Turizam Srbije

Vršački zamak u novom ruhu

Piše: Jasmina Nedić

Prva stilizovana predstava Vršačkog zamka potiče sa karte Lazaurusa Sekretarijusa iz 1528. godine, a Evlija Čelebija je u svojim putopisima ostavio je opis o lepoj i jakoj tvrđavi-zamku, bademastog oblika, sazidanoj od kamena na visokom brdu.

Vršačka kula
Vršačka kula

Vršački zamak podignut je na vrhu strmog brda na 399 metara nadmorske visine, odakle je dominirao vršačkom ravnicom. Pretpostavlja se da ga je podigao Đurađ Branković krajem XV veka. Gospodari zamka bili su i Ugari i Turci. Odredbama Karlovačkog mira iz 1699. godine sva utvrđenja u Banatu morala su biti razrušena, te se njegovom rušenju pristupilo u prvim godinama XVIII veka. Požarevačkim mirom iz 1718. godine Vršac je oslobodjen od Turaka, a Vršački zamak je izgubio svaki značaj kao utvrđenje.

Iako je zamak razrušen i pojeden zubom vremena, Don Žuan kula tzv. Vršačka kula nastavila je da bdi nad vršačkom ravnicom i tokom protekla tri veka. Tako  je i  jedno od obeležja Vršca, koje se nalazi i na grbu grada Vršca – Vršačka kula.

Poslednjih godina XX veka otpočela su arheološka iskopavanja na brdu oko Vršačke kule i otkriveni su nasuprot očuvanoj ostaci kružne kule tzv. Južne kule i ostaci zidina zamka.

Rekonstrukciji Vršačkog zamka pristupilo se 2010. godine. Do juna 2015. godine završena je prva faza radova i zamak je osposobljen da primi prve posetioce.

Unutrašnjost Vršačke kule
Unutrašnjost Vršačke kule

Ulazeći u Vršački zamak prvo ulazite u Kulu stražaru u kojoj Vas dočekuje kustos muzeja. Ovde su smeštene prodavnica suvenira i biletarnica. Cena karte za individualne posete je 100 dinara. Iz Kule stražare kustos će vas povesti spoljnim drvenim stepeništem u Don Žuan kulu. Prvi sprat Donžon kule ukrašava stakleni pod.

 Dva sprata u kuli su izložbeni prostor. Trenutno su izložene fotografije koje svedoče o restauraciji Vršačkog zamka, kao i izložba fotografija na temu Vršačka kula.

Panorama Vršca
Panorama Vršca

Dok sam slušala kustosa koji priča o istoriji Vršačkog zamka i dok sam kroz puškarnice zamka objektivom hvatala Vršac koji se kupao u prepodnevnom suncu, bila sam zadovoljna što je  od propasti sačuvan još jedan spomenik naše istorije.

Za više detalja pogledajte reportažu vikend u Vršcu i vremensku prognozu za Vršac.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: