Turizam Srbije

Kuda za vikend? Sremski Karlovci

Piše: Jasmina Nedić, fotografije Milan Todorović

Na sat vremena vožnje od Beograda nalaze se Sremski Karlovci – varošica nadomak Fruške gore na desnoj obali Dunava, na 9 kilometara od Petrovaradina. Na izlet do Sremskih Karlovaca leti možete ići  i vozom „Romantika“. „Romatika“ je kompozicija sa vagonima iz vremena između dva rata koju vuče parna lokomotiva. Karta za „Romantiku“ je povratna. Nekoliko sati se ostaje u Karlovcima.

Sremski Karlovci
Sremski Karlovci, arhitektura

U samom centru Sremskih Karlovaca nalazi se karlovačka gimnazija. To je prva srpska gimnazija, otvorena davne 1791.godine. Đaci Karlovačke gimnazije bili su: Sima Milutinovi Sarajlija, Milovan Vidaković, Josif Rajačić, Stefan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević, Milovan Jovanović Batut, Vida Ognjenović i drugi. Danas u njenom zdanju smestena je filoloska gimnazija.

Saborna crkva
Saborna crkva
Ikonostas
Ikonostas
Trg
Trg

Tu se nalazi i Magistrat, u kome je opštinska uprava, Rimokatolička crkva, Saborna crkvaPatrijaršijski dvor. U Patrijaršijskom dvoru smešten je Muzej srpske pravoslavne crkve. Sve ove monumentalne građevine gledaju na trg koji je pravougaonog oblika.

Česma četiri lava

Na trgu bliže gimnaziji nalazi se česma četiri lava. Česma četiri lava podignuta je na samom kraju XVIII veka u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda.

Česma četiri lava
Česma četiri lava
Obavezna Turistička atrakcija
Obavezna Turistička atrakcija

Nepun kilometer od centra nalazi se Kapela mira. Kapela  podignuta je početkom XVIII veka na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir iz 1699.

Kad ste u Sremskim Karlovcima, svakako se treba popeti i na vidikovac, sa koga se pruža bajkovit pogled na varošicu, ravnicu i Dunav. U zimskom periodu, zbog bezbednosti šetača, vidikovac je zatvoren.

Šetnja Karlovcima mora obuhvatiti i šetnju obalom Dunava. Na samoj obali nalazi se hotel i restoran “Dunav” i Riblja čarda.

Ako ste u Karlovcima kolima, svakako ćete otići do Stražilova i popeti se do spomenika Branka Radičevića. Stražilovo pripada nacionalnom parku “Fruška gora”. U povratku sa Stražilova, za odmor i okrepljenje, stoji vam na raspolaganju Brankova čarda.

Još slika Sremskih Karlovaca

Letnje bašte
Letnje bašte
Česma još jednom
Česma još jednom
Turisti u Sremskim Karlovcima
Turisti u Sremskim Karlovcima
Fasade
Fasade
Simetrija
Simetrija
Ulaz u Hram
Ulaz u Hram
Spomenik Branku Radičeviću
Spomenik Branku Radičeviću
Autori fotografija Milan Todorović i Filip Stefanov
Autori fotografija Milan Todorović i Filip Stefanov

Još slika na forumskoj diskusiji o Sremskim Karlovcima.

Manifestacije u Sremskim Karlovcima

Interesantne manifestacije u Sremskim Karlovcima su planinska biciklisticka trka u junu mesecu, Brankovo kolo u septembru i Karlovačka berba groždja počekom oktobra.

Smeštaj u Karlovcima

Ponuda smeštaja u Karlovcima je raznovrsna. Od luksuznog ”Premier prezident hotela” u centru grada, preko vila, apartmana, stanova i  soba za odmor do Planinarskog doma i bungalova na Stražilovu.

Hrana u Sremu, kakva može biti, nego dobra. A još ako je praćena vinima Bermet i Portogizer doživljaj je kompletan.

Ako vam u ušima još uvek odzvanjaju stihovi Branka Radičevića, ako su vam se svideli gimnazijalski dani likova iz filma “Lajanje na zvezde”, ako ste gurman i ljubitelj dobrog domaćeg vina, svratite vikendom do ove varošice. Nećete se pokajati.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 • Dodjite u Sremske Karlovce da biste bili kaznjeni, maltretirani i opljackani.

  Danas (nedelja) sam bio u Sremskim Karlovcima.
  Posle setnje sam zatekao kaznu 600,oo din za neplaceno parkiranje (nedelja). Kaze kontrolorka, turisticko mesto. Ja sam iz Beograda, i to je neko turisticko mesto, ali je nedeljom parking slobodan.
  Na terasi restorana Dunav tresti neka buka, sto sa razglasa, sto iz susednog restorana, sto iz susednog Maltretiranje bukom (u Srbiji se to izgleda smatra muzikom, i obavezno je maltretiranje gostiju istom.
  Narucena Karadjordjeva snicla se svela na dva kroketa po basnoslovnoj ceni od 930,oo din.

  Ko hoce da ga Lale prevaranti sisaju, neka ide, JA NIKAD VISE MEDJU OVE PREVARANTE, PRIMITIVCE I SECIKESE.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: