laptop.

Obratite pažnju na osnovne karakteristike, uključujući procesor, RAM i skladišnu memoriju. Proverite da li računar ima dovoljno procesorske snage da pokrene softvere koji su vam potrebni za rad. Ako planirate da koristite laptop za igranje igrica ili renderovanje, napredniji procesor su obavezni. Serije Intel Core i7 ili i9 ili AMD Ryzen 7 ili 9 su odličan izbor.

Kada je reč o RAM-u biće vam potrebno najmanje 8GB, ali trebalo bi razmotriti i modele sa 16GB ili više ako planirate da radite bilo koju od gore navedenih naprednih funkcija. Ukoliko vam je laptop potreban za surfovanje i osnovne operacije, poput rada sa tabelama bićete zadovoljni i sa dosta slabijim procesorom, RAM-om i verovatno manjom skladišnom memorijom.

Što se tiče skladištenja, razmislite o količini i vrsti fajlova koje trebate sačuvati. Laptopovi sa 256Gb ili 512Gb skladištenja su uobičajeni, ali fajlovi visoke rezolucije, fotografije i video zapisi koje ćete napraviti na putovanjima mogu brzo popuniti kapacitet diska. Pa ako radite sa velikim datotekama i ako vam laptop služi za čuvanje video materijala i fotografija sa putovanja i njihovo uređivanje morate ili da odaberete model sa većom skladišnom memorijom ili da investirate u eksterni hard disk.

Naravno, cene se razlikuju u zavisnosti od konfiguracije. Brži i jači laptopovi više koštaju. Isto tako, laptopovi poznatih marki i njihove cene idu ruku pod ruku. To znači da ćete morati da izdvojite malo više novca za kupovinu laptopa pouzdanog brenda, ali ćete zauzvrat dobiti vrhunski kvalitet, pa ako razmišljate dugoročno, ovakav izbor će vam se sigurno isplatiti.

Razmislite o tipu laptopa koji želite da kupite

Danas u prodavnicama možete pronaći različite tipove laptopova. Postoji klasičan laptop sa šarkama između ekrana i tastature ali i 2 u 1 modeli koji se ponekad nazivaju i konvertibilni. Osnovna karakteristika konvertibilnih laptopova su ekrani osetljivi na dodir i tastature koje se mogu odvojiti. To znači da uređaj možete koristiti kao tablet ali i kao laptop. Ovakvi modeli kao dodatak mogu imati i olovku. 

Ako puno kucate ili više koristite multitasking, možda će vam tradicionalni laptop bolje odgovarati od 2 u 1 modela. I obrnuto. Ako je vaša glavna aktivnost surfovanje i pisanje mejlova, tablet, notebook ili 2 u 1 model laptopa bi mogli biti sve što vam je potrebno. 

Štaviše, konvertibilni ili “flip” laptopovi su odlično rešenje kada imate vrlo ograničen prostor, kao što je to slučaj kada putujete avionom. Možete koristiti uređaj kao tablet ili jednostavno okrenuti ekran za 360° stepeni i dobiti touchscreen uređaj.

Što manji i laganiji tablet to ćete ga lakše nositi

Ako često putujete, razmislite o prostoru i dodatnoj težini koju će laptop zauzeti u vašem prtljagu. Verovatno ne želite da nosite veliki i težak uređaj sa sobom sa jednog mesta na drugo. Dobra vest je da postoje izuzetno laki laptopovi koji su lagani, oko 1,4 kg ili manje. Imaju tanak dizajn koji ih čini lako prenosivim i upotrebljivim u tesnim prostorima poput voza ili aviona. 

Vrsta materijala koji se koristi za izradu laptopa utiče na njegovu ukupnu težinu. Generalno, jeftiniji modeli su obično teški, dok su premijum modeli sastavljeni od lakših i tanjih okvira. Ako često koristite avio prevoz, onda sigurno znate i da postoje pravila o težini prtljaga ako putujete avionom i svaki teret preko određene dozvoljene mase se dodatno naplaćuje.

Veličinu laptopa obično određuje ekran, koji se meri dijagonalno i opisuje u inčima. Većina modela ima dijagonalu između 13 i 17 inča, što ne uključuje ivice (okvir oko ekrana). Zahvaljujući dizajnu koji omogućava izuzetno tanke ivice, neki laptopovi dolaze sa ekranom od 14 inča u kućištu koje se obično koristi za 13-inčne laptopove. Kod njih je ekran povećan a smanjena je debljina okvira. 

Obratite posebnu pažnju na kapacitet baterije

Dok putujete bićete daleko od izvora napajanja za električnu energiju sve dok ne dođete do hotela. Zato je važno da baterija na uređaju koji želite da kupite traje što duže. Iz tog razloga, pre nego što se odlučite za određeni model proverite specifikacije baterije.

Iako kapacitet može biti dobra polazna osnova za odabir laptopa, tu se priča ne završava. Različita hardverska i softverska rešenja koriste se u laptopovima kako bi se povećala  dužina trajanja baterije.

Na primer, postoje aplikacije koje pomažu u optimizaciji rada, sa ciljem dužeg trajanja baterije, obezbeđujući najduže moguće korišćenje bez punjenja. Sa druge strane, korisničke navike takođe igraju važnu ulogu. Ako radite zahtevne operacije poput renderovanja, modeliranja ili igranja najnovijih igrica sigurno je da će baterija kraće trajati.

Dobra (nova) baterija bi trebalo da omogući otprilike 8 – 10 sati autonomije, što je više nego dovoljno za prosečnog korisnika. Ako vam je potrebno da računar duže izdrži, možete investirati u eksternu bateriju koja bi mogla produžiti autonomnost laptopa čak do 24 sata. 

Obratite pažnju na portove koji će vam trebati

Ako vam je posao da u različitim mestima prezentujete vašu kompaniju, razmislite i o portovima koje bi trebalo da ima vaš laptop. To znači da se možete brzo i lako povezati na eksterne monitore i tastaturu standardne veličine kada sedite za stolom. Potražite laptopove sa više USB portova, pri čemu je barem jedan od njih USB-C port za brži prenos podataka. 

Pre nego što kupite laptop uverite se da poseduje dovoljno ulaza za dodatnu opremu i periferne uređaje kad god je to potrebno. Svi laptopovi treba da dolaze sa priključkom za slušalice. One vam mogu biti korisne ukoliko je potrebno da održite hitan online sastanak sa saradnicima ili poslovnim partnerima dok ste na putu. Takođe, ako već planirate da koristite laptop za onlajn sastanke i video konferencije, pogledajte karakteristike kamere kojom je opremljen željeni model. Ukoliko kamera nije zadovoljavajućeg kvaliteta ili potražite drugi laptop ili možete kupiti kameru kao dodatnu opremu.

Ispitajte i opciju internet konektor za fizičku (žičanu) vezu i/ili HDMI priključak za povezivanje sa spoljnim ekranom. Ako redovno prenosite fajlove sa kamere, slot za SD karticu takođe može biti koristan. 

Ergonomija je jako važna dok ste na putu

Ako puno kucate, razmislite o ergonomiji tastature. Izaberite laptop na kojem možete udobno da kucate dok putujete. To zahteva dobar razmak između susednih tastera i određenu količinu otpora prilikom pritiskanja. Na taj način taster pruža bolju taktilnu povratnu informaciju i izbegavaju se grešake pri kucanju. Takođe, ukoliko radite u mračnim i slabo osvetljenim uslovima laptop sa osvetljenom tastaturom može biti dobar izbor.

Prikaz, odnosno osvetljenje ekrana je još jedan važan ergonomski faktor. Većina laptopova ima sjajni premaz ekrana koji omogućava svetliji, živopisniji prikaz, ali je nedostatak što možete dobiti puno odsjaja prilikom korišćenja na svetlim mestima poput spoljnih prostora tokom sunčanog dana. Na primer, ako želite da koristite laptop dok ste na plaži. Ukoliko je to vaš prioritet, potražite laptop sa mat premazom ekrana. 

Na kraju, odabir pravog laptopa za ljude koji često putuju zahteva balansiranje između prenosivosti, performansi i trajnosti. Pažljivo razmislite šta vam je zaista potrebno i koji su vam prioriteti kako biste pronašli laptop koji će vam omogućiti produktivno i udobno putovanje, bez obzira na odredište.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: