Putovanja iz snova

Grčka ostrva za leto: Krf vs. Tasos

Na TT Group vodiču i forumu puno smo pisali i diskutovali o „najlepšim“ grčkim destinacijama. Zna se da o ukusima ne vredi raspravljati, pa baš zato još jednu uzbudljivu analizu sa puno detalja ispričaće vam Dušan Pilipović ispred specijalizovane turističke agencije za putovanja za mlade, Fungroup.rs.

Gde sada?
Gde sada?

Ponovo je došao onaj deo godine kada se treba odlučiti “gde na letovanje”, odnosno period potrage za idealnim letovalištem i morskom oazom, pri čemu se tradicionalno odlučujemo za letovanje u Grčkoj, a često i za neko od mnogobrojnih ostrva u Grčkoj, kao što su Krf ili Tasos.

Party putovanje na Krfu ili lagan odmor na Tasosu u Grčkoj, uz obostrano mnogo kulturnih i drugih sadržaja, pitanje je sad?

Mišje ostrvo, Krf
Mišje ostrvo, Krf

Poznata je kao prelepa i kulturno bogata zemlja, te ako se odlučite za letovanje u Grčkoj manje bitno pitanje je gde za leto, već kako želite da ga provedete. Dva potpuno različita a podjednako lepa ostrva, Krf i Tasos, predstavljaju prave primere spoja prirodnih lepota i kulturno-istorijskog značaja, kojim grčko more obiluje.

Ova dva ostrva osim što izlaze na dva različita mora (Jonsko i Egejsko more), nalazeći se za zapadne (Krf) i istočne (Tasos) strane kontinentalnog dela Grčke, njih karakteriše i potpuno drugačija kulturno-istorijska podloga koja je svaka na svoj način doprinela njihovom današnjem izgledu i duhu.

Krf, Hotel Gordios
Krf, Hotel Gordios

Koliko su ova dva ostrva bogata šumama i prirodnim lepotama, govore i nadimci za Krf i Tasos, pri čemu se za Krf još kaže i “Zeleno ostrvo” a za Tasos “Šuma koja pluta”. Međutim glavna razlika u ponudi između ova dva ostrva je u tome što pored lepe prirode i mirnije varijante, Krf nudi mogućnost za aktivno party letovanje tj. leto za mlade,

dok je Tasos namenjen onima koji žele da uživaju na umereniji način uz prelepe plaže na Tasosu i karakterističnu hranu.

Krf, biser Jonskog mora

Pored toga što je Krf odigrao tako značajnu ulogu u srpskoj Istoriji, tokom Prvog svetskog rata, Krf je poznat i po tome što je danas vrlo moderno i bogato ostrvo, karakteristično po svojim prirodnim lepotama i zaista bogatom istorijom koja seže do daleke praistorije, sa nalazištima naseobina od oko 6.000 godina pre nove ere. Kao drugo po veličini ostrvo u Jonskom moru, svojom pozicijom na samom ulazu u Jadran, Krf je bio izuzetno značajna strateška pozicija, te se oko njega borilo mnoštvo civilizacija, imperija, naroda i modernih država. Upravo ta previranja i borbe oko ostrva kojim su protutnjale mnoge civilizacije, ostavio je trag u izgledu, duhu i kulturnom nasledju ovog ostrva. Danas je u sastavu Grčke, međutim pretrpelo je uticaj Helena, Starih Rimljana, Ilira, Normana, Vizantije, Mletaka, Francuza, Britanaca…

Zapise o Krfu nalazimo još iz Homerove „Odiseje“ gde glavni lik Odisej, junak iz Trojanskog rata, nalazi sklonište i odmor. U antičko doba Krf je bio važan saveznik kao vrlo jaka flota, pa je tako bio i jedan od najbitnijih faktora u Peloponeskim ratovima, dok je služio i kao prva provincija u Grčkoj, tokom vladavine Rimljana.

Ovo ostrvo kao i njegov istoimeni glavni grad, Krf, nose mitološko ime po nimfi Kerkiri koju je na ovo ostrvo doneo Posejdon. Glavni grad Krf, je nešto skuplji od ostatka ostrva, ali čim ga posetite postaje jasno i zašto. Izgled grada Krfa je nešto što je zaista posebno, te nije čudo što se našao u pod zaštitom UNESCO-a.

Grad Krf, ulice
Grad Krf, ulice

U glavnom gradu se nalaze brojni muzeji kao i dva prelepa utvrđenja, Stara tvrđava i Nova tvrđava između kojih se nalazi Stari grad, i prelepa luka. Jedan deo Stare tvrđave koja je izgrađena tokom 10. veka danas služi kao Muzička akademija Jonskog univerziteta, dok je Nova tvrđava poprište raznih kulturnih manifestacija, a nastala je u 16. veku.

Krf danas poseduje i međunarodni aerodrom i vrlo je dobro snabdeveno ostrvo, a s obzirom da se nalazi na samom zapadu Grčke, duh Krfa odiše zapadnim uticajem, pogotovo uzevši i činjenicu da je više puta bio u vlasništvu Francuske a zatim i kao deo Britanskog kraljevstva.

Krf, plaža
Krf, plaža

Plaže na Krfu su prelepe, pa se među najlepše ubrajaju Glifada i Maratias, a dok su mnoge namenjene porodičnom odmoru, neke su i kao Bogom dane za žurke i mladalački način uživanja na letovanju. Leto za mlade je nešto čemu mnogi teže, pa je tako poznat i grad Kavos u kom se održavaju najluđe letnje žurke na Krfu, koje posete mnogi mladi iz Srbije, a koje potom dugo prepričavaju i od kojih se potom mogu odmoriti brojnim fakultativnim izletima.

Srpska kuća, Vido
Srpska kuća, Vido

Veliki broj turista iz Srbije nepropušta da poseti i manje „satelitsko“ ostrvo u sastavu Krfa, ostrvo Vido, koje je predstavljalo ostrvo – bolnicu i veliku grobnicu za srpske junake iz Prvog svetskog rata koji su preživeli marš preko Albanije. Na ostrvu Vido se danas nalazi i muzej palim borcima, a u njegovoj blizini na dnu Jonskog mora je i čuvena „plava grobnica“ u kojoj je svoje konačnište pronašlo preko 20.000 Srba.

Šta videti na Krfu?

 1. Ostrvo Vido – plava grobnica
 2. Stara i Nova tvrđava sa Starim gradom u gradu Krfu
 3. Akvapark „Aqualand“
 4. Crkva Svetog Spiridona
 5. Palata Mon Repos

Tasos, prirodna oaza severnog Egeja

Tasos je najsevernije ostrvo Grčke i nalazi se u Egejskom moru, između Halkidikija i obala Turske, te je kroz istoriju poprimilo najrazličitije uticaje, počevši od antičke Grčke i veličanstvene imperije Aleksandra Makedonskog, Rimske imperije i Vizantijskog pravoslavlja, a zatim i turskih osvajanja, pa kao takvo predstavlja karakterističan spoj koji se može osetiti samo u Egeju.

Danas je Tasos sinonim za prirodne lepote najbolje oslikane kroz mnoštvo borovih šuma ali i drugih vrsta vegetacije, preko nepreglednih maslinjaka uz čisto more koje zapljuskuje prelepe peščane plaže na Tasosu.

Panorama Tasosa
Panorama Tasosa

Tasos je ostrvo do kog je vrlo lako stići iz Srbije, a uz činjenicu da je i vrlo povoljno za jedno ostrvo, ono je čest izbor srpskih turista. Međutim Tasos je mnogo više od povoljnosti i blizine. Namenjen je onima koji žele da provedu mirno i relaksirajuće letovanje, tokom kog će moći uz sopstveni tempo da obiđu i brojne prirodne lepote, kulturno-istorijske znamenitosti poput brojnih pravoslavnih crkava, arheoloških nalazišta i autentičnih sela na Tasosu, a sve to uz kupanje i fenomenalnu grčku kuhinju.

Aliki lokalitet
Aliki lokalitet

Najpoznatija letovališta na Tasosu su Limenas, kao glavni i najseverniji grad, zatim na istoku Golden Beach kao prelepa, kilometrima dugačka peščana plaža i „letnji produžetak“ tradicionalnog, brdskog, tasoškog sela Panagia, uz Limenariju i Potos na jugu Tasosa. Celokupno kruženje oko ostrva je moguće ostvariti za otprilike sat i po vremena, pri čemu se panoramski može videti mnoštvo prelepih peščanih plaža i uvala ali i neka arheološka nalazišta koja se nalaze na samoj obali Tasosa, poput Aliki beach-a, koji ne smete propustiti.

Aliki plaža
Aliki plaža

Pored obala Tasosa, unutrašnjost ostrva takođe krije mnoge prirodne lepote poput prirodnih vodopada, ali i tradicionalna mestašca, kao što je selo Teologos u kom se može probati najbolja jagnjetina na Tasosu.

Najpoznatije i najbolje plaže na Tasosu su:

 1. Makriamos
 2. Mermerna plaža
 3. Golden Beach
 4. Aliki Beach
 5. Paradise Beach, ili Rajska plaža
 6. Giola
 7. Alexandra Beach…

Mermerna plaža je posebna atrakcija i do nje se malo teže dolazi, posebno kolima, a karakteristično je to što je plaža kao i dno mora prekriveno sitnim, belim mermernim kamenčićima što joj daje nezaboravan izgled. Aliki Beach je poznata plaža koja se sastoji iz manjeg poluostrva sa čije obe strane „vrata poluostrva“, nalaze plaže bliznakinje, a na kojim ćete imati osećaj da se kupate u antičkoj Grčkoj s obzirom na to da se oko vas nalaze arheološka nalazišta jednog od najznačajnijih antičkih gradova na Tasosu uz Limenas, koji obiluje kulturnim životom i predstavlja glavnu tasošku luku.

Giola, prirodna atrakcija Tasosa
Giola, prirodna atrakcija Tasosa

Golden Beach je jedina plaža na kojoj se ulaz naplaćuje i obično je posećuju Nemci, a karakteriše je kristalno čisto tirkizno plavo more, sa velikim talasima koji odaju osećaj tropskih plaža, dok je Paradise beach nekada bila prava hipi kolonija, jer je dugo vremena bila jedna od najlepših nudističkih plaža na svetu.

Rajska plaža (Paradise beach)
Urbana plaža Potosa
Urbana plaža Potosa

Danas je Paradise Beach otvorena za sve, sa malim izdvojenim nudističkim delom. Pravi skriveni dragulj je i Alexandra Beach, koja je u vlasništvu istoimenog najluksuznijeg hotela na Tasosu. Ono što je karakteristično za Alexandra Beach je to što je uprkos luksuzu i plavoj zastavici koju poseduje, potpuno besplatna i otvorena za posetioce van njihovog kompleksa, pa čak nije potrebno ni platiti piće kako biste mogli da koristite ležaljku, već je sve apsolutno besplatno.

Limenas, panorama
Limenas, panorama

–         Pored glavnih letovališta i plaža, šta videti na Tasosu?

 1. Manastir sv. Arhangela Mihaila
 2. Tradicionalno selo Panagia
 3. Tradicionalno selo Teologos
 4. Vodopadi u srcu Tasosa
 5. Arheološka nalazišta u Limenasu i Aliki Beach-u

Zaključuje se da je Grčka prebogata izborom za letovanje, te će mnogi turisti i za leto prelomiti isključivo na osnovu onoga kako budu želeli da provedu svoj odmor na moru, uz mnoštvo žurki i lud provod, ili uz apsolutno relaksirajuće dane na prelepim plažama.

Temperaturu mora Grčke, uključujući i Krf možete pratiti ovde.

Ako imate pitanja oko cene i slično sajt agencije je http://www.fungroup.rs/, te za one koji više vole uživo kontakt, telefon 011 26.86.064 je na raspolaganju!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: