Putovanja iz snova

Beč za jedan lep i romantični vikend

Beč, Vienna ili Wien, zvuči različito na različitima jezicima, al magiju romanse podjednako nosi i prenosi svima. Ova magija nekako posebno oživi i pojača se u proleće. Krstarenje Dunavom pod punim mesecom, šetnja uskim kaldrmama, zvuci valcera ili poseta tradicinalnim bečkim tavernama su utisci koji obuzimaju sva čula i vraćajući se kući donosite ih sa sobom i pamtite zauvek.

Oni koji su ga jednom posetili, iznova i opet upoznaju ovu prestonicu kulture. Za one koji tek planiraju posetu glavnom gradu nekadašnje austrougarske imperije evo odličnog turističkog vodiča u režiji Miloša Radojkovića.  M.T.

Kako stići u Beč

Za dolazak u Beč iz Srbije vam stoje sve opcije na raspolaganju svakodnevno, od vozova i autobusa, do raznih privatnih prevoznika i agencija. Uvek preporučujem, ako ste u mogućnosti, da putujete u sopstvenoj režiji i u skladu sa svojim potrebama i željama. Za jedan lep romantični vikend nije loša opcija ni otići samostalno automobilom. Iz Beograda do Beča vam treba nešto više od 610 km, ali svakako je u tom slučaju odlično napraviti pauzu i obilazak u Budimpešti, eventualno i u Bratislavi.

Sa naše glavne železničke stanice svakoga dana u 7.17h ujutru kreće direktan voz za Beč preko Budimpešte, a u prestonicu Austrije stiže nakon 11 i po sati vožnje što nije nimalo lako izdržati. Nešto brža opcija je autobus, može se desiti da se stigne i za 8, 9 sati i linije drže Lasta, Fudeks, Lukić Tours (koji sad ima i akciju od 29 evra za povratnu kartu) itd. Kod autobuskih linija treba biti oprezan jer je ipak Beč poznata gasterbajterska destinacija, pa ćete neretko naići i na direkne linije od Požarevca, Uba, Aranđelovca gde nije neobično da se staje na mali milion stanica, pa put onda malo i potraje.

Ja sam se sa društvom opredelio da do Beča kao krajnjeg odredišta, obiđemo što je više moguće. Tako smo prvo išli vozom do Budimpešte, koji ide više puta dnevno iz Beograda i povratna karta je oko 25 evra. Kome nije problem da spava u vozu, ima noćna linija i stiže se ujutru rano u Budimpeštu, pa imate ceo dan na raspolaganju za obilazak. Odatle smo išli dalje autobusom preko izuzetno povoljne agencije Student Agency, koja ima sjajne i brze autobuse. Do Brna sa pauzom u Bratislavi povratna karta je bila 23 evra, a od Brna do Beča svega 9 evra, a saobraćaju više puta dnevno. Moguće je i rezervisati online, u autobusu je usluga kao u avionu, možete naručiti kafu, pivo, sendviče, dobijete slušalice, novine …

Beč je jedna od najpopularnijih svetskih destinacija mladih blačnih parova. Ako planirate Beč za “medeni mesec” ili spadate u putnike sa malo većim budžetom onda je avion standardno prevozno sredstvo. Povratna avionska karta sa pratećim taksama preko AirSerbie košta oko 180 evra. Pored toga, običaj je da se unapred rezerviše i aerodromski taksi. U tom cilju preporučio bih uslugu TotalTaxija. Nema teksimetra, nema skrivenih troškova, unapred bukirate vozilo od aerodroma do hotela. Bez obzira na saobraćajnu gužvu cena je fiksna, 25 evra za dvoje, pa za kompletan ugođaj u plan „romantičnog putovanja“ planirajte i ovu stavku.

Šta videti od bečkih atrakcija

Kada konačno dođete do Beča, za sve one koji su tu prvi put na nekom lepom vikendu, počinju slatke muke. Kuda se pre uputiti, šta ne smete propustiti da vidite, koje su glavne atrakcije u gradu u kome je sve atrakcija, su samo neka od pitanja koja će vam se vrzmati po glavi. Šta reći o gradu koji je u isto vreme prošlost, sadašnjost i budućnost Evrope?

Da biste što bolje iskoristili vreme, uvek je dobro imati plan od bar 8-10 stvari koje želite da vidite i držati se cilja. Grad je skoro dvomilionski i treba vremena dok sa jedne lokacije jurite na drugu. Ukoliko i uspete sve da vidite što ste planirali, sve to će vas samo još više oduševiti i poželećete sigurno da ponovo dođete u Beč i vidite još mnogo toga novog što grad nudi. Ja ću vam sada ukratko dati neke osnovne informacije o gradu i svoj predlog šta je prioritet obići za prvu posetu Beču.

Beč je najveći i glavni grad Austrije, u kome živi oko 1,7 miliona ljudi iliti 20% od ukupnog broja stanovnika Austrije. Smatra se kulturnim, političkim i ekonomskim centrom Austrije, a slobodno možemo reći i Evrope i sveta, jer se na mnogim svetskim rang listama nalazi u samom vrhu po kvalitetu života i standardu svojih građana.

Izuzetno je važan saobraćajni ”hub” za ovaj deo Evrope, i odlično povezan sa svim prestonicama u okruženju. Nekadašnji centar Habzburške monarhije i danas ima sjaj nekadašnje imperije, a gradsko jezgro Beča se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Gde god pogledate nalaze se tragovi istorije, pa se često za centar Beča kaže da je ”muzej na otvorenom”.

Da krenemo sa prvim predlogom, a to je čuveni zabavni park Prater na kome se nalazi ”Wiener Riesenrad”, da ne prevodimo bukvalno kao veliki džinovski točak. Ovo je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Beča, koja je neretko bila i ekranizovana u filmovima. Meni je to bila prva stvar koju sam posetio po dolasku u Beč, a preporuka je da se nikako ne propusti vožnja čuvenim točkom sa koga se vide najznačajnije atrakcije grada, jer se smatra da ako ste propustili tu priliku kao da niste ni bili u Beču. Karte se mogu kupiti i online, a takođe na sajtu možete kupiti i ulaznice za druge atrakcije i to sa popustom.

Verovatno najveće top atrakcije Beča su dvorci Belvedere i Šenbrun, koji su neizostavni delovi ponude svih agencija koje organizuju obilaske austrijske prestonice. Ukoliko ste tu barem na par dana, dobro je prvog dana obići jedan a narednog drugi dvorac, jer su jako impozantni i prelepi tako da nije greška posvetiti im malo više vremena. Ne treba vam auto za to, sve je fantastično povezano metroom, samo pratite znak U-Bahn.

Dvorac Belvedere i ceo kompleks palate se nalazi jugoistočno od starog gradskog središta. Belvedere je naziv za kompleks baroknih palata u Beču, a neposredno pored se nalazi i palata Švarcenberg.

Kompleks se deli na palate Gornji Belvedere i Donji Belvedere (danas muzeji), koje imaju ogroman i fantastično uređen park. Ulaznice za sve to i nisu baš jeftine, ukupno je 19 evra uz mogućnost popusta za grupe, studente, mlade… Ko je ljubitelj umetnosti i istorije, svakako se neće pokajati ako poseti ovaj kompleks u baroknom stilu, koji važi za jedan od nalepših na svetu.

Drugi dvorac i kompleks koji je pod ”must see” je Šenbrun, koji je takođe svetska turistička atrakcija. Šenbrun (Schönbrunn) je nekadašnja rezidencija Habzburških vladara, pa se bez sumnje može reći da i danas pleni svojom veličinom i impozantnošću. Svuda se stiče utisak nekadašnje veličine i sile koju je Beč imao, kao i neizmernog bogatstva.

Sve je prosto ogromno i fantastično uređeno, od samog ulaza u dvorište Šenbruna, do veličanstvenog parka sa sjajnim panoramama, fontanama, šetalištima… Najlepši pogled na palatu je sa popularne ”Gloriette”, građevine koja se nalazi na brdu visine oko 60 metara, sa koje se odlično vidi i sam Beč. Danas se tu nalazi i kafić, pa se možete uz kafu opustiti i uživati u panoramskom razgledanju grada.

Kad smo već kod kafe, u Beču postoji posebna kultura ispijanja kafe i treba od toga stvarno napraviti poseban ugođaj. Postoji izuzetan izbor ukusa i nikako nemojte samo naručiti kafu, već budite precizni na koju tačno kafu mislite. Konobar vas neće posle 10 minuta sedenja pitati da li je problem da naplati pošto završava smenu, što se kod nas redovno dešava.

Tamo prosto se od ispijanja kafe pravi ritual, u tome se uživa i tek kada završite i vi pozovete konobara, doći će da naplati. Bakšiš je uobičajen, po sličnom principu kao u Americi, naznačite koliko ukupno ostavljate a obično konobaru ide oko 10% od vrednosti porudžbine. Uz kafu možete poručiti i čuvenu ”Saher” tortu, napraviti sebi potpuni ugođaj pre nego što nastavite obilazak.

Mocart kugle i njihov ukus ne samo što su sinonim najpoznatijih poslastica Beča, već i jedan od utisaka koje ćete što bukvalno što figurativno poneti sa sobom. Za one koji ostanu zavisni od njihovog ukusa, evo recepta u kome ovo mogu da budu sasvim zdravi slatkiši pogotovu kada se kupljene zalihe potroše.

Posle kafe i torte, treba se upustiti u veliko finale, iliti obilazak Ring-a, odnosno najpoznatijeg bulevara Ringstrasse, koji se nalazi u gradskom jezgru pod nazivom Innere Stadt.

Tu se nalaze maltene sve najznamenitije građevine u Beču, a neke od njih su naravno Bečka Opera, Katedrala Svetog Stefana, Parlament, muzeji umetnosti i istorije, palata Hofburg

Najbolje je odabrati nekoliko stvari koje su vama najzanimljivije i na to se fokusirati. Svakako preporučujem ovih nekoliko atrakcija koje sam nabrojao, a dobro je krenuti od centralnog gradskog trga, pod nazivom Stephansplatz gde se i nalazi čuvena katedrala Svetog Stefana, koja je jedna od najviših građevina te vrste u svetu.

Tu budite naravno spremni na veliku gužvu i puno turista, kao i turističkih vozila i kočija kojima se razgledaju znamenitosti.

Nastavite samo dalje da šetate i pred vama će se prikazati jedno pored drugog, zgrada austrijskog Parlamenta, palata Hofburg i Palata pravde, koje se sve nalaze na Ringstrasse bulevaru.

U Parlament je moguće ući samo kada ne zaseda Vlada, a ulaznice se naplaćuju za sve. Palata Hofburg je bila nekada imperijalna palata u samom centru Beča, koja je bila zimska rezidencija za razliku od Šenbruna koji je bio letnja.

Danas je deo palate zvanična rezidencija i radno mesto predsednika Austrije. Takođe u centru se nalazi i zgrada Bečke državne opere, jedne od najpoznatijih operskih kuća na svetu.

Jednostavno, dovoljno je samo da šetate centrom grada i pred vama će se samo pojavljivati iznova i iznova građevine koje su svaka u svojoj sferi nešto što predstavlja krem svetske arhitekture, umetnosti i istorije. Samim tim, ako ste tu nekoliko dana a želite pored svega toga da posetite i neke muzeje u gradu koji ih ima preko stotinu, slatke muke ne prestaju. Neke od preporuka su Prirodnjački muzej, Muzej istorije umetnosti, Akademija primenjenih umetnosti i mnogi drugi, u zavisnosti od vaših interesovanja.

Za one koji imaju malo više vremena i novca, postoje i brodovi od Budimpešte i Bratislave do Beča, što je svakako jedinstven doživljaj da na Dunavu doživite ulazak u Beč. Svakako je to skuplja opcija nego sve ostalo, ali recimo do Bratislave se brodom stiže za najduže par sati, pa možete iskoristiti priliku da tako obiđete i tu prestonicu.

Naravno biti u Beču a ne probati bečku šniclu ili pojesti neku od njihovih čuvenih kobasica, bi bilo baš šteta. Cene u restoranima su prilično visoke, a što se tiče ulične hrane ona je dosta pristupačnija. Nemojte se začuditi ako dok naručujete brzu hranu na ulici, pokušavajući na nekom školskom nemačkom da sastavite rečenicu, dobijete odgovor na srpskom od nekog od naših gastosa, jer se srpski i ostali Ex-Yu jezici govore na sve strane. Skoro petina stanovnika Beča nisu Austrijanci, već potiču sa ovih prostora. Beč je i poznata destinacija za šoping, naravno ako uspete da sačuvate neki evro posle silnih obilazaka. Koristan link je vremenska prognoza Beč, pa ako je slučajno tokom vaše posete neki dan kiša, odvojite taj dan za muzeje.

Kada obiđete sve što je ovde pomenuto, verujem da ćete tek tada shvatiti veličinu i lepotu ovog grada, i koliko je zapravo ostalo još puno toga da se vidi i doživi. Beč je grad koji nudi za svakog ponešto, a njegova blizina je velika prednost za nas iz Srbije, pa je ovo verovatno grad koji naši ljudi najčešće posećuju iznova i iznova. Kada se dvoumite koju destinaciju biste želeli narednu da posetite, Beč je jedna od onih sa kojima nikada nećete pogrešiti.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Lep opis. Steta sto autor nije opisao svoju avanturu dok je zurio na autobus za povratak kuci :))

  • Mnogo lep i detaljan opis, sve na jednom mestu, hvala.
    Vidim da ste preporucivali kako najbrze stici do Beca. Iz mog iskustva mogu da prepoprucim najbrzu voznju do sad preko http://www.prevozsrbijabec.com
    Vozac je druzeljubiv i sa druge strane vrlo profesionalan i odgovoran. Voznja je trajala nesto vise od 6 sati.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: