Mistična mesta

Mrtvo more – najslanije jezero na svetu

Posle priče o znamenitostima Jerusalima i Petre, iz ovog dela bliskog Istoka još jedna neobičajeno intrigantna priča.

Pre 17 000 godina Mrtvo more je na severu bilo povezano sa Galilejskim jezerom, ali je zbog intezivnog isparavanja u tom perioodu došlo do razdvajanja kopnenom ivicom od 100 km. Ovo more nalazi se na 400 metara ispod nivoa mora.

Njegova površina iznosi 810 km2, najveća dužina je 67 km, širina 17 km, a sadržaj soli najveći na svetu, čak 300 promila što mu daje epitet najslanijeg na svetu. Upoređenja radi Jadransko more ima negde oko 38 promila soli. Temperatura varira između 19C i 36C, zavisno od različitih perioda u godini.

Mrtvo more i sveta reka Jordan stvorili su depresiju dubine od 399 metara između Izraela i Jordana. Formirana pre 17 000 godina pojavljuje se u Bibliji pod nazivom Mrtvo more.

U svom najdužem delu, između planina Moab na istoku i pustinje na zapadu. Severni deo je dublji od srednjeg dela gde dubina vode iznosi tek 10 metara. Sadržaj soli iznosi 275g/l. Ovo je jezero bez oseke podeljeno na dva bazena. Obale jezera su najdublja slobodno pristupačna površina na zemlji.

Na prvi pogled naziv Mrtvo more zbunjuje. Ono je u stvari kako smo i malopre napomenuli  jezero po kome plovidba nije moguća zbog sezonskih promena. Njegova najdublja tačka nalazi se na 794 metara ispod nivoa  Sredozemnog mora.

Količina soli u njemu velika je zbog toga što se u njega uliva veoma malo vode, a inače zbog velikih vrućina ista ta isparava. Velika je turistička atrakcija jer tolika gustina soli omogućava da i najneiskusniji plivači opušteno levitiraju u vodi.

More u kome niko i ništa ne može da potone, bukvalno. Svaki pokušaj potapanja u ovom moru osuđen je na neuspeh. Naziv Mrtvo more nije uopšte preteran.

Zbog visoke koncentracije soli u ovoj vodi život je nemoguć, pa tako da dok plutate površinom mora možete spokojno da uživate bez bojazni da će vas dodirnuti neka morska životinjica ili morska trava.

Osim toga, sastav vode omogućava da se  obilno koristi u hemijskoj industriji. U posebnim bazenima metodom difuznog isparavanja dobijaju se elementi kao što je kalcijum, brom i magnezijum.

Iz jezera se takođe eksploatišu kalijumova i kalijeva so. Na hiljade ljudi svake godine dolaze da se leče na mestima koja su uređena specijalno u te svrhe. Podignute su banje zbog lekovitosti ovog vodenog rezervoara .

Pustinja ili led?

Telo je posle “kupanja “ u ovoj vodi belo od soli što je veoma delotvorno za kožu, a glina koja se nalazi na dnu takođe se koristi u medicinske svrhe kao lekovita. Što se klime tiče ona je suptropska, prosečna temperatura je oko 25C, ali prilično često zna da bude i ekstremno vruće kada temperature idu čak i do 50 C.

Sunčanih dana u godini je veliki broj, čak 192. Temperatura vode kreće se od 19 do 37 C, a nemoguće je i stajati u ovoj gustoj vodi koja tera telo u vodoravan položaj, pa se njome ne može hodati već samo plutati.

Soni procesi koji su zastupljeni u jezeru čine jedan izuzetno primamljiv pejzaž, pa se stiče utisak da ste na polarnoj tj. ledenoj strani planete zbog beline koja je neprikosnoveno lepa. Ako ste bili u poseti Pamukalama, u Turskoj onda znate o čemu govorimo.

Jedinstveni vodeni rezervoar ovog tipa na svetu, ali i  kao najniži od svih depresija na Zemlji oduvek je privlačio pažnju i oduševljavao naučnike. Najveća naučna ekspedicija organizovana je šezdesetih godina XX veka.

U periodu između 1947 . i 1956.godine pronađeni su čuveni Rukopisi s Mrtvog mora u pećinama kraj severozapadne obale u blizini grada Kumran.Više od petsto rukopisa napisana hebrejskim, aramejskim i grčkim jezikom na papirusu i bronzi, stručnjaci smatraju dokazom da je esenska sekta primenjivala Mojsijev zakon u II veku pre nove ere.

To otkriće i dan danas predstavlja predmet teoloških rasprava širom sveta. Danas je delove Rukopisa moguće videti u dva jerusalimjska muzeja Rokfeler i Narodnom muzeju.

Od drugih znamenitosti tu je i stena Lotova žena. Ona se nalazi u blizini grada Sedoma (biblijskog grada) i po Mojsijevoj prvoj knjizi, ta žena se pretvorila u stenu od soli jer je prekršila Božju zabranu da se ne osvrće.

Tu su još kao veoma intrigantna istorijska mesta, Judejska pustinja, sa brojnim biblijskim mestima: pećina u steni Kumran – sedište predhrišćanske esenske sekte ;zatim kanjon Murabat, tvrđava Masada, mesto na kome se nalazio biblijski grad Sodoma.

Najveća misterija današnjice su ponori koji se pojavljuju oko Mrtvog mora. Intenzitet stvaranja tih ponora je alarmantno zabrinjavajući, jer se sumnja da se dnevno pojavi po jedna nova rupa.

Niko ne zna kada i kako se pojavljuju, ali se sumnja da će to dovesti do nestanka ovog izuzetno vrednog istorisko bibliskog “ spomenika”.

Danas, još uvek mesto stvoreno za uživanje, pruža usluge turistima prevashodno kao lečilište i to bolesti psorijaze, rinosinusitisa i osteroartritisa. Mnogobrojni resorti  specijalno su opremljeni za te svrhe i pružaju nezaboravne užitke. Prirodno mineralna voda koristi se i za razne kozmetičke preparate.

Što se tiče flore i faune može se reći da su oskudne. U moru nema živih bića osim određenih bakterija, zbog kojih se čak dešavalo da more dobije crvenu boju, kada je njihova količina u preteranom broju.

Pojedine životinje žive u okolnom pustinjskom predelu a to su lisice, šakali, kamile i po neki leopard. Ukoliko ne želite da propustite priliku da vidite ovakav dragulj i u njemu uživate, odmah na put. Najnovije studije pokazuju isušivanje Mrtvog mora veoma progresivno, stoga vam savetujem da ga obiđete dok još uvek ima šta da pruži.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: